Σημαντικές επαφές Φώτη Φωτίου με εβραϊκό λόμπι και αρμενική διασπορά στις ΗΠΑ




Ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με το εβραϊκό λόμπι για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου στα σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων, δόθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες στις ΗΠΑ, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου, με αντιπροσωπεία της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee – AJC), στο πλαίσιο της ήδη στενής συνεργασίας που έχει ήδη αναπτυχθεί μεταξύ των αποδήμων με την εβραϊκή διασπορά στην Αμερική.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα της Ενέργειας, στο κυπριακό πρόβλημα, καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του τραγικού προβλήματος των αγνοουμένων, ως απότοκο της τουρκικής εισβολής.

Οπως αναφέρεται, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Επιτρόπου Προεδρίας στο Ισραήλ έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας σε θέματα διασποράς και για την ανάδειξη δυνατοτήτων που υπάρχουν στον τομέα αυτό, με στόχο τη σωστή προετοιμασία για την πιθανή πραγματοποίηση άλλης μιας τριμερούς συνάντησης και με την Ελλάδα.

Εξάλλου, σήμερα, ο Επίτροπος Προεδρίας θα έχει συνάντηση με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου των Προέδρων των Μεγαλύτερων Αμερικανοεβραικών Οργανώσεων Malcolm Hoenlein.

Ο Επίτροπος Προεδρίας είχε επίσης συνάντηση με αντιπροσωπεία της αρμενικής διασποράς στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία υπογράφτηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της κυπριακής και της αρμενικής διασποράς στις ΗΠΑ.

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με την Υπουργό Διασποράς της Αρμενίας Hranush Hakobian, καθώς και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την περαιτέρω προώθηση και ενδυνάμωση της συνεργασίας με το αρμένικο λόμπι. Ο Επίτροπος Προεδρίας επεσήμανε ότι θα ακολουθήσει σύντομα η υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας, το οποίο θα περιλαμβάνει κοινές δράσεις και στόχους για την εμβάθυνση της συνεργασίας των ανά τον κόσμο Ομογενειακών Οργανώσεων, με τη στήριξη των Κυβερνήσεων Κύπρου – Αρμενίας.

Στο πλαίσιο των επαφών του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Φωτίου παρακάθισε χθες σε δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Μιλώντας στο δείπνο, ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέρθηκε στη γενικότερη στρατηγική για ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας, μέσω στοχευμένων δράσεων για την προσέλκυση επενδύσεων, στην ουσιαστική αξιοποίηση του ομογενειακού παράγοντα, και το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, καθώς και στην ανάγκη για ενθάρρυνση αμερικανικών επιχειρήσεων να εμπλακούν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και συνεργασίες στην Κύπρο.

Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων και συζητήθηκαν τρόποι για την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών και τη διερεύνηση νέων δυνατοτήτων για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών και την αύξηση των οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της εγχώριας κυπριακής οικονομίας. Προς το σκοπό αυτό εξετάστηκε το ενδεχόμενο καθόδου στην Κύπρο αποστολής επιχειρηματιών από την Αμερική.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: