Θα βάλει τους Μεξικανούς να χτίσουν τείχος στα σύνορα με τις ΗΠΑ ο Τραμπ!




O Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να υποχρεώσει το Μεξικό να καλύψει το κόστος της οικοδόμησης του τείχους που πρότεινε o ίδιος να ανεγερθεί κατά μήκος των συνόρων με τις ΗΠΑ εμποδίζοντας την αποστολή εμβασμάτων από μετανάστες στις ΗΠΑ, μια ενέργεια που θα κατάφερνε ενδεχομένως καταστροφικό πλήγμα στην οικονομία του Μεξικού.

Σε δισέλιδο υπόμνημα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ επισημαίνει ότι στην περίπτωση που ο μεγιστάνας εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ το Νοέμβριο, θα χρησιμοποιήσει έναν αντιτρομοκρατικό νόμο των ΗΠΑ προκειμένου να εμποδίσει τη μεταφορά χρημάτων στο Μεξικό εκτός εάν η μεξικανική κυβέρνησή καταβάλλει εφάπαξ ένα ποσό ύψους 5 έως 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το κόστος για την κατασκευή του τείχους.

«Πρόκειται για μια εύκολη απόφαση για το Μεξικό» τονίζει η ομάδα του στο υπόμνημα αυτό, που φέρει ημερομηνία 31η Μαρτίου.

Η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ περί οικοδόμησης ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ αποτέλεσε την κορύφωση μιας σειράς τοποθετήσεων εναντίον των παράτυπων μεταναστών. Το Μεξικό απέρριψε το ενδεχόμενο να καταβάλει οποιοδήποτε κόστος για το τείχος. Δεν είναι σαφές πόσο θα κόστιζε η ανέγερσή του.

Οποιαδήποτε ενέργεια που θα στοχοθετεί τα εμβάσματα τα οποία στέλνουν στο Μεξικό πρόσωπα που ζουν στις ΗΠΑ θα είχε καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία της χώρας αυτής. Το Μεξικό είναι η χώρα που λαμβάνει τα περισσότερα εμβάσματα από τις ΗΠΑ, ήτοι σχεδόν 25 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014, σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού που είναι αρμόδιος για τον έλεγχο των δαπανών του κράτους.

Τα περισσότερα εμβάσματα προέρχονται από την Καλιφόρνια, το Τέξας, το Ιλινόι και τη Νέα Υόρκη σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal τον Φεβρουάριο που επικαλείτο στοιχεία από την Τράπεζα του Μεξικού.

Στο ίδιο υπόμνημα, η ομάδα του δισεκατομμυριούχου επαναλαμβάνει την θέση ότι πρέπει να γίνει αυστηρότερο το καθεστώς όσον αφορά τις θεωρήσεις εισόδου (βίζες), δηλαδή είτε να καταργηθούν, είτε να επιβάλλονται υψηλότερες χρεώσεις στους Μεξικανούς που επισκέπτονται τις ΗΠΑ.

«Το κόστος της ανέγερσης ενός τείχους στα σύνορα δε συγκρίνεται με τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που δαπανάμε κάθε χρόνο παρέχοντας υπηρεσίες κι επιδόματα στους παράτυπους μετανάστες» τονίζεται στο υπόμνημα, το οποίο αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα Washington Post.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: