Απορρίφθηκε αίτημα δημοσιογραφικής οργάνωσης (CPJ) να διαπιστευθεί στον ΟΗΕ




Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν, δήλωσε “βαθιά απογοητευμένος” για την απόφαση να απορριφθεί το αίτημα της οργάνωσης Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) να της δοθεί διαπίστευση μη κυβερνητικής οργάνωσης-συμβούλου των Ηνωμένων Εθνών.

Δέκα κράτη μέλη της επιτροπής του ΟΗΕ για τις ΜΚΟ τάχθηκαν εναντίον της διαπίστευσης, όταν το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος της CPJ, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, ο Μπαν “υποστηρίζει σθεναρά” το έργο της CPJ, και επέκρινε έντονα το γεγονός ότι αυτή η απόφαση εμποδίζει την οργάνωση να αποκτήσει πρόσβαση σε θεσμούς του ΟΗΕ όπως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Οι δημοσιογράφοι ήδη αντιμετωπίζουν περιορισμούς στη δουλειά τους σε πολλά μέρη του κόσμου και οι οργανώσεις που τους προστατεύουν δεν θα έπρεπε να υποβάλλονται σε περιορισμούς στον ΟΗΕ”, επεσήμανε ο εκπρόσωπος. Το αίτημα της CPJ χρονολογείται από το 2012 και είχε ήδη απορριφθεί επτά φορές ως σήμερα για διαδικαστικούς λόγους.

Η Πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε ότι θα απαιτήσει τον Ιούλιο να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία για την υποψηφιότητα της CPJ με τη συμμετοχή όλων των μελών του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ (ECOSOC), στο οποίο υπάγεται η 19μελής επιτροπή για τις ΜΚΟ.

Ο Γάλλος Πρεσβευτής στα ΗΕ, Φρανσουά Ντελάτρ, έκρινε χθες ότι η ψηφοφορία αυτή ήταν “βαθιά απογοητευτική” και “προκαλεί προβληματισμό”, εκτιμώντας πως “δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως ένα μέτρο αντιποίνων εναντίον αυτής της ΜΚΟ. Η Γαλλία είναι αταλάντευτα προσηλωμένη στην προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης των δημοσιογράφων”, πρόσθεσε ο Ντελάτρ. “Θα ψηφίσουμε στο ECOSOC, όποτε παρουσιαστεί η ευκαιρία, για να αντιστραφεί αυτή η αρνητική ψήφος”, πρόσθεσε.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της CPJ, ο Τζόελ Σάιμον, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της επιτροπής “καφκικό”. “Μια μικρή ομάδα χωρών με κακό ιστορικό σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου χρησιμοποιούν γραφειοκρατικές τακτικές καθυστέρησης για να σαμποτάρουν και να υπονομεύσουν κάθε προσπάθεια να αλλάξουν οι καταπιεστικές πολιτικές τους”, υπογράμμισε, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης.

AFP, REUTERS, ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: