Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφωνούν να τηρήσουν την εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ




Οι Πρόεδροι της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, και του Αζερμπαϊτζάν, Ιλάμ Αλίεφ, συμφώνησαν να τηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, και να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται σε τέλμα εδώ και χρόνια, για τη διευθέτηση της εδαφικής διένεξης.

Μετά τη συνάντησή τους, χθες, στη Βιέννη, υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), οι δύο Πρόεδροι εξέφρασαν σε κοινή ανακοίνωσή τους τη “δέσμευσή τους στην κατάπαυση του πυρός και την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης”, που αναζωπυρώθηκε τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 110 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ προανήγγειλαν μια νέα συνάντησή τους τον Ιούνιο, για να συζητήσουν σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Οι Πρόεδροι συμφώνησαν να υπάρξει ένας “νέος κύκλος διαπραγματεύσεων”, ο οποίος θα αρχίσει τον Ιούνιο σε μια αμοιβαία συμφωνημένη τοποθεσία, και με στόχο να “ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική διευθέτηση” της διμερούς σύγκρουσης, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των Σαρκισιάν και Αλίεφ.

Μπακού και Ερεβάν συμφώνησαν επίσης στη δημιουργία ενός μηχανισμού επιτήρησης και έρευνας για τυχόν παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, υπό την ηγεσία του ΟΑΣΕ, καθώς και στην επανέναρξη των συνομιλιών που αφορούν την ανταλλαγή πληροφοριών για πρόσωπα η τύχη των οποίων αγνοείται εξαιτίας της σύγκρουσης.

Οι Πρόεδροι της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν στη Βιέννη, παρόντων των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, καθώς και του Γάλλου Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Αρλέμ Ντεζίρ (“Ομάδα του Μινσκ”). Οι δύο αρχηγοί κρατών δεν είχαν συναντηθεί αφότου οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τον Απρίλιο.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: