Θα αποδειχθεί η λεγόμενη “ελάφρυνση του χρέους” η μεγαλύτερη κοροϊδία του λαού;




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ενώ οι πάντες αναμένουν -και από τις Βρυξέλλες διαρρέουν ότι θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος την ερχόμενη εβδομάδα- πηγές που μίλησαν στο «ΕτΚ» ανέφεραν ότι δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα καμία συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» για το μείζον αυτό ζήτημα.

Όμως, στο περιθώριο της συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας αναμένεται να διεξαχθούν διμερείς επαφές αρμοδίων υπουργών Οικονομικών χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ανάμεσά τους και οι κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, κατά τις οποίες «το χρέος έχει θέση». Επίσης, υπουργοί όπως ο Γάλλος Σαπέν προτίθενται να ανοίξουν πάντα σε διμερές επίπεδο τη συζήτηση με την γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.

Ρωτήσαμε τον εκπρόσωπο του Ταμείου εάν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου και μας απάντησε ως εξής: “Δεν έχω καμία αντίδραση, είναι ένα θέμα για το οποίο θα αναλάβουν τον ηγετικό ρόλο οι χώρες της Ευρώπης“.

Οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι για να ξεκινήσουν οι σοβαρές συζητήσεις, το ΔΝΤ ζητά να ολοκληρωθεί προηγουμένως με επιτυχία η αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος -κάτι που ΔΕΝ συμβαίνει- και να ψηφιστούν οι σχετικοί νόμοι από τη Βουλή, αν και από τις Βρυξέλλες δέχονται το τελευταίο διάστημα να εξελίσσονται παράλληλα οι συνομιλίες για τα δύο θέματα: και για την αξιολόγηση και για την ελάφρυνση του χρέους.

Με τα παραπάνω δεδομένα και ανοικτές τις εκκρεμότητες οι πηγές δήλωσαν ότι θα ήταν έκπληξη μεγάλου μεγέθους η ανακοίνωση συνόδου ειδικά για το χρέος. Εάν συμβεί αυτό, είπαν οι πηγές, τότε σημαίνει ότι αλλάζουν τα πράγματα για την Ελλάδα, αν και η έναρξη οποιωνδήποτε συζητήσεων δεν σημαίνει αναγκαστικά και συμφωνία.

Οι πηγές εξήγησαν ότι η συζήτηση για το χρέος, όποτε και να αρχίσει, θα απαιτήσει χρόνο και όταν ζητήσαμε μία πρώτη πρόβλεψη, μας απάντησαν: «Μέσα σε δύο χρόνια, είναι ένα λογικό διάστημα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από άλλες πηγές, οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους επιθυμούν για δικούς τους λόγους να ξεκινήσει η πρώτη συζήτηση στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Πιστεύουν ότι η ταύτιση των συζητήσεων με τη σύνοδο των δύο παγκόσμιων αυτών οργανισμών, που εμπλέκονται στην Ελλάδα, θα έδινε ένα θετικό μήνυμα στις αγορές.

Στο θέμα του χρέους οι απόψεις του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων δανειστών διίστανται, παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ, την περασμένη Πέμπτη, στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης προβλημάτισαν τους Ελληνες αξιωματούχους.

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου αναφέρθηκε σε δύο θέματα, όπως τα ανέλυσαν οι πηγές στο «ΕτΚ»:

  • Το πρώτο, το οποίο γνωρίζαμε είναι ότι ως έχει αυτή τη στιγμή, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα «πάει κατευθείαν στο τοίχο». Είναι σημαντικό ότι το συνέδεσε επίσης με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Σύμφωνα με τις πηγές η δήλωση σημαίνει ότι δεν θα γίνουν εκπτώσεις από την πλευρά του Ταμείου σε ότι αφορά αυτό το μείζον θέμα.

  • Το δεύτερο ζήτημα αφορά το χρέος. Σύμφωνα με τις πηγές εδώ και χρόνια τα αρμόδια στελέχη του Ταμείου επιμένουν στο κούρεμα του χρέους. Όμως, από τις τελευταίες δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ εξάγεται το συμπέρασμα ότι «παρατηρείται αλλαγή».

Σημειώνουμε ότι το Ταμείο δεν έχει αλλάξει ακόμα την έκθεση βιωσιμότητας του περασμένου Ιουλίου, που αναφέρει ότι απαιτείται γενναίο κούρεμα του χρέους. Όμως, στην επίμαχη συνομιλία με την κ. Βελκουλέσκου, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο των Wikileaks, ο Πολ Τόμσεν αφήνει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε νέα έκθεση βιωσιμότητας.

Η κ. Λαγκάρντ μίλησε για ελάφρυνση μέσω επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ή μείωση των επιτοκίων. Όμως, αυτή η νέα θέση, εάν όντως επιβεβαιωθεί, δεν βοηθά καθόλου την Ελλάδα και την υπόθεσή της.

Οι πηγές ανέφεραν ότι «μπορούμε να υποθέσουμε ότι η συζήτηση που είχε η κ. Λαγκάρντ με την κ. Μέρκελ για το ελληνικό χρέος αφορούσε ακριβώς μία μέθοδο ελάφρυνσης διά της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων». Η μείωση των επιτοκίων σημαίνει «κούρεμα», είναι η θέση των Βρυξελλών και του Βερολίνου, και δεν γίνεται αποδεκτή.

http://WWW.ETHNOS.GR – WWW.MIGNATIOU.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: