Περιοδεία Ομπάμα: Η προσφυγική και η ελληνική οικονομική κρίση στις συνομιλίες με Μέρκελ




Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
ΑΠΕ-CNA

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιεί την επόμενη εβδομάδα περιοδεία στη Σαουδική Αραβία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, για συνομιλίες με τους ηγέτες των χωρών αυτών.

Όπως ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Μπεν Ρόουντς, οι επισκέψεις προσφέρουν στον πρόεδρο Ομπάμα την ευκαιρία συντονισμού των απόψεων των ηγετών των τριών χωρών για σημαντικά ζητήματα, από την εκστρατεία για κατανίκηση του ISIL, την περιφερειακή σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, την υποστήριξη προς την Ουκρανία και τις προσπάθειες για προώθηση οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως.

http://mignatiou.com/2016/04/lefkos-ikos-paremveni-o-proedros-ompama-gia-tin-ikonomiki-krisi-ke-to-prosfigiko/

Πρώτος σταθμός της περιοδείας θα είναι η Σαουδική Αραβία στις 20 Απριλίου και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Λονδίνο στις 22 τρέχοντος, όπου θα συναντηθεί με τη Βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Το Σάββατο το πρωί ο πρόεδρος Ομπάμα θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με νέους, σε συγκέντρωση στο Lindley Hall του Λονδίνου, για θέματα που αφορούν την ιδιαίτερη σχέση ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου, τη μελλοντική τους συνεργασίας και ζητήματα που απασχολούν τους νέους.

Αργότερα θα μεταβεί στο Ανόβερο της Γερμανίας, όπου την Κυριακή θα έχει διμερή συνάντηση με την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες θα τελέσουν το βράδυ τα εγκαίνια της Εμπορικής Εκθεσης Ανόβερου, ενώ το βράδυ θα δειπνήσουν με σημαίνοντες αμερικανούς και γερμανούς επιχειρηματίες.

Ο βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας ανέφερε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη γερμανίδα καγκελάριο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, καθώς και εύρος θεμάτων που βρίσκονται στην κοινή τους ατζέντα.

Ο ανώτερος σύμβουλος του αμερικανού προέδρου για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Τσάρλς Κούπτσαν, είπε ότι το μεταναστευτικό θα είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν και με τον Ντέιβιντ Κάμερον και με την Ανγκελα Μέρκελ.
«Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή. Την θεωρούμε κρίσιμο βήμα για τη δημιουργία ενός περισσότερο τακτικού συστήματος διαχείρισης της ροής μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος θα συζητήσει με τον κ. Κάμερον και την κ. Μέρκελ πως προχωρά η συμφωνία και τι θα μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά της».

Επίσης θα συζητήσουν την επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, τον Ιούλιο και τη σημασία που έχει να αντιμετωπιστούν από τη συμμαχία οι προκλήσεις τόσο στην ανατολική, όσο και τη νότια πτέρυγά της.

Ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου πρόσθεσε ότι στη Γερμανία θα εστιαστούν οι συνομιλίες και στα οικονομικά θέματα, υπογραμμίζοντας ότι θα συζητηθεί η σημασία της τόνωσης της ανάπτυξης και το τι μπορεί να γίνει για την αύξηση των προοπτικών δημιουργίας θέσεων εργασίας και μείωσης της ανεργίας και στις δύο ακτές του Ατλαντικού.

Ο κ. Κούπτσαν είπε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων, από τη μεταναστευτική κρίση μέχρι τη χαμηλή ανάπτυξη και τις τρομοκρατικές απειλές, που έχουν ως επίπτωση τον λαϊκισμό και άλλες απειλές.

«Η ΕΕ είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της μεταπολεμικής εποχής. Πέτυχε στο να βοηθήσει την Ευρώπη να απαλλαγεί από τον πόλεμο και είμαστε ανήσυχοι για την υγεία και τη ζωτικότητα του εγχειρήματος. Σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν θα θέλαμε να δούμε ένα Brexit το οποίο θα μπορούσε να πλήξει την ΕΕ και να αυξήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει».
Σε άλλο σημείο τόνισε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως είναι καλό για τη Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ.

Σε σχέση με την μεταναστευτική κρίση, ο Μπεν Ρόουντς αφού ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, λόγω της εγγύτητας με τη Συρία, είπε πως η καγκελάριος Μέρκελ επέδειξε τεράστιο θάρρος και όραμα, προσπαθώντας να βρει τρόπους για διευκόλυνση των προσφύγων, καθώς η Ευρώπη επιδιώκει τρόπος να διαπραγματευθεί με την Τουρκία την διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Ο Τσαρλς Κούπτσαν συμπλήρωσε ότι η κ. Μέρκελ επέδειξε αποφασιστική ηγεσία ανταποκρινόμενη στην προσφυγική κρίση και γι’ αυτό ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει να της παράσχει πολιτική υποστήριξη και στη συνέχεια να εργαστεί μαζί της για να διασφαλιστεί ότι το νέο σύστημα που δημιουργήθηκε μετά τη συμφωνία με την Τουρκία είναι αποτελεσματικό.
«Θα συζητήσουν τη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο, εργαζόμενοι με την Τουρκία για να παταχθούν τα κυκλώματα διακινητών που είναι υπεύθυνα για τις ροές».

Πρόσθεσε ότι «προσβλέπουν επίσης να εργαστούν με την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα έχει επίσης επωμιστεί ένα υπέρμετρο μερίδιο βάρους. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με την διεκπεραίωση και με τη φιλοξενία των προσφύγων που βρίσκονται εκεί, καθώς επίσης να εστιαστούμε στη δημιουργία ενός βιώσιμου σχέδιο για να προχωρήσει η ελληνική οικονομία. Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια μεγαλύτερη συζήτηση σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων εντός μιας ευρύτερης παγκόσμιας βάσης», κατέληξε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: