“Αριστοτέλης 2400 χρόνια”, πολιτική, ηθική, Δίκαιο: Παγκόσμιο Συνέδριο στο ΑΠΘ




Αν ο Αριστοτέλης έβλεπε τι συμβαίνει σήμερα δε θα έφευγε, αλλά θα έμενε με νέα δύναμη να υποστηρίξει τις θέσεις του».

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, τα μεθοδολογικά ζητήματα που έθεσε ο Αριστοτέλης για το Δίκαιο παραμένουν σήμερα εξαιρετικά επίκαιρα και ιδιαίτερα η έννοια της επιείκειας, που σύμφωνα με τον φιλόσοφο εντάσσεται στον ευρύτερο εννοιολογικό κύκλο της δικαιοσύνης, όχι με μια απλή υπαγωγή, αλλά ασκώντας μια διορθωτική των νόμων λειτουργία, «δηλαδή εάν δεν ταιριάζει αυτό που παρατηρείται ως κοινωνικό με αυτό που παρατηρείται ως νόημα του νόμου είναι ο νόμος που υποχωρεί και όχι η κοινωνία».

«Η αριστοτελική μεθοδολογία, καρπός μιας ανεπανάληπτης διάνοιας και του μοναδικού πολιτισμού της αθηναϊκής δημοκρατίας συνεχίζει να αποτελεί αναγκαίο εργαλείο ανάλυσης και σήμερα», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, μιλώντας χθες το μεσημέρι, στην αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, στο Παγκόσμιο Συνέδριο «Αριστοτέλης: 2.400 χρόνια», σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Αριστοτέλης: Πολιτική – Ηθική – Δίκαιο». «Γνωρίζω πολύ καλά ότι η άποψη αυτή δεν είναι καθόλου κυρίαρχη σήμερα», πρόσθεσε ο υπουργός, φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι «σήμερα καθορίζονται οι τύχες λαών, με βάση το αν αναγνωριστεί στο έδαφός τους ένα πιστωτικό γεγονός.

Ποιος όμως καθορίζει τι είναι πιστωτικό γεγονός; Θα μας το καθορίσει κάποιος που θέτει τους κανόνες, κάποιος που προέκυψε μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης, τι θα μας το καθορίσει;» διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι είναι σαφές πως με κάθε μέθοδο προσέγγισης θα «οδηγηθούμε σε διαφορετικό συμπέρασμα, το οποίο όμως θα κρίνει ότι μπορεί να πεινάσουν ή να μην πεινάσουν λαοί», για να καταλήξει ότι «οι εξελίξεις σήμερα οδηγούν όχι μόνο σε μία υπεροχή, αλλά ίσως και σε μία καταδυνάστευση εκ των πραγμάτων, από μία αντίληψη που θέλει το δίκαιο να καθορίζεται».

«Η Δημοκρατία εμπεριέχει μέσα της τη σύγκρουση, την ταξική πάλη, την σύγκρουση συμφερόντων, ως συστατικό της στοιχείο, εμπεριέχει την ελευθερία και άρα η Δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα απροσδιόριστο, γεμάτο αβεβαιότητες, είναι ένα πολίτευμα το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε μια οχλοκρατία, αταξία, όταν οι δημαγωγοί γίνονται κύριοι της πόλεως», είπε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός και ομ. Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Αντώνης Μανιτάκης.

«Η ισορροπία, η μεσότητα, το μέτρο, η ευνομία, η ευταξία είναι ένα αιώνιο διαρκές επιδιωκόμενο», επισήμανε, εξηγώντας ότι «Δημοκρατία χωρίς δικαιοκρατία, δεν είναι Πολιτεία» και «άρα με όρους αρχαίους η σύγχρονη δημοκρατία χρειάζεται τη δικαιοκρατία για την Πολιτεία, διότι μόνο με εύτακτη και δικαιοκρατούμενη την Πολιτεία, η δημοκρατία καταξιώνεται και μαζί της η πολιτική αναζωογονείται και ο Αριστοτέλης καταξιώνεται».

Σμαρώ Αβραμίδου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: