Αυθεντική βυζαντινή τέχνη και παράδοση: Ένα εικαστικό «ταξίδι» στη Νέα Υόρκη




Η πρωτότυπη εικαστική έκθεση, με τίτλο «Εμμένοντας στην παραδοσιακή Βυζαντινή τέχνη», του καταξιωμένου αγιογράφου Μιλτιάδη Β. Αφεντούλη, έλαβε χώρα, υπό την αιγίδα του προέδρου του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, Ιωάννη Μαρωνίτη.

Η έκθεση έγινε στις 15 Μαΐου 2016 στο Αρχιεπισκοπικό Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, παρουσία εκπροσώπων του καλλιτεχνικού, ακαδημαϊκού, πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Την επιμέλεια διοργάνωσης της έκθεσης, καθώς επίσης τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης, ανέλαβε η Δέσποινα Αφεντούλη, η οποία, παράλληλα με την προβολή σχετικού βίντεο (www.youtube.com/watch?v=peVNJ5Ji1bk), επεσήμανε τη σχέση του αγιογράφου με τη βυζαντινή τέχνη και την καλλιτεχνική του εξέλιξή, από το εργαστήρι  του αγιογράφου και πατέρα του Βασίλειου, μέχρι σήμερα. Επιπλέον, προβλήθηκε βίντεο σχετικό με τις κοινωνικές δράσεις του Ομίλου (https://www.youtube.com/watch?v=AIOIPpecZKI).

«Ο κ. Αφεντούλης είναι μια μοναδική περίπτωση εικαστικού και ερευνητού συνάμα, που αναλύει και προβάλλει τη βυζαντινή αγιογραφία, με μοναδικές δημιουργίες», υπογράμμισε ο  κ. Μαρωνίτης, τονίζοντας ότι «Θεωρούμε καθήκον μας να αγκαλιάσουμε αυτήν την προσπάθεια, διότι έτσι πιστεύουμε ότι προσφέρουμε εθνικό έργο, αφού η δουλειά του κ. Αφεντούλη είναι πρέσβης της Ελλάδος και της τεράστιας πολιτισμικής μας κληρονομιάς σε διεθνές επίπεδο», ανακοινώνοντας επίσημα και την επικείμενη συμμετοχή του κ. Αφεντούλη σε ομαδικές εκθέσεις σε Ρουμανία και Ρωσία εντός του 2016, καθώς και στην Κίνα το 2017.

Αναγνωρίζοντας το έργο και την προσφορά του κ. Αφεντούλη, ο κ. Μαρωνίτης κάλεσε τη βουλευτή Β’ Πειραιώς και πρόεδρο Ομάδας Φιλίας της ελληνικής Βουλής με τις Η.Π.Α., Εύη Καρακώστα, και τον γενικό πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, πρέσβη Βασίλη Φιλίππου, ώστε να του απονεμηθεί έπαινος για την «αφοσίωσή του στη βυζαντινή τέχνη και τη διάδοσή της σε διεθνές επίπεδο».

Η κα Καρακώστα, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, τόνισε ότι η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς συντελούν στη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας και πρωτοβουλίες, όπως η συγκεκριμένη εικαστική έκθεση, συμβάλλουν καθοριστικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Αναφερόμενη στο καλλιτεχνικό έργο του αγιογράφου, είπε: «Με τον κ. Αφεντούλη είχαμε γνωριστεί σε άλλη εικαστική έκθεση στην Ελλάδα πριν καιρό και χαίρομαι που, μέσα από την παραδοσιακή βυζαντινή τέχνη, διαπρέπει και στο εξωτερικό. Άλλες χώρες είναι ισχυρές οικονομικά, η Ελλάδα όμως, έχει πολλά να δώσει μέσα από τον πολιτισμό και ο κ. Αφεντούλης διαδίδει τον βυζαντινό πολιτισμό στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και όχι μόνο.»

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Φιλίππου εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τον κ. Αφεντούλη, «για την πολυσχιδή παρουσία του στα θρησκευτικά δρώμενα, για την αγάπη του προς την Ορθοδοξία, για την αγάπη του προς τον Χριστό», ενώ του ευχήθηκε καλή δύναμη και κάθε καλό.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στον εκθεσιακό χώρο, καθώς και να συνομιλήσουν με τον καλλιτέχνη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: