Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο Κέντρο Προσφύγων Διαβατών




Ανάχωμα στον πόνο των προσφύγων και στην απειλή της ξενοφοβίας υψώνει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αναλαμβάνοντας σειρά εξωστρεφών δράσεων με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο.

Εφαρμόζοντας τη φιλοσοφία της νέας διοίκησής του, ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της Βόρειας Ελλάδας διοργάνωσε την πρώτη, εκτός των τειχών έξοδό του με πρωτότυπη εκδήλωση στα Διαβατά, η οποία ταυτοχρόνως είναι και η πρώτη συναυλία σε οργανωμένο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα.

Καταργώντας το διαχωριστικό όριο των επιβλητικών εγκαταστάσεών του, το Μέγαρο Μουσικής «μετοίκησε» το απόγευμα του Σαββάτου 9 Απριλίου στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων που έχει αναπτυχθεί στη δυτική Θεσσαλονίκη, και επιστράτευσε τη διεθνή γλώσσα των ήχων, για να επικοινωνήσει με εκατοντάδες ξεριζωμένους από τη Μέση Ανατολή, να περιορίσει την οδύνη τους και να εντοπίσει νέους καλλιτέχνες στις τάξεις τους.

Στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου, όπου φιλοξενούνται σήμερα 1.950 άτομα από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Κουρδιστάν, το Μέγαρο Μουσικής διοργάνωσε συναυλία με τη συμμετοχή καλλιτεχνών λόγιας, παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής.

«Σήμερα δίνουμε το στίγμα της δικής μας παρέμβασης, σύμφωνα με την οποία, όταν η ανθρώπινη ύπαρξη οδηγείται σε οριακό σημείο, όπως συμβαίνει τώρα με τους πρόσφυγες, τότε η τέχνη αναλαμβάνει να μιλήσει, να περιγράψει, να ανακουφίσει και να διαχειριστεί τη δυστυχία», δήλωσε ο νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Νικήτας Μυλόπουλος.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Υψώνουμε ανάχωμα στις πολιτικές του μίσους, στην ξενοφοβία και το ρατσισμό. Ως πολιτιστικός οργανισμός προβάλλουμε αντίστοιχα την αρχαία επιταγή της φιλοξενίας και προσκαλούμε όλους τους άλλους ομόλογους οργανισμούς να κινητοποιηθούμε, να συνεγείρουμε συνειδήσεις. Το περίβλημα του πολιτισμού μας είναι εδώ και βοηθάει, ώστε η καθημερινότητα των ανθρώπων να γίνει βιώσιμη. Στο δε κρίσιμο ερώτημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ εάν τον καιρό της φρίκης θα τραγουδάμε ακόμη, εμείς απαντούμε μαζί του θετικά: “Ναι, θα τραγουδάμε ακόμη το τραγούδι της φρίκης”».

Στην εκδήλωση αυτή αρωγοί ήταν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης και οι κοινωνικές οργανώσεις «Οικόπολις» και «Καλώς τους».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: