Τσακαλώτος με Λαγκάρντ, Λιού, Ντάισελμπλούμ και πολλούς άλλους: Στο τραπέζι η Ελλάδα




Συζητήσεις με τους πιο σημαντικούς παίκτες, που ασχολούνται με το πρόβλημα της Ελλάδας θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έφτασε χθες στην Ουάσιγκτον για να λάβει μέρος στις εργασίες της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, όπως και με τον Αμερικανό ομόλογό του  Τζακ Λιού. Με όλους θα συζητήσει το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του χρέους, αλλά -όπως τόνισαν πηγές στην Ουάσιγκτον- δεν υπάρχει καμία πρόθεση για να «ανοίξει» το θέμα στο πλαίσιο της συνόδου.

Το Ταμείο και τους υπόλοιπους δανειστές απασχολεί πρωτίστως η αξιολόγηση και η επίτευξη συμφωνίας και στη συνέχεια αναμένεται να ασχοληθούν με το χρέος, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή θεωρείται πολύ αισιόδοξος ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Την αποστολή του υπουργείου Οικονομικών αποτελούν η Έλενα Παπαδοπούλου, Γενική Γραμματέα του υπουργείου, ο Στέλιος Παπαδόπουλος, επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και ο πολιτικός σύμβουλος του υπουργού Θοδωρής Μιχόπουλος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Τσακαλώτος «θα ζητήσει να κλειδώσουν τα ετήσια κόστη εξυπηρέτησης χρέους για τα δάνεια που έχει λάβει από τον επίσημο τομέα σε σταθερά επιτόκια, για να καταστήσει το βάρος του χρέους πιο εξυπηρετήσιμο».

Σημειώνεται ότι πριν από τη συνάντηση του με τον Ελληνα ομόλογό του, ο κ. Λιού θα συναντηθεί χωριστά με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στην Ουάσιγκτον βρίσκονται από την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ο οποίος θα έχει σειρά επαφών κυρίως με στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: