Στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για το τέλος της αξιολόγησης, όχι για τα Wikileaks




Για τις 16:00 είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς στην Αθήνα με το… βλέμμα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης το επόμενο δεκαήμερο και με “φόντο” τις διαρροές για τις συνομιλίες των αξιωματούχων του ΔΝΤ από τον ιστότοπο Wikileaks.

Όπως μετέδωσε ο Γιώργος Παππούς στο MEGA, πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η Αθήνα θα καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων “πιάνοντας την άκρη από εκεί που την είχε αφήσει”.

Πεποίθηση άλλωστε της διαπραγματευτικής ομάδας της οποίας ηγούνται οι κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης είναι ότι οι διαπραγματεύσεις είναι εφικτό να κλείσουν θετικά πριν την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Η κυρίαρχη εκτίμηση ωστόσο ευρωπαϊκών κύκλων είναι ότι πρέπει οι Ευρωπαίοι να ανοίξουν τα χαρτιά τους φωτίζοντας την… γκρίζα ζώνη της συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία, είτε η Αθήνα θα κρατήσει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και οι Ευρωπαίοι θα υποχρεωθούν σε μεγάλη ελάφρυνση χρέους, είτε θα πιεστεί η Αθήνα να ανεβάσει τον πήχη των μέτρων για να δοθεί ακολούθως μικρότερη ελάφρυνση στο χρέος.

Το ζήτημα αυτό θα πρέπει να απαντηθεί τα επόμενα 24ωρα ώστε να κλείσει η αξιολόγηση στα χρονοδιαγράμματα που επιθυμεί η Αθήνα.

Προμηνύεται ωστόσο διπλωματικό θρίλερ ενώ “κλειδί” των εξελίξεων φαίνεται πως θα είναι οι επαφές της Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο.

Σχετικά με το σενάριο που αποτυπώνεται στο διάλογο Βελκουλέσκου – Τόμσεν και αφορά σε παράλληλο πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο άλλοι θα είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι για το κλείσιμο της αξιολόγησης και άλλοι για τη βιωσιμότητα του χρέους, ευρωπαϊκή πηγή δεν το απέκλειε.

Θεωρείται ωστόσο ότι πρόκειται για μια τεχνικά δύσκολη λύση ενώ παραμένει άγνωστο και το πώς θα την εκλάβουν οι αγορές.

Επί της ουσίας, το ΔΝΤ ζητάει από την Αθήνα μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου, νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ, περικοπές στις συντάξεις και μειώσεις στο μισθολογικό επίπεδο του Δημοσίου. Στόχος είναι τα μέτρα να φθάσουν στο 3,5% του ΑΕΠ.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σε βαρύ κλίμα και καχυποψία αρχίζει ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς

Στην Αθήνα βρίσκονται οι εκπρόσωποι των θεσμών και σήμερα αναμένεται να αρχίσουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν υπό τη σκιά της διαρροής των συνομιλιών αξιωματούχων του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένης της Ντέλιας Βελκουλέσκου.

Οι διαρροές αυτές αλλά και η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος συζητήθηκαν στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιοβάνι Πιτέλα, τον διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Ο Πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με αφορμή τις προχθεσινές διαρροές συνομιλιών του ΔΝΤ.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν

Από όλες τις παραπάνω συνομιλίες διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση είναι η ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο, εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου.

Σους στόχους της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση ώστε να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για το χρέος.

«Η διαπραγμάτευση του χρέους είναι μέρος του πλαισίου συμφωνίας και νομίζω ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσει με λελογισμένο τρόπο προκειμένου μαζί με τη συμφωνία και την πρώτη αξιολόγηση να είμαστε σε βιώσιμη στρατηγική εξόδου από την κρίση» δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός, στη συνομιλία που είχε το απόγευμα της Κυριακής με τη Γερμανίδα καγκελάριο, τάχθηκε υπέρ της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πορεία της διαπραγμάτευσης και η Αγκελα Μέρκελ συμφώνησε πως πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Απρίλιο.

Εν τω μεταξύ, οι αποκαλύψεις του WikiLeaks “οδηγούν” μέσα στην εβδομάδα την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν στο Βερολίνο, όπου είναι προγραμματισμένο να βρεθεί και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τη “Suddeutsche Zeitung” , μετά τις διαρροές των καυτών διαλόγων Τόμσεν – Βελκουλέσκου, ο πρώτος θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συζητηθεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Reuters στο Βερολίνο θα βρεθεί την Τρίτη και η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα έχει συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι έτοιμος να υποδεχτεί στην γερμανική πρωτεύουσα τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο πλαίσιο εκδήλωσης του υπουργείου Οικονομικών.

Η “Suddeutsche Zeitung” σημειώνει ότι τόσο ο Πολ Τόμσεν όσο και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίζονται αποφασισμένοι να ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος στα μέσα Απριλίου, πριν από την Εαρινή Σύνοδο.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: