«Δεν επηρεάζονται οι σχέσεις μας» από Τουρκία είπε ο Νετανιάχου στον Νίκο Αναστασιάδη




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν, μεταξύ άλλων, και για το θέμα των συνομιλιών που έχει το Τελ Αβίβ με την Άγκυρα με στόχο την επαναπροσέγγισή τους.

Η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Κύπριου Προέδρου, με αφορμή την εθνική επέτειο του Ισραήλ και κράτησε πέραν των 20 λεπτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που απασχόλησαν τη συζήτησή τους καταγράφονται ως εξής:

Πρώτο, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Κύπριο Πρόεδρο για τις συζητήσεις που έχει η χώρα του με την Τουρκία με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων τους. Ο Βενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον Νίκο Αναστασιάδη πως η όποια συμφωνία προκύψει δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις Ισραήλ και Κύπρου.

Δεύτερο, αναφέρθηκαν στις σχέσεις του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυπριακή πλευρά ανέλαβε να βοηθήσει για την ενίσχυσή τους. Επί του θέματος αυτού υπήρξαν και στον παρελθόν πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία προς την ίδια κατεύθυνση. Οι Ισραηλινοί θεωρούν πως Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρα για συνεργασία τους με την Ε.Ε.

Τρίτο, υπήρξε συζήτηση για τα ενεργειακά, ενώ έχει συμφωνηθεί όπως οι δύο συναντηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Η ημερομηνία θα καθοριστεί διά της διπλωματικής οδού.

Τέταρτο, υπήρξε από πλευράς του Προέδρου Αναστασιάδη ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Συζητήθηκε και το Παλαιστινιακό.

Πέμπτο, από τη συζήτηση των Αναστασιάδη και Νετανιάχου δεν απουσίαζαν και ζητήματα που αφορούν την εσωτερική πολιτική σκηνή των δύο χωρών. Ο Βενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε και ενημερώθηκε για τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στην Κύπρο. Ο Κύπριος Πρόεδρος ενημερώθηκε και για τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό πολιτικό γίγνεσθαι της γείτονος χώρας.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ανάρτησή του στο twitter, ανέφερε πως οι Αναστασιάδης και Νετανιάχου συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, την περιφερειακή συνεργασία και το Κυπριακό.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στις 12-13 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη τριμερής άσκηση Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας για πυρόσβεση. Στις 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ τριμερής συνάντηση, σε επίπεδο γενικών διευθυντών υπουργείων Ενέργειας, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το στάδιο εφαρμογής των όσων συμφωνήθηκαν για θέματα Ενέργειας στην τριμερή συνάντηση σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών τον Ιανουάριο του 2016.

ΑΘΗΝΑ: Ο Κασουλίδης θα ενημερώσει την Αθήνα για Κυπριακό – Θα συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Με κύριο θέμα το Κυπριακό θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη, 25 Μαΐου, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Η είδηση στη συνεδρίαση αυτή είναι πως αυτή θα πραγματοποιηθεί, όπως πάντα, υπό την προεδρία του υπουργού Νίκου Κοτζιά αλλά με τη συμμετοχή του κύπριου ομολόγου του, Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο κ. Κασουλίδης θα ενημερώσει το συμβούλιο για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Όπως πληροφορούμαστε, προ καιρού υπήρξε συνεννόηση για την πραγματοποίηση της ενημέρωσης αυτής και πρόσφατα διευθετήθηκε. Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, συζητήθηκαν τα θέματα των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των συνιστώντων κρατιδίων. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούμν την Παρασκευή και τη Δευτέρα. Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη για τις επόμενες συναντήσεις τους και αναμένεται να απασχολήσουν τους διαπραγματευτές διάφορα θέματα που εκκρεμούν.

Στο μεταξύ, αναφορά  στην Κοινή Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, για την πρώτη επέτειο των μεταξύ τους συνομιλιών, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, έκανε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Farhan Haq. Οι δύο ηγέτες, είπε, τόνισαν τη δέσμευσή τους για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στο κυπριακό πρόβλημα, ενώ σημείωσαν ότι, παρόλο που υπάρχουν ακόμη δυσκολίες και διαφορές, είναι αποφασισμένοι να επιδείξουν την απαιτούμενη θέληση και το απαιτούμενο θάρρος για να ξεπεράσουν τα εναπομείναντα εκκρεμή θέματα.

  • Ο  Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκε χθες με τον Γάλλο πρεσβευτή στην \Κύπρο Rene Troccaz. Συζήτησαν το Κυπριακό και την πορεία των διαπραγματεύσεων.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: