Το ΔΝΤ προτείνει δημοσιονομικές πολιτικές για καινοτομία και ανάπτυξη




Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη ενημερωτική εκδήλωση στο Peterson Institute όπου αξιωματούχοι του ΔΝΤ ανέπτυξαν το ζήτημα της «δημοσιονομικής πολιτικής για την ενίσχυση της καινοτομίας και της ανάπτυξης».

Ο Vitor Gaspar διευθυντής του τμήματος των δημοσιονομικών θεμάτων στο ΔΝΤ, πρώην υπουργός οικονομικών της Πορτογαλίας την περίοδο 2011 – 2013 ανέπτυξε τους τρόπους μέσω των οποίων η δημοσιονομική σταθεροποίηση και τα στοχευμένα φορολογικά κίνητρα ενθαρρύνουν την καινοτομία και προάγουν την αύξηση της παραγωγικότητας.

Τα βασικά σημεία της παρουσίασής του Vitor Gaspar έχουν ως εξής:

1. Απαιτείται να γίνουν περισσότερα για την ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να επενδύσει 40% περισσότερο κατά μέσο όρο στην έρευνα και την ανάπτυξη ώστε τα θετικά αποτελέσματα να διαχυθούν ευρύτερα στην οικονομία. Αυτή η επένδυση θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% στις ίδιες τις χώρες αλλά και συνολικά στην παγκόσμια οικονομία. Οι προηγμένες οικονομίες μπορούν να πετύχουν ένα τέτοιο στόχο μέσω στοχευμένων πολιτικών, όπως φορολογικά κίνητρα για την έρευνα και την ανάπτυξη καθώς και δημόσιες επενδύσεις για βασική έρευνα. Η έρευνα και η ανάπτυξη μπορεί να συνεισφέρει στην αύξηση της παραγωγικότητας και σε αναδυόμενες ή μεσαίες οικονομίες με την προϋπόθεση να υπάρχει ισχυρή βάση ανθρώπινου κεφαλαίου.
2. Ιδιαίτερα σε περιόδους ύφεσης είναι απαραίτητο να σχεδιάζονται δημοσιονομικές πολιτικές σταθεροποίησης, οι οποίες, όπως έχει αποδειχθεί, δρουν υποστηρικτικά στις επενδύσεις για την έρευνα και ανάπτυξη. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, τα φορολογικά κίνητρα για την έρευνα και ανάπτυξη μπορούν να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα. Σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι επενδύσεις στην παιδεία και τις υποδομές ενδυναμώνουν τη δυνατότητα απορρόφησης τεχνολογιών από το εξωτερικό. Επιπλέον η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος για τις μΜΕ είναι δυνατόν να ευνοήσει την είσοδο νέων επιχειρήσεων στην αγορά
3. Μείωση των αναποτελεσματικών φορολογικών κινήτρων. Η επιλεκτική φορολογική αντιμετώπιση ορισμένων μικρών επιχειρήσεων δεν είναι δυνατόν να έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Απεναντίας δημιουργείται ένα είδος παγίδας για τις μικρές επιχειρήσεις που τις κρατά μικρές και δεν τους δίνει κίνητρα να επεκταθούν. Παρόμοια σε αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες τα συνήθη φορολογικά κίνητρα που στοχεύουν στην απορρόφηση ξένων άμεσων επενδύσεων θα πρέπει να μειωθούν γιατί είναι κοστοβόρα και δεν αποδίδουν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: