Το …βιολί του ο Αχμέτ: Η συμφωνία με ΕΕ δεν μπορεί να εφαρμοσθεί χωρίς κατάργηση βίζας




Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας για την επανεισδοχή προσφύγων δεν μπορεί να εφαρμοσθεί χωρίς την φιλελευθεροποίηση από την ΕΕ του καθεστώτος της βίζας για τους τούρκους πολίτες.

«Το θέμα της κατάργησης της βίζας είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία», δήλωσε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ , τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής τους σε προσφυγικό καταυλισμό της περιοχής του Γκαζίαντεπ.

Ο τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την «πεποίθηση» για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πράξει τα αναγκαία ως προς το θέμα αυτό, το οποίο αποτελεί «υπόσχεση της τουρκικής κυβέρνησης προς τον λαό της».

Η Τουρκία είναι το καλύτερο παράδειγμα στον κόσμο ως προς τη μεταχείριση των προσφύγων, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Σήμερα η Τουρκία είναι το καλύτερο παράδειγμα στον κόσμο για τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να μεταχειριζόμαστε τους πρόσφυγες», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στο Γκαζίαντεπ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει για το θέμα της κατάργησης των αδειών εισόδου στην ΕΕ για τους τούρκους πολίτες στις αρχές του Μαΐου. Ο όρος αυτός δεν είναι διαπραγματεύσιμος για την Αγκυρα, η οποία ασκεί πιέσεις και απειλεί να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τους πρόσφυγες, εάν δεν εκπληρωθεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς  Γκαζίαντεπ, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: