Πρώτη πρόβα από Παγκόσμια Τράπεζα για τη λύση του Κυπριακού: Δεν έχουν επαρκή στοιχεία




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τα βασικά μέλη της ομάδας της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ανέλαβαν να συντάξουν μελέτη για την οικονομία της Κύπρου την επόμενη ημέρα της λύσης, βρίσκονται στην Κύπρο και πραγματοποιούν επαφές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», χθες η ομάδα έκανε προκαταρκτικές παρουσιάσεις των πρώτων αποτελεσμάτων των ερευνών της  στους δύο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, καθώς και στην ομάδα εργασίας για την Οικονομία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η μελέτη που ανέλαβε να κάνει η Παγκόσμια Τράπεζα (μια δεύτερη ξεκίνησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), βρίσκεται ουσιαστικά στα πρώτα της στάδια καθώς η ομάδα της δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει επαρκή στοιχεία για την οικονομία των κατεχομένων.

Στην Ομάδα ελπίζουν πως θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα στοιχεία για να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα, ώστε να προχωρήσουν με τη μελέτη τους. Είναι σαφές πως η πρόσβαση σε στοιχεία, είτε του κατοχικού καθεστώτος είτε στις τράπεζες που λειτουργούν στα κατεχόμενα, δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Οι ειδικοί της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν κάνει μια προκαταρκτική εκτίμηση, ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι είναι νωρίς ακόμη για τελικά αποτελέσματα. Για τη χθεσινή συνάντηση, τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο, ανήρτησαν στον λογαριασμό τους στο twitter ότι συνεχίζεται ο εξαιρετικός συντονισμός μεταξύ του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, υποστηρίζοντας την επίλυση του Κυπριακού.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μίλησαν για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής σε ομοσπονδιακό σύστημα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στην παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρών –και μεταξύ αυτών που μίλησαν– και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ  Άιντα, ο οποίος ως γνωστόν είναι και αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ» ΣΕ 35.000 ΕΠΟΙΚΟΥΣ

Μέσα στις προτεραιότητες της νέας ψευδοκυβέρνησης θα είναι και η ικανοποίηση της αξίωσης της Άγκυρας για πολιτογράφηση εποίκων. Με βάση υπολογισμούς αναμένεται ότι θα παραχωρηθούν τουλάχιστον 35.000 νέες «υπηκοότητες». Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Γενί Ντουζέν», ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν λάβει «άδεια εργασίας» για τουλάχιστον έξι συναπτά έτη είναι 8.627 άτομα και εάν τους χορηγηθεί η «ιθαγένεια», μαζί με τις οικογένειές τους, ο αριθμός των νέων «πολιτών» θα φτάσει τις 35.000.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, σημειώνεται, παραχωρήθηκε η «υπηκοότητα» με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» σε 796 άτομα. Σχεδόν στα μισά από αυτά είχε χορηγηθεί η «υπηκοότητα» το 2013 από την «κυβέρνηση» τότε του ΚΕΕ. Από το 2004 μέχρι σήμερα παραχωρήθηκε η «ιθαγένεια» λόγω γάμου σε 10.203. Σημειώνοντας ότι το ΚΕΕ υποστηρίζει την πολιτική της χορήγησης «υπηκοοτήτων», με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας να εκφράζει ανησυχία ότι με τη δημιουργία μιας «κυβέρνησης» ΚΕΕ – ΔΚ και την υποστήριξη και του ΔΚ σε αυτή την πολιτική, ο αριθμός των νέων «πολιτών» μπορεί να υπερβεί και τις 35.000.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΙΔ: Ταγίπ: «Σπάστε την ‘’απομόνωση’’ Τ/Κ» – Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ διάβασε το μήνυμα Σίσι και αναχώρησε

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στην 13η σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, κάλεσε στην άρση της λεγόμενης απομόνωσης του ψευδοκράτους. «Όλοι μαζί πρέπει να σπάσουμε την “απομόνωση’’ που εφαρμόζεται εναντίον των αδελφών μας» στο ψευδοκράτος εδώ και δεκαετίες, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ο ΟΙΔ πρέπει να στηρίξει περισσότερο τις μουσουλμανικές κοινότητες που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και το μέλλον τους σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, λέγοντας ότι μια από αυτές είναι οι Τ/κ. «Εάν εμείς ως ισλαμικός κόσμος δεν δώσουμε το μήνυμα στους αδελφούς μας που ζουν στην Κύπρο ότι δεν είναι μόνοι τους, ποιος θα τους δώσει;», διερωτήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, λέγοντας ότι είναι πρόβλημα όλων των μουσουλμάνων να συμβάλουν σε μια λύση μόνιμη και δίκαιη για να διορθωθεί σε κάποιο βαθμό «η άδικη ανισορροπία που δημιουργήθηκε εναντίον της τ/κ πλευράς στο νησί», κατά την έκφρασή του.  Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι με τον ίδιο τρόπο οι μουσουλμανικές κοινότητες από τα Βαλκάνια μέχρι τη νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική χρειάζονται ισχυρή στήριξη από τον ισλαμικό κόσμο.

«Στην κατοχή της Ουκρανίας…Είναι δυνατόν να σιωπήσουμε; Και στην Κριμαία, οι αδελφοί μας στα εδάφη εκεί είναι αδικημένοι», ανέφερε. Στο μεταξύ, η διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου επιβεβαιώθηκε και στη σύνοδο της ΟΙΔ. Το μήνυμα του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι διάβασε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σουκρί στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και στη συνέχεια αναχώρησε από την Τουρκία χωρίς να συμμετάσχει καν στην οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών της ΟΙΔ. Ο Αιγύπτιος Υπουργός, η χώρα του οποίου προήδρευε του ΟΙΔ την περασμένη τριετία, διάβασε το μήνυμα του Προέδρου Σίσι κατά την τελετή παράδοσης της προεδρίας στην Τουρκία.

ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΧΑΜΟΝΤ ΚΑΙ ΑΙΝΤΑ

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ επικοινωνία με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ για το Κυπριακό, είχε Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Όπως έγραψε o κ. Άιντα σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ για τη σημερινή κατάσταση στις συνομιλίες στην Κύπρο και την μελλοντική τους πορεία.

«ΠΕΡΑΣΕ» Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

ΜΕ πλειοψηφία πέρασε από τη “βουλή” χθες η συμφωνία “για την προμήθεια και διαχείριση του νερού”. Τη συμφωνία καταψήφισε το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας. Η συμφωνία είχε υπογραφεί στις 2 Μαρτίου στην Άγκυρα από τον “πρωθυπουργό”, Ομέρ Καλιοντζού και τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου. Όπως προνοεί το “σύνταγμα” στα κατεχόμενα, οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να εγκρίνονται από τη “βουλή”.

Η ΤΣΟΛΑΚ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Εμινέ Τσολάκ έχει επαφές στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία βρίσκεται για την 13η σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Η Εμινέ Τσολάκ συναντήθηκε με τον Σομαλό Υπουργό Εξωτερικών Abdisalan Hadliye Omar, τον οποίο ενημέρωσε για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις. Η Τσολάκ με την ευκαιρία της εκεί παρουσίας της είχε σειρά επαφών με Τούρκους αξιωματούχους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: