Πηγές ΕΕ: Ανάγκη συμφωνίας συνολικού πακέτου μεταρρυθμίσεων τα επόμενα 24ωρα




Την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, υπογράμμισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της ευρωζώνης.

«Οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, είτε υπάρξει απόφαση σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων έως την Κυριακή το βράδυ, είτε όχι», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι, αν υπάρξει συμφωνία τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τότε η επόμενη εκταμίευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου.

Νωρίτερα πάντως ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι δεν υπάρχει προθεσμία για την ελληνική αξιολόγηση. Εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει μια σειρά δύσκολων μέτρων και διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «ακόμη ελληνική κρίση».

Αν και μίλησε για πρόοδο, ο Ολλανδός άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά δηλώνοντας πως τις επόμενες εβδομάδες, θα φανεί κατά πόσο η Ελλάδα και οι θεσμοί θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Έφυγαν οι εκπρόσωποι των δανειστών

Στο μεταξύ, το πρωί, έγινε γνωστό, πως οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα επέστρεψαν σήμερα στις Βρυξέλλες έτσι ώστε να συμμετάσχουν στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, όπως ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Όπως ανέφερε η ίδια, τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής έχουν παραμείνει στην Αθήνα και συνεχίζουν τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, ενώ οι επικεφαλής αναμένεται να επιστρέψουν μέσα στην ημέρα.

Η ίδια πάντως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της αποχώρησης λόγω…κοριών. «Προτιμάμε τις συναντήσεις με φυσική παρουσία κάθε φορά που τεχνικά είναι εφικτό, και αυτή τη φορά ήταν», είπε, ερωτώμενη σχετικά.

Μαρία Αρώνη, Χρ. Βασιλάκη, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο, Έθνος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: