Βέλγιο: Έφοδος των αρχών και συλλήψεις για τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι




Τρία πρόσωπα συνελήφθησαν έπειτα από έφοδο που πραγματοποιήθηκε στην συνοικία Ικλ των Βρυξελλών στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγουν οι αρχές για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, ανακοίνωσε η βελγική εισαγγελία.

“Στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ξεκινήσει από την ομοσπονδιακή εισαγγελία έπειτα από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, πραγματοποιήθηκε έφοδος σήμερα το πρωί στην οδό Σταλ στην Ικλ. Τρία άτομα προσήχθησαν και οδηγήθηκαν για ανάκριση”, ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή της η εισαγγελία που είναι επιφορτισμένη με υποθέσεις τρομοκρατίας στο Βέλγιο.

Ο αρμόδιος ανακριτής θα αποφασίσει αύριο σχετικά με την “ενδεχόμενη παράταση της κράτησής τους”, προστίθεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας που αναφέρει ότι δεν θα δώσει “καμία άλλη πληροφορία ή επιπλέον διευκρίνιση (…) όσον αφορά τα αποτελέσματα της εφόδου”.

Η οδός Σταλ είναι μια μεγάλη αρτηρία όπου έχουν τα γραφεία τους πολλές επιχειρήσεις και η οποία συνδέει τον αυτοκινητόδρομο με το κέντρο της Ικλ, μια πλούσια νότια συνοικία της πρωτεύουσας.

Η έρευνα για τις επιθέσεις του Παρισιού στράφηκε πολύ γρήγορα στο Βέλγιο, απ’ όπου προέρχονταν τα περισσότερα μέλη της ομάδας που πραγματοποίησε τις επιθέσεις. Μέχρι σήμερα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος 14 ατόμων από τη βελγική δικαιοσύνη, από τους οποίους οι δέκα παραμένουν προφυλακισμένοι, στο πλαίσιο αυτής της έρευνας.
Εξάλλου, τέσσερα άτομα που διαμένουν στο Βέλγιο έχουν συλληφθεί στην Ιταλία, στην Αλγερία, στην Τουρκία και στο Μαρόκο.

Η σύλληψη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες του Μοχάμεντ Αμπρινί, ο οποίος θεωρείται πως ήταν ένας από τους υπεύθυνους επιμελητείας των επιθέσεων του Παρισιού και ο οποίος ομολόγησε ότι ήταν ο τρίτος άνδρας των επιθέσεων της 22ας Μαρτίου στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, επιβεβαίωσε τη στενή σχέση ανάμεσα στις δύο σφαγές.
Οι επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στον σταθμό του μετρό στο Μαλμπέκ, στη συνοικία όπου βρίσκονται τα κτίρια των ευρωπαϊκών θεσμών, προκάλεσαν 32 θανάτους και 340 τραυματισμούς.

Η εισαγγελία είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι η έρευνα συνεχίζεται “εντατικά, νύκτα και μέρα” και έκανε λόγο για απαγγελίες κατηγοριών σε βάρος άλλων δύο προσώπων για “τρομοκρατικές δολοφονίες”.

Οι δύο ύποπτοι φέρεται να συνδέονται με την ενοικίαση ενός διαμερίσματος στο Ετερμπέκ, μια άλλη συνοικία των Βρυξελλών από όπου αναχώρησαν, σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, ο καμικάζι του Μαλμπέκ, Χάλιντ Ελ Μπακράουι και ένας δεύτερος άνδρας, ο Οσάμα Κραγέμ, ο οποίος συνελήφθη και σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες το περασμένο Σαββατοκύριακο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: