Πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα βλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ μετά το ναυάγιο με διαπραγμάτευση




Ψηλά στη διεθνή ειδησεογραφία επιστρέφουν οι δυσκολίες γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα, με την αβεβαιότητα να χρωματίζει την κάλυψη των ξένων ΜΜΕ μετά το μπλόκο στις συνομιλίες.

Η πρόθεση της Αθήνας να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής γίνεται αντιληπτή ως απόπειρα μετάβασης σε πολιτικές διαβουλεύσεις με το «αγκάθι» των προληπτικών μέτρων ενώ ήδη εγείρονται ερωτήματα για το ενδεχόμενο ακόμη και εκλογών. Η ανακοίνωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος «ρίχνει κρύο νερό στην αισιοδοξία του Σαββατοκύριακου πως οι πιστωτές βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία» αναφέρει το Associated Press, σύμφωνα με τον “Φιλελεύθερο”.

Ο επικεφαλής του Eurogroup «ανέφερε πως συνεδρίαση του Eurogroup δεν θα γινόταν επειδή δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρξει συμφωνία» αναφέρει από την πλευρά της η γαλλική Monde. H Αθήνα, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, «υπολογίζει σε συμφωνία για να εκταμιευτούν χρήματα που θα της επιτρέψουν να εξυπηρετήσει δόσεις σε ΔΝΤ και ΕΚΤ τον Ιούλιο».

Η γερμανική Frankfurter Allgemeine από την πλευρά της αναφέρει, σε σχέση με το ελληνικό αίτημα για τη διενέργεια Συνόδου Κορυφής, πως «ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει ανάγκη πολιτικών συνομιλιών». «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές σύμφωνα με τα σενάρια στην Αθήνα» προσθέτει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, αναφέροντας πως η διενέργεια της Συνόδου δεν είναι σίγουρη.

«Στην Ελλάδα επικρατεί αγανάκτηση επειδή οι πιστωτές ζητούν επιπλέον τη λήψη προληπτικών μέτρων, στόχο που πολιτικά δεν μπορεί να επιτύχει η κυβέρνηση Τσίπρα όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα» συμπληρώνει η εφημερίδα. Το αμερικανικό Bloomberg επαναφέρει την Τετάρτη, μετά την αναβολή του Eurogroup, τα τρία σενάρια που θεωρεί πιθανά. Το πρώτο είναι το «πικρό χάπι» των μέτρων, δεδομένου και του πολιτικού κλίματος στην Αθήνα.

Ως δεύτερο σενάριο, το πρακτορείο αναφέρει τις νέες εκλογές, λέγοντας πως ήταν το χαρτί που είχε παίξει ο Έλληνας πρωθυπουργός πέρυσι με ευνοϊκή για εκείνον έκβαση -υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «ίσως χρειαστεί αυτή τη φορά περισσότερη προσπάθεια για να επιτύχει», όπως και τους ενισχυμένους κινδύνους από την αβεβαιότητα που θα προέκυπτε. Ως τρίτο σενάριο, «λίγο πιο κάτω από το “πυρηνικό όπλο” των εκλογών» όπως τις χαρακτηρίζει, το Bloomberg θεωρεί το δημοψήφισμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: