Ζεστό ενδιαφέρον για Κύπρο από το Λονδίνο: Ενθαρρύνουν οι περίεργοι … Βρετανοί




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Χωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί είχε τις τελευταίες ημέρες ο Υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας,  Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Βρετανός αξιωματούχος επικοινώνησε την περασμένη Κυριακή με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και την Τρίτη με τον Οζντίλ Ναμί,  ενημερώθηκε και από τους δυο για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις δυσκολίες που προκύπτουν ενώ δήλωσε σε αμφότερους τη στήριξη του Λονδίνου στη διαδικασία. Σημειώνεται συναφώς ότι ο  Ντέιβιντ Λίντινγκτον προ δεκαημέρου είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί , για να τον ενημερώσει πως θα προσκληθεί στο Λονδίνο μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, που διενεργείται  για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται συναφώς ότι ο  Υπουργός Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντινγκτον σε συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, εξέφρασε την εκτίμηση της βρετανικής κυβέρνησης ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ απαιτεί ακόμα πολύ χρόνο, μεταξύ άλλων και λόγω του Κυπριακού. Ερωτηθείς για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας για το προσφυγικό, ο κ. Λίντινγκτον ανέφερε τα εξής: «Όπως είπε τις προάλλες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, η τουρκική ένταξη στην ΕΕ δεν βρίσκεται στα χαρτιά για πράγματι πολλά χρόνια ακόμα. Αυτό ισχύει κατά πολύ επειδή θα έπρεπε να υπάρξει μια λύση στο Κυπριακό πριν η Κύπρος άρει το μπλοκάρισμα σε μια σειρά διαπραγματευτικών κεφαλαίων». Έσπευσε, πάντως, να ξεκαθαρίσει πως  «αυτό δεν είναι κάτι που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας ή της επόμενης και πιθανώς ούτε και της μεθεπόμενης».

Την ίδια ώρα, στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) να στηρίξουν το ψευδοκράτος. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σε ομιλία του σε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΟΙΔ, που φιλοξενείται στην Πόλη είπε ότι χρειάζεται ενεργός συνεργασία των μελών της οργάνωσης για να αμβλυθεί η «απομόνωση» των Τ/κ. Έκανε λόγο για τελευταία ευκαιρία στο Κυπριακό, που πρέπει να αξιοποιηθεί. «ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ»

Ο κατοχικός ηγέτης,  Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ρωτήθηκε για την επιρροή της Τουρκίας στο ψευδοκράτος. Απάντησε ως εξής: «Όσον αφορά στον  προϋπολογισμό μας, εξαρτόμαστε πολύ   από την Άγκυρα.  Όλα τα έργα υποδομής χρηματοδοτούνται από την Τουρκία. Θέλουμε να καταστούμε πιο  ανεξάρτητοι με την έννοια να μην εκλέγουμε  μόνο τη δική μας κυβέρνηση, αλλά και να έχουμε στη διάθεσή μας τους δικούς μας πόρους.  Θέλω να τερματίσω  τη σχέση μητέρας-παιδιού μεταξύ της Άγκυρας και εμάς. Αυτό μάλιστα, πάντα το έλεγα. Θέλω αδελφικές σχέσεις. Γι ‘αυτό χρειαζόμαστε όμως  να σταθούμε στα δικά μας πόδια».

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ Κ. Δ.

Ο κατοχικός ηγέτης επιμένει στην ύπαρξη δύο λαών και στην ένταξη των Τ/κ στην Ε.Ε., ωσάν να υπάρχει δεύτερο χωριστό κράτος στην Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Επίσης ανέφερε ότι «την ώρα που ο Πρόεδρος επιμένει ότι έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα της μετεξέλιξης και συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως υπάρχουν ακόμα προοπτικές για λύση του Κυπριακού εντός του 2016, φαίνεται ότι η Τουρκία έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή το πλάνο Β».

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία «επιμένει στην έκθεση της Ευρωβουλής για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, να αφαιρεθεί ο όρος μετεξέλιξη, γιατί ακριβώς η Τουρκία επιμένει στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας δείχνοντας ότι αυτό το κορυφαίας σημασίας ζήτημα δεν έχει ξεκαθαρίσει, όπως λέει ο κ. Αναστασιάδης».

Ο ΦΩΤΗΣ ΣΤΟΝ Β.Γ.Γ. ΟΗΕ: Ο Επίτροπος Προεδρίας,  Φώτης Φωτίου συναντήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, με τον βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις κ. Miroslav Jenča.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων. Συγκεκριμένα επεσήμανε τις υποχρεώσεις, αλλά και τις ευθύνες της Τουρκίας στο πρόβλημα των αγνοουμένων καθώς και τη μέχρι σήμερα άρνησή της να συνεργαστεί ουσιαστικά για επίλυση του.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ζήτησε τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών για να εξασφαλιστούν όλες οι πληροφορίες και τα στοιχεία που αφορούν χώρους ταφής και υποθέσεις αγνοουμένων οι οποίες υπάρχουν στα αρχεία της Τουρκίας καθώς και σε αρχεία των Ηνωμένων Εθνών, τόσο στην Κύπρο όσο στη Νέα Υόρκη.

ΑΚΙΝΤΖΙ: Να βρεθεί μια φόρμουλα εγγυήσεων – Είπε στο Βερολίνο τα περί πλειοψηφίας πληθυσμού

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφερόμενος στο σύστημα εγγυήσεων είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν το επιθυμεί και πρέπει να βρεθεί ένα σύστημα όπου η μια κοινότητα θα νιώθει ασφάλεια χωρίς να αισθάνεται απειλή από την άλλη κοινότητα. Μπορεί να καταστεί πιθανό ένα νέο σύστημα εγγυήσεων, ανέφερε μιλώντας για επίτευξη πλειοψηφίας των Τ/κ στη δική τους περιοχή.

«Εάν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια διζωνική, δικοινοτική λύση, αυτό είναι πιθανό». Μιλώντας στο ίδρυμα Friedrich Ebert στο Βερολίνο, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην παρουσία τεχνοκρατών, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και η Άννα Διαμαντοπούλου – όπως  μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο- ο κατοχικός ηγέτης αναφέρθηκε στα μέτρα επαναπροσέγγισης με ιδιαίτερη αναφορά στη σύνδεση του δικτύου ηλεκτρισμού, λέγοντας πως έγινε περιοδικά αλλά ως τ/κ πλευρά θέλουν αυτή η σύνδεση να είναι μόνιμη και δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η επιπλέον δοκιμή που ζήτησαν οι Ε/κ να γίνει αυτό κρατά τόσο χρόνο.

Μίλησε και για δυσκολίες στο θέμα της ενοποίησης των δικτύων τηλεφωνίας, λέγοντας πως το εμπόδιο στη συνεργασία προέρχεται από τη “νότια” Κύπρο. Πιστεύει, είπε, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ειλικρινής και “θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο για την άρση αυτών των εμποδίων”.

Χθες ο κ. Ακιντζί  μίλησε στα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Σχέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής όπου σημείωσε πως πρέπει να γκρεμιστούν τα τείχη στο μυαλό τους πρώτα για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια λύση στην Κύπρο. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της “προεδρίας”, η συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής έγινε στο κτίριο της Ομοσπονδιακής Βουλής και συμμετείχαν όλα τα μέλη.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: