Απόγνωση στο ΑΚΕΛ, ενθουσιασμός στο ΔΗΚΟ και τα μικρότερα κόμματα, ικανοποίηση στο ΔΗΣΥ




Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των κυπριακών βουλευτικών εκλογών, το στέλεχος του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι μαύρη όχι μόνο για το κόμμα του, αλλά για ολόκληρη την Κύπρο.

Και αυτό, όπως είπε, γιατί μπήκε στη Βουλή το ΕΛΑΜ, ένα κόμμα που είχε ζητήσει να ενταχθεί στο κοινοβούλιο ως παράρτημα της φασιστικής Χρυσής Αυγής.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. δήλωσε ότι, υπό τις περιστάσεις, αυτό που πέτυχε το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ένας άθλος και μια τεράστια επιτυχία.

Κάποιοι, είπε, σε αυτές τις εκλογές, ήθελαν το ΔΗΚΟ μικρό, αποδυναμωμένο και υποταγμένο, τους απάντησε όμως, ο περήφανος Δηκοϊκός κόσμος.

«Σε ένα καινούριο πολιτικό σκηνικό οι πολίτες επέλεξαν να δώσουν τον καθοριστικό ρόλο στο ΔΗΚΟ. Απόψε το Δημοκρατικό Κόμμα υπογράφει μια κοινωνική συμφωνία για να διεκδικήσει τη σωστή λύση του Κυπριακού, τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποκατάσταση των αδικιών», είπε ο κύριος Παπαδόπουλος.

Η μεγάλη αποχή, τόνισε, συνιστά ήττα για όλους και απαιτεί κινήσεις αμέσως για να πάψουν να υφίστανται η διαφθορά και οι αδικίες.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των εκλογών, προσθέτοντας ότι το Κίνημα φαίνεται να καταλαμβάνει τρεις έδρες.

Εστω και με έναν βουλευτή, είπε, η Αλληλεγγύη θα ανέτρεπε το κατεστημένο, δεν θα άφηνε κανένα σκάνδαλο να αποκρυβεί και θα έδινε ελπίδα στον κόσμο ότι από εδώ και πέρα θα μπορούσε να ανασάνει.

Ερωτηθείσα εάν θα είναι στο κοινοβούλιο ή θα παραμείνει στην Ευρωβουλή (είναι Ευροβουλευτής που είχε εκλεγεί με το ΔΗΣΥ, από τον οποίο αποχώρησε λίγο πριν τις εκλογές) η κ. Θεοχάρους είπε ότι αυτό θα αποφασιστεί αύριο από τα συλλογικά όργανα του κινήματος.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές πολιτικό περιβάλλον, το κόμμα κατάφερε να παραμείνει η πρώτη πολιτική δύναμη στον τόπο.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, αναγνωρίστηκε η υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης Αναστασιάδη, που απέτρεψε την οικονομική καταστροφή και τελικά να πετύχει την έξοδο και από το μνημόνιο.

Ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε ότι ο ΔΗΣΥ είναι η μοναδική κυβερνώσα παράταξη σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία εφάρμοσε ένα σκληρό μνημόνιο και παραμένει η πρώτη πολιτική δύναμη, με σημαντική διαφορά από τα υπόλοιπα κόμματα.

«Παίρναμε τα μηνύματα από τους πολίτες και γνωρίζαμε ότι θα είχαμε απώλειες ποσοστών, αλλά ακόμα και στην προεκλογική εκστρατεία, δεν μοιράζαμε υποσχέσεις», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το κόμμα του ήταν και θα εξακολουθήσει να αποτελεί την ασπίδα στήριξης της κυβέρνησης Αναστασιάδη, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία στη Βουλή.

Ο τόπος, πρόσθεσε, χρειάζεται ευρύτερη συναίνεση, μακριά από λαϊκισμούς, για να συνεχίσουμε στον δρόμο της ανάπτυξης.

Από αύριο, τόνισε ο κ. Νεοφύτου, θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για την απαλλαγή της πατρίδας μας από την κατοχή και για την τόνωση της οικονομίας μας.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι το κόμμα καθιερώνεται πλέον ως κοινοβουλευτική δύναμη και διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι με το έργο της η Συμμαχία, θα τους δικαιώσει.

Η αύξηση του εκλογικού μέτρου, είπε, αποδείχτηκε μπούμερανγκ γι’ αυτούς που το επέβαλαν.

Ο κ. Λιλλήκας απέδωσε την είσοδο του ΕΛΑΜ στην αύξηση του εκλογικού μέτρου, λέγοντας ότι η Συμμαχία είχε προβλέψει ότι το μέτρο αυτό θα ηρωοποιούσε κάποιους.

Επίσης είπε ότι η μεγάλη αποχή καθόρισε το αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι πρέπει να προβληματίσει όλους και να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα πείσουν τους νέους ότι αξίζει να συμμετέχουν στη δημοκρατία.

Ερωτηθείς για την προεδρία της Βουλής, είπε ότι το θέμα θα τεθεί αύριο στα όργανα του κόμματος, προσθέτοντας ότι σε καμία περίπτωση η Συμμαχία δεν θα μπει σε συνδιαλλαγές.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι «σήμερα γιορτάζεται μια μεγάλη νίκη της κοινωνίας, της Οικολογίας και της Κύπρου».

Είπε επίσης ότι όσοι απεργάστηκαν την εξαφάνιση των Οικολόγων από το πολιτικό σκηνικό έχουν αποτύχει οικτρά.

Ο Γιώργος Περδίκης διαβεβαίωσε τους πολίτες που στήριξαν τους Οικολόγους ότι η ψήφος τους δεν θα πάει χαμένη.

«Πιο δυναμικά θα εξακολουθήσουμε και στη νέα Βουλή να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του απλού πολίτη και χωρίς κανένα φόβο θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για περισσότερο πρόοδο και δικαιοσύνη στον τόπο και για τιμωρία των ενόχων,» ανέφερε ο κ. Περδίκης.

Με βεγγαλικά, πυροτεχνήματα και δυνατό χειροκρότημα υποδέχθηκαν δεκάδες οπαδοί του ΕΛΑΜ στα γραφεία του κόμματος στη Λευκωσία τον πρόεδρο του κόμματος, Χρίστο Χρίστου, που θα είναι ο ένας εκ των δύο Βουλευτών του ΕΛΑΜ.

Ο Χρίστος Χρίστου αφιέρωσε, αν και δεν συνηθίζεται όπως είπε, τη νίκη του ΕΛΑΜ και την εισδοχή του για πρώτη φορά στη Βουλή στον Σμηναγό Κωνσταντίνου Ηλιάκη που όπως ανέφερε, έχασε τη ζωή του υπερασπιζόμενος τα εναέρια σύνορα της Ελλάδας στις 23 Μαΐου του 2006.

Αρχικά ο κ. Χρίστου ευχαρίστησε όσους ψήφισαν και εμπιστεύτηκαν το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο αλλά και εκείνους που τους στήριξαν σε αυτή τη δύσκολη προεκλογική εκστρατεία.

“Να είναι άπαντες σίγουροι ότι όσα είπαμε και διακηρύξαμε προεκλογικά θα τα τηρήσουμε και μέσα από τα έδρανα του κοινοβουλίου. Η επόμενη ημέρα ξημερώνει και θα βρει τον κυπριακό ελληνισμό να έχει τα ίδια προβλήματα: ανεργία, κατοχή, κουρεμένοι, μια δύσκολη γενική εικόνα». Ο ρόλος του ΕΛΑΜ, ανέφερε, είναι να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός.

http://mignatiou.com/2016/05/petichame-athlo-apofasistikos-o-rolos-tou-diko-sti-nea-vouli-ipe-o-nikolas/

http://mignatiou.com/2016/05/echase-37-tis-dinamis-tou-o-disi-alla-o-averof-neofitou-ine-efcharistimenos/

http://mignatiou.com/2016/05/dramatiki-ipochorisi-tou-akel-miosi-pososton-ke-tou-disi-i-ch-a-tis-kiprou-sti-vouli/

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Αρ. Βικέτου Λευκωσία, Cyprus

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: