Το “τελείωσε” ο Βαρουφάκης: Ήμουν ριζοσπαστικός με μετριοπαθείς προτάσεις




Οι προτάσεις που κατέθεσε στην τρόικα ως Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ήταν «οι πιο μετριοπαθείς που θα μπορούσε να υποβάλει κανείς», δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του BBC ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως είπε στην εκπομπή HARDtalk ο πρώην υπουργός, οι προτάσεις του δεν ήταν ριζοσπαστικές, αλλά προτάσεις κοινής λογικής που θα κατέθετε ένας δικηγόρος της Γουόλ Στριτ ή του Σίτυ που χειρίζεται υποθέσεις χρεοκοπίας. «Αν οι προτάσεις μου είχαν γίνει δεκτές αντί της τρόικα, θα ήταν η Ελλάδα σε καλύτερη θέση; Απολύτως», σχολίασε ο κ. Βαρουφάκης.

Συμπλήρωσε ότι στην περίπτωσή του απομακρύνθηκε ένας ριζοσπαστικός υπουργός με προτάσεις για μετριοπαθείς πολιτικές και επικράτησε η «ριζοσπαστική ηλιθιότητα».

Αναφερόμενος στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στην απόφασή της να πει στην τρόικα πως η πολιτική που ακολουθούσε στην Ελλάδα ήταν λανθασμένη και χρειαζόταν επανεκκίνηση ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε: «Νόμιζα ότι ήμασταν απολύτως ενωμένοι και ότι δε θα υποχωρούσαμε. (…) Αλλά τελικά διαιρεθήκαμε».

Ανέφερε ότι από τα τέλη Απριλίου του περασμένου έτους άρχισαν οι αποκλίσεις μεταξύ του ιδίου και το Αλέξη Τσίπρα ως προς το ποια ήταν η σωστή στρατηγική. Σχολίασε ότι τότε ο Έλληνας Πρωθυπουργός άρχισε να αποδέχεται «θανάσιμους» συμβιβασμούς, όπως π.χ. «αδύνατους να επιτευχθούν δημοσιονομικούς στόχους».

Το βράδυ του δημοψηφίσματος, συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, ο Αλέξης Τσίπρας του είπε ότι ήταν ώρα να «παραδοθούν» και εκεί χώρισαν φιλικά διαφωνώντας για το αν έπρεπε να συνεχίσουν στην πορεία αντιπαράθεσης με του πιστωτές ή να συνθηκολογήσουν. «Ήταν ώρα να παραιτηθώ, δεν με πέταξαν από το καράβι», είπε ο πρώην υπουργός.

Αναφερόμενος στην ΕΕ με αφορμή το κίνημά του και το δημοψήφισμα για το Brexit, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε δημιουργήσει ένα τέρας, μία ΕΕ που περιφρονεί βαθιά τη δημοκρατική διαδικασία». Σημείωσε δε ότι αν η ΕΕ και η ευρωζώνη δεν είχαν δημιουργηθεί, δεν θα έπρεπε να συναινέσουμε σήμερα στη δημιουργία του. «Αλλά από τη στιγμή που η ΕΕ έχει δημιουργηθεί, ο διαμελισμός της θα μας ρίξει σε μια τρομερή άβυσσο», είπε ο πρώην υπουργός.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει επίσης παραχωρήσει συνέντευξη στην εφημερίδα Daily Telegraph στην οποία λέει ότι οι πρώτοι μήνες στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν απόλαυση διότι οι δυο τους ήταν ενωμένοι. «Αλλά όταν ένιωσα ότι η τρόικα είχε σπρώξει μια σφήνα μεταξύ μας, αυτή η απόλαυση μετατράπηκε σε φρίκη», λέει ο πρώην υπουργός.

Σχολιάζει επίσης ότι φοβάται πως η ευρωζώνη δεν μπορεί πλέον να σωθεί, αλλά την ίδια στιγμή δεν έχει πρόθεση να μείνει αδρανής παρακολουθώντας την να διολισθαίνει προς την αποσύνθεση, παρουσιάζοντας προτάσεις του για το τι πρέπει να συμβεί, με αναφορά της εφημερίδας και στο κίνημά του Diem25. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το χονδρικό συμπέρασμα από το νέο του βιβλίο είναι ότι «η Ευρώπη είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί στους ανίδεους ηγέτες της».

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – ΛΟΝΔΙΝΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: