Στον Αναστάσιο για το βιβλίο του «Συνύπαρξη» το βραβείο «Παναγιώτη Φωτέα»




Το βραβείο «Παναγιώτης Φωτέας» που έχει θεσπιστεί στην μνήμη του πρώτου αιρετού νομάρχη Μεσσηνίας, φέτος απονέμεται στον μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, για δοκίμια που περιέχονται στο βιβλίο του «Συνύπαρξη» των εκδόσεων Αρμός.

Αυτό αποφάσισε παμψηφεί η επιτροπή απονομής, μεταξύ δεκαεννέα βιβλίων που είχαν κατατεθεί, ενώ ακόμη τέσσερα αποκλείστηκαν γιατί δεν πληρούσαν τους όρους τους διαγωνισμού.

Στο σκεπτικό της επιτροπής για την επιλογή του βιβλίου «Συνύπαρξη», αναφέρεται ότι «το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει δοκίμια, τα οποία πραγματεύονται θέματα οικουμενικά μεγάλων διαστάσεων, όπως ειρήνη, φυσικό περιβάλλον, φτώχεια, τρομοκρατία, πανανθρώπινες αξίες, με τρόπο πρωτότυπο και αυθεντικό, από θεολογική και θρησκειολογική οπτική γωνία. Η επιτροπή επισημαίνει ως κύριο χαρακτηριστικό των κειμένων αυτών τον υψηλό στοχασμό, την βαθιά πνευματικότητα, την υψηλή πνοή και τον μεστό, διαυγή και κυρίως αφυπνιστικό λόγο του συγγραφέα, ενάντια στον εφησυχασμό και την συνειδησιακή ύπνωση του σύγχρονου ανθρώπου.

Παραλλήλως, η επιτροπή τιμά και το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου, ως καταξιωμένη προσωπικότητα διεθνούς κύρους, για την πολυσχιδή δράση του, την ανασύσταση από τα ερείπια της διαλυμένης Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: