Δήμαρχος Αμμοχώστου: Στοχευμένη ενέργεια η απαγόρευση τέλεσης λειτουργιών




Η απόφαση των κατοχικών αρχών για τέλεση λειτουργιών στα κατεχόμενα μόνο μια φορά το χρόνο, με εξαίρεση κάποιες εκκλησίες, είναι στοχευμένη ενέργεια με απώτερο σκοπό να δημιουργήσει θρησκευτικό πρόβλημα που ποτέ δεν υφίστατο σε αυτό τον τόπο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός.

Σε δηλώσεις το πρωί στα γραφεία της Ένωσης Δήμων, ο κ. Γαλανός καταδίκασε, εκ μέρους των κατεχόμενων δήμων και όλου του προσφυγικού κόσμου, την απόφαση του κατοχικού μορφώματος, λέγοντας ότι αυτή η ενέργεια είναι θρησκευτικά ρατσιστική, αποτελεί πράξη μισαλλοδοξίας και στέλλει μηνύματα.

“Είναι μια στοχευμένη πολιτική ενέργεια σε μια πολύ κρίσιμη καμπή του Κυπριακού, όταν γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της λύσης. Το μήνυμα είναι ότι η νέα λεγόμενη κυβέρνηση στα κατεχόμενα θέλει να υποσκάψει τις συνομιλίες και να προχωρήσει προς τη διχοτόμηση και θέλει να μετατρέψει το συνομιλητή και ηγέτη της τον κ. Ακιντζί σε αχυράνθρωπο”, ανέφερε ο κ. Γαλανός.

Ανέφερε ότι το ζήτημα πρέπει να τεθεί από τον ΠτΔ στα ΗΕ και στην ΕΕ και από τις εκκλησιαστικές αρχές στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Ο κ. Γαλανός είπε ότι οι δικαιολογίες από το κατοχικό καθεστώς για τον περιορισμό των λειτουργιών δεν ευσταθούν με κανένα τρόπο, προσθέτοντας ότι είναι προσβλητικό το γεγονός ότι επιτρέπουν τις λειτουργίες για τη μαρωνιτική κοινότητα.

“Η στόχευση γίνεται για την ελληνοκυπριακή κοινότητα, πώς μπορούμε να ζήσουμε μαζί, ποιο είναι το μήνυμα και πώς μπορούμε να κάνουμε πολιτιστικές επιτροπές και επιτροπές επαναπροσέγγισης, πού στέκουν όλα αυτά που γίνονταν μέχρι τώρα με αυτή την απόφαση;”, διερωτήθηκε.

Ο κ. Γαλανός εξέφρασε την άποψη ότι αλληλοενισχύονται εκείνες οι δυνάμεις που επιθυμούν τη διχοτόμηση της Κύπρου και μίλησε για “υπόγεια συνεργασία”.

Ανέφερε ότι όσοι πιστεύουν ακόμη ότι μπορούμε να επιτύχουμε να επανενώσουμε τον τόπο μας, απογοητεύονται ακόμη περισσότερο και ο κόσμος αδρανοποιείται γιατί βλέπει πού οδηγούνται τα πράγματα.

“Εγώ δεν βλέπω πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σοβαρά σε συνομιλίες με μια τέτοια νοοτροπία, η οποία σίγουρα υποδαυλίζεται από την Άγκυρα, φτάσαμε σε σημείο που δεν αντέχεται άλλο αυτό το διπλό παιχνίδι, είναι κρίμα να γίνονται αυτά τα πράγματα, αλλά δεν μπορούν να βγουν άλλα συμπεράσματα”, είπε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου.

Κάλεσε την τ/κ πλευρά να επανεξετάσει το όλο θέμα αν πραγματικά θέλει να είναι πειστική ότι προσπαθεί για λύση και ότι έχει την πολιτική βούληση να το πετύχει.

“Ουδέποτε υπήρξε θρησκευτικό πρόβλημα σε αυτό τον τόπο, εισάγουν θρησκευτικό πρόβλημα, ας το σκεφτούν δύο φορές ιδιαίτερα ένεκα και της συνάρτησής τους με την Τουρκία, που κτυπά την πόρτα της Ευρώπης και παρουσιάζεται ως μια χώρα που θέλει να αποτελέσει μέρος μιας μεγαλύτερης Ευρώπης”, κατέληξε.

Κυριακή Χριστοδούλου, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: