Ανησυχία εκφράζουν οι Ην. Πολιτείες για την άρση της βουλευτικής ασυλίας στην Τουρκία




Την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την έγκριση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση συνταγματικής τροποποίησης αναφορικά με την άρση της βουλευτικής ασυλίας, εκφράζει με γραπτή του δήλωση ο βοηθός εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ.

Προειδοποίησε πως «αν η αλλαγή αυτή έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του χώρου για πολιτική συζήτηση, θα διαβρώσει την ποιότητα της δημοκρατίας της Τουρκίας».

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν από την υιοθέτηση εκ μέρους της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης συνταγματικής τροποποίησης, η οποία θα άρει τη βουλευτική ασυλία περισσότερων από 100 μελών τα Βουλής και θα έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στην ελευθερία του λόγου στην Τουρκία», αναφέρει η δήλωση, σημειώνοντας ότι τώρα η νομοθεσία θα δοθεί προς κύρωση στον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι αποτελεί κοινό δόγμα στις δημοκρατικές κοινωνίες η ισότητα ενώπιον του νόμου. Ωστόσο, συνεχίζει, “πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ελευθερία να συμμετέχουν στον πολιτικό λόγο – ακόμα και με ομιλίες που πολλοί βρίσκουν αμφιλεγόμενες ή άβολες – πρέπει και επιβάλλεται να προστατεύονται για όλους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για ομιλίες των εκλεγμένων αντιπροσώπων των πολιτών μιας χώρας».

Καταλήγοντας αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με αυτήν την προωθούμενη νομοθετική αλλαγή και προειδοποιεί πως αν έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του χώρου για πολιτική συζήτηση, θα διαβρώσει την ποιότητα της δημοκρατίας της Τουρκίας.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτη – Νέα Υόρκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: