Το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει την παροχή έκτακτης βοήθειας στην EUROPOL για πρόσφυγες




Το “πράσινο” φως για την παροχή έκτακτης βοήθειας για τους πρόσφυγες και για προσλήψεις στο Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο της EUROPOL για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας έδωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα το ΕΚ ενέκρινε την παροχή έκτακτης βοήθειας για τους πρόσφυγες ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και την εκταμίευση 2 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη προσωπικού στο Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο της EUROPOL (ECTC), «το οποίο δημιουργήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2016 και το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ως κομβικό σημείο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην ΕΕ», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Δεδομένης της επείγουσας κατάστασης, οι ευρωβουλευτές επιτάχυναν τη διαδικασία έγκρισης του πρώτου σχεδίου διορθωτικού προϋπολογισμού για το 2016, που ολοκληρώθηκε σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Χαιρετίζω αυτή την πρόταση που θα ενεργοποιήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την παροχή στήριξης έκτακτης ανάγκης εντός της επικράτειας της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της τρέχουσας ανθρωπιστικής κρίσης. Το Κοινοβούλιο ενήργησε γρήγορα προχωρώντας στην ταχεία έγκριση αυτού του διορθωτικού προϋπολογισμού», δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ Ζοζέ Μανουέλ Φερνάντεζ (ΕΛΚ, Πορτογαλία).

Το ποσό των 100 εκατ. ευρώ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες εντός της ΕΕ αποτελεί τμήμα του νέου μέσου παροχής έκτακτης βοήθειας ύψους 700 εκατ. ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 2 Μαρτίου. Τα κονδύλια αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα κράτη μέλη για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας, στέγης, νερού, υγειονομικής περίθαλψης έκτακτης ανάγκης, εγκαταστάσεων αποχέτευσης και υγιεινής, καθώς και την παροχή υπηρεσιών προστασίας και εκπαίδευσης διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν το γεγονός ότι τα κονδύλια για την στήριξη των προσφύγων στην ΕΕ προέρχονται από το Ταμείο ασύλου, μετανάστευσης και ένταξης (AMIF) και δεν θα ληφθούν από τα υφιστάμενα προγράμματα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες εκτός ΕΕ, ωστόσο ζήτησαν τη μελλοντική αναπλήρωση του ποσού με νέα κονδύλια και τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας εντός της ΕΕ. «Θα πρέπει να προβλεφθεί ένα πιο βιώσιμο νομικό και δημοσιονομικό πλαίσιο προκειμένου να καταστεί δυνατή στο μέλλον η κινητοποίηση ανθρωπιστικής βοήθειας εντός της Ένωσης», επισήμαναν.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 584 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 33 αποχές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: