Πρώτη φορά… 4ο μνημόνιο: θα περιέχει ακόμα περισσότερες περικοπές μισθών και συντάξεων




Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΜΟΥΡΓΚΕΛΗ*

Οντως υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Oντως η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το χειρότερο μαζεύοντας τα αποθεματικά των φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου, μήπως και καλύψει τις χρηματοδοτικές απαιτήσεις του Ιουλίου με ίδια κεφάλαια, αποσοβώντας μια νέα κατάρρευση ρευστότητας και κερδίζοντας λίγο χρόνο για διαπραγματεύσεις.

Oντως οι τράπεζες βρίσκονται στα όρια της ρευστότητας και περιμένουν με αγωνία την τελεσφόρηση της αξιολόγησης, μήπως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ επιτρέψει κάποιο μεγαλύτερο όριο στη χρηματοδότησή τους. Oντως η πραγματική οικονομία συρρικνώνεται με τις νέες αυξήσεις ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών δίχως παράλληλα να θεσπίζεται από την κυβέρνηση κάποιο συστημικό μέτρο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Oντως οι επιχειρηματικοί διέξοδοι στην Ελλάδα έχουν μηδενιστεί, αφήνοντας ως μοναδικό αναπτυξιακό μοχλό τις επενδύσεις ξένων κεφαλαίων και τις αποκρατικοποιήσεις. Oντως τα κυβερνητικά στελέχη επιδεικνύουν συμπεριφορά που απάδει της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, της μοναδικής αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας…

Oντως η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται στην καθυστέρηση αποπληρωμής των υποχρεώσεων στον ιδιωτικό τομέα με μια παράλληλη υπερφορολόγηση. Oντως η νομισματική πολιτική έχει αφεθεί στις τράπεζες, δίχως να έχει ασκηθεί η παραμικρή πίεση προς αυτές να μειώσουν το κόστος χρήματος στην πραγματική οικονομία. Oντως οι τράπεζες διαμορφώνουν τους όρους εκποίησης των προβληματικών -κόκκινων- δανείων εκμεταλλευόμενες τις εν λόγω επιχειρήσεις -και επιχειρηματίες- μέσω των παραχρηματοπιστωτικών κυκλωμάτων συμβούλων και άλλων. Oντως οι «μεταρρυθμίσεις» στο Ασφαλιστικό εξαντλούνται στη λογιστική και όχι τη διαρθρωτική μεταβολή τους, με αποτέλεσμα να μεταθέτουν το αδιέξοδο για ελάχιστα χρόνια. Oντως η κρίση θα παραταθεί και θα βαθύνει με τις ασκούμενες πολιτικές που χαράσσονται και υλοποιούνται ασχέτως δημοσιονομικών επιδόσεων.

Oντως η μόνη πολιτική λογική που διέπει τα πεπραγμένα και τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενσωμάτωσή του -και η αναγνώριση της ενσωμάτωσής του- στις δομές εξουσίας της κρίσης, που θα του επιτρέψουν να ελπίζει στην ευρύτερη στήριξη της επανεκλογής του από τα γνωστά κυκλώματα επιχειρηματικών και άλλων ειδικών συντεχνιακών και συνδικαλιστικών συμφερόντων. Και όντως όλα αυτά μας φέρνουν μπροστά στην αναπόφευκτη προοπτική υπογραφής ενός 4ου μνημονίου -με όποια μορφή και να πλασαριστεί στο ευρύ κοινό- που θα περιέχει ακόμα περισσότερες περικοπές μισθών και συντάξεων, απαξία της εργασίας όσο και των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων.

  • Διδάσκει Διεθνή Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: