«Πέργαμος και τα Ελληνιστικά Βασίλεια του Αρχαίου Κόσμου» στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης




Στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (Met) ανοίγει για το κοινό από σήμερα και ως τις 17 Ιουλίου η έκθεση με τίτλο «Πέργαμος και τα Ελληνιστικά Βασίλεια του Αρχαίου Κόσμου».

Η έκθεση, που πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, περιλαμβάνει περισσότερα από 265 μοναδικά αντικείμενα που δημιουργήθηκαν υπό την προστασία των ηγεμόνων των ελληνιστικών βασιλείων, με έμφαση στην αρχαία πόλη της Περγάμου.

Μέσα από την έκθεση, παρουσιάζονται τρεις αιώνες ελληνικής τέχνης, καλύπτοντας μια περίοδο που ξεκινά από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου και καταλήγει στην εποχή της Κλεοπάτρας. Το ένα τρίτο των εκθεμάτων προέρχονται από το Μουσείο της Περγάμου, γεγονός που σηματοδοτεί μια ιστορική συνεργασία των δυο μουσείων, του αμερικανικού και του γερμανικού, ενώ τα υπόλοιπα εκθέματα προέρχονται από εξέχοντα μουσεία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Μαρόκου, της Τυνησίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και χωρών της Ευρώπης. Η πλειοψηφία των εκθεμάτων αυτών δεν έχουν ποτέ πριν απομακρυνθεί από τις μουσειακές συλλογές τους.

Η δημιουργία ενός κύκλου καλλιτεχνών στην αυλή του Αλεξάνδρου, καθώς και η υποστήριξη των τεχνών από τον Μακεδόνα βασιλιά, αποτέλεσαν παράδειγμα για τους βασιλείς που τον διαδέχτηκαν, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία μιας ιδιαίτερα πλούσιας καλλιτεχνικής κληρονομιάς, η οποία χαρακτηρίζεται από εξαιρετική δεξιοτεχνία και μοναδικά τεχνικά επιτεύγματα.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, γλυπτά από μάρμαρο, ορείχαλκο και πηλό, χρυσά κοσμήματα, γυάλινα αγγεία, έγγλυφους ημιπολύτιμους λίθους, καθώς και πολύτιμα μέταλλα και νομίσματα, που αποκαλύπτουν τη διαχρονική κληρονομιά των ελληνιστικών καλλιτεχνών και τη βαθιά επιρροή τους στη μετέπειτα ρωμαϊκή τέχνη.

Την έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης θα πλαισιώσει μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα που περιλαμβάνουν ξεναγήσεις για παιδιά και οικογένειες, ξεναγήσεις για τους επισκέπτες με μειωμένη ή καθόλου όραση, καθώς και μία μουσική εκδήλωση με έργα του Σούμπερτ. Επίσης, στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθεί διήμερο διεθνές συμπόσιο, το οποίο θα επικεντρωθεί στη γλυπτική και τις διακοσμητικές τέχνες της ελληνιστικής περιόδου.

Η έκθεση «Πέργαμος και τα Ελληνιστικά Βασίλεια του Αρχαίου Κόσμου» αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στη διάδοση του πολιτισμού και της τεχνικής καινοτομίας της ελληνιστικής περιόδου σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ είναι η πρώτη φορά που έκθεση της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου φιλοξενείται στις ΗΠΑ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: