Παγκόσμιος σάλος έχει προκληθεί από τις αποκαλύψεις των λεγομένων Panama Papers




Παγκόσμιος σάλος έχει προκληθεί με τις αποκαλύψεις των λεγόμενων Panama Papers. Σε πολλές χώρες τα έγγραφα προκαλούν τριγμούς ακόμα και σε κυβερνήσεις.

Βρετανία

Η εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει το αν η οικογένεια του πρωθυπουργού έχει χρήματα επενδεδυμένα σε εξωχώριες εταιρείες που ιδρύθηκαν από τον πατέρα του, λέγοντας ότι πρόκειται για “ιδιωτική υπόθεση”.

Ο εκλιπών πατέρας του Κάμερον, ο Ίαν Κάμερον, ήταν μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων πελατών που κατονομάζονται σε περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια έγγραφα τα οποία διέρρευσαν από τους φακέλους μιας νομικής εταιρείας που έχει την έδρα της στον φορολογικό παράδεισο του Παναμά.

Το 2012 βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πατέρας του Κάμερον διηύθυνε ένα δίκτυο offshore επενδυτικών ταμείων για να βοηθήσει στην οικοδόμηση της οικογενειακής περιουσίας.

Ερωτηθείσα αν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν χρήματα της οικογένειας τα οποία εξακολουθούν να είναι επενδεδυμένα σ’ αυτά τα ταμεία, η εκπρόσωπος του Κάμερον δήλωσε: “Αυτό είναι ένα ιδιωτικό ζήτημα, επικεντρώνω σ’ αυτά που κάνει η κυβέρνηση”.

Νορβηγία

Αποκαλύψεις ότι η κορυφαία νορβηγική τράπεζα DNB βοήθησε πελάτες της να ιδρύσουν εταιρείες offshore στις Σεϋχέλλες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, ανακοίνωσε σήμερα η Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Νορβηγίας (FSA).

Οι δραστηριότητες της DNB δημοσιοποιήθηκαν πρώτα από την εφημερίδα Aftenposten, η οποία επικαλείται έγγραφα που διέρρευσαν από τη νομική εταιρεία Mossack Fonseca που έχει την έδρα της στον Παναμά.

“Διευθετήσεις με πελάτες, όπως αυτές που έχουν προκύψει τώρα, μπορεί να συμβάλλουν στην εξασθένηση της εμπιστοσύνης στις ενεχόμενες τράπεζες και στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία γενικά”, αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της FSA Μόρτεν Μπάλτζερσεν.

Η ρυθμιστική αρχή θα ζητήσει εξηγήσεις από τα διοικητικά συμβούλια των ενεχόμενων τραπεζών, πρόσθεσε.

Αυστρία

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Αυστρίας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές FMA διενεργεί έρευνα για το κατά πόσο οι τράπεζες Raiffeisen Bank International και Hypo Landesbank Vorarlberg ακολούθησαν τους κανόνες κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, καθώς τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατονομάστηκαν στα αρχεία που διέρρευσαν για τις δραστηριότητες των offshore εταιριών.

Εκπρόσωπος της FMA δήλωσε σήμερα ότι εξετάζεται κατά πόσο τηρήθηκαν οι διαδικασίες όπως οι έλεγχοι για την φύση των συναλλαγών και τα ατόμα που εμπλέκονται σε αυτές. Εάν κριθεί απαραίτητο, οι υποθέσεις αυτές μπορούν να παραπεμφθούν στις αρμόδιες διωκτικές αρχές, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Μεξικό

Επιχειρηματίας προσκείμενος στην κυβέρνηση του Μεξικού, ο οποίος έχει εμπλακεί στην πώληση ιδιοκτησίας της πρώτης κυρίας της χώρας, έχει μεταφέρει κεφάλαια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε υπεράκτιες εταιρείες με τη βοήθεια της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Aristegui Noticias που είχε πρόσβαση στα αρχεία «Panama Papers».

Ο Χουάν Αρμάντο Χινοχόσα Καντού, ιδιοκτήτης του ομίλου Higa και επιχειρηματίας που πρόσκειται στην κυβέρνηση του Ενρίκε Πένια Νιέτο, έχει τοποθετήσει την περιουσία του σε φορολογικούς παραδείσους, όπως μαρτυρά ένα κύκλωμα που ξεκινά από το Μεξικό και φθάνει μέχρι τη Νέα Ζηλανδία , σύμφωνα με την έρευνα που έγινε από 107 μέσα ενημέρωσης και δημοσιογραφικούς οργανισμούς επί 11,5 εκατομμυρίων αρχείων που προέρχονται από την εταιρεία Mossack Fonseca, που αποκαλύπτουν την τοποθέτηση περιουσιακών στοιχείων 140 πολιτικών και άλλων διεθνών προσωπικοτήτων σε φορολογικούς παραδείσους.

«Τα χρήματα κυκλοφόρησαν διά τραπεζικών μεταβιβάσεων μέσω εικονικών εταιρειών που δημιούργησε η Mossack Fonseca, στο όνομα της μητέρας και της πεθεράς του επιχειρηματία», σύμφωνα με το δημοσίευμα, που αποκάλυψε από το 2014 το σκάνδαλο «του Λευκού Οίκου», όπως ονομάζεται η ιδιοκτησία της πρώτης κυρίας του Μεξικού.

Η σύζυγος του προέδρου Ανχέλικα Ριβέρα, είχε αγοράσει μία ιδιοκτησία έναντι περισσότερων των τριών εκατομμυρίων δολαρίων από τον Χουάν Αρμάντο Χινοχόσα Καντού, πριν από την εκλογή του Πένια Νιέτο τον Ιούλιο 2012.

Σύμφωνα με τα αρχεία της Mossack Fonseca που αποκαλύφθηκαν χθες, ο Χινοχόσα δημιούργησε πέντε εταιρείες στο όνομα της μητέρας του, έναν μήνα μετά την έναρξη έρευνας για σύγκρουση συμφερόντων για την περίπτωση του Λευκού Οίκου.

Μεταξύ των ονομάτων που αποκαλύπτονται από τα Panama Papers, περιλαμβάνονται ονόματα ενός στελέχους της δημόσιας πετρελαϊκής εταιρείας του Μεξικού Petroleos Mexicanos (Pemax), πολιτικοί, μία δημοφιλής ηθοποιός, έμποροι ναρκωτικών όπως ο διαβόητος Ραφαέλ Κάρο Κιντέρο και μέλη του καρτέλ Jalisco Νέα Γενιά σύμφωνα με το περιοδικό Proceso.

Το περιοδικό αποκαλύπτει επίσης τις τράπεζες του Μεξικού Santander Private Banking, HSBC Private Banking, Credit Suisse First Boston και Merill Lynch μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων που εμπλέκονται στην απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων σε φορολογικούς παραδείσους.

Ουκρανία

Ο επικεφαλής του ουκρανικού λαϊκιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος δήλωσε σήμερα πως το κοινοβούλιο θα πρέπει να ξεκινήσει έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο σχετικά με τις πληροφορίες ότι χρησιμοποίησε έναν λογαριασμό σε εταιρία offshore για να αποφύγει τη φορολόγησή του.

“Είναι ο ύψιστος κυνισμός να ιδρύεις εξωχώριες εταιρίες σε μια στιγμή κατά την οποία εκατοντάδες στρατιώτες μας σκοτώνονται”, έγραψε ο ηγέτης του κόμματος Όλεχ Λιάσκο σε ανάρτησή του στο Facebook, αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας με τους φιλο-ρώσους αυτονομιστές.

Σουηδία

Η σουηδική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (FSA) ήρθε σε επαφή με τις αρχές στο Λουξεμβούργο ζητώντας πληροφορίες σχετικά με κατηγορίες ότι ο τραπεζικός όμιλος Nordea βοήθησε κάποιους πελάτες για να συστήσουν λογαριασμούς σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.

Οι πληροφορίες για την Nordea περιλαμβάνονταν στη διαρροή περισσοτέρων των 11,5 εκατ. εγγράφων από τα αρχεία της δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca, που εδρεύει στον Παναμά.

«Αντιμετωπίζουμε το θέμα με μεγάλη σοβαρότητα» δήλωσε ο Κρίστερ Φούρουστεντ, επικεφαλής του τμήματος της FSA που έχει την εποπτεία των μεγάλων σουηδικών τραπεζών. Τον Μάιο του 2015 επιβλήθηκε στη Nordea πρόστιμο ύψους 50 εκατ. κορωνών για ανεπάρκειες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ισλανδία

Η πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιοχάνα Σιγκούρνταντοτιρ κάλεσε τον σημερινό πρωθυπουργό και διάδοχό της να παραιτηθεί έπειτα από την εμφάνιση του ονόματός του στη διεθνή έρευνα για τις δραστηριότητες των offshore, το ξέπλυμα χρήματος και τη φοροδιαφυγή.

«Ο πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον οφείλει να παραιτηθεί αμέσως…οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν έναν πρωθυπουργό για τον οποίο ντρέπονται…Ο πρωθυπουργός έδειξε τις διαθέσεις του απέναντι στο ισλανδικό νόμισμα και στην ισλανδική οικονομία τοποθετώντας τα χρήματά του σε φορολογικό παράδεισο. Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνει ηθική», έγραψε στο Facebook η τέως πρωθυπουργός, η οποία ετέθη επικεφαλής της κυβέρνησης της Ισλανδίας το 2009 κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης και χαίρει εκτίμησης για την ακεραιότητά της.

Σύμφωνα με τα αρχεία που αποκαλύφθηκαν από το International Consortium of Investagation Journalists (ICIJ), ο Ισλανδός πρωθυπουργός ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους για να κρύψει εκεί εκατομμύρια δολάρια.

Η παγκόσμια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 107 εφημερίδες και δημοσιογραφικούς οργανισμούς με τον συντονισμό του ICIJ επί 11,5 εκατομμυρίων αρχείων της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca που διέρρευσαν αρχικά προς την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung του Μονάχου αποκάλυψε δεκάδες ονόματα ηγετών, πολιτικών προσωπικοτήτων και εκατομμυριούχων, αστέρων των αθλητισμού, διασημοτήτων, εγκληματικών δικτύων και προσώπων που τελούν υπό το κράτος διεθνών κυρώσεων.

Ο Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον εξελέγη το 2013 υποσχόμενος να απομακρυνθεί από τις πρακτικές που οδήγησαν την Ισλανδία σε διαδοχικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις και έκτοτε έχει ορκισθεί πίστη στην ισλανδική κορώνα.

Η Ισλανδία, η οποία έγινε η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που ζήτησε τη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχει αρχίσει να απαλλάσσεται από τα ίχνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι αποκαλύψεις συγκλονίζουν τη μικρή χώρα που έχει σημαδευτεί από τις χρηματοπιστωτικές υπερβάσεις κατά τη δεκαετία του 2000 και περισσότεροι από 16.000 πολίτες έχουν υπογράψει έκκληση για την παραίτηση του πρωθυπουργού, ενώ η αντιπολίτευση καταθέτει πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Ruv, η συνταγματική επιτροπή του ισλανδικού κοινοβουλίου θα συνέλθει εντός της εβδομάδας για να εξετάσει το θέμα.

Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξασφαλίσει πρόσβαση στα έγγραφα πίσω από τις αποκαλύψεις των ‘Panama Papers’ που αφορούν ενδεχόμενη φοροδιαφυγή μέσω offshore εταιριών και θα τιμωρήσει τους φοροφυγάδες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

«Σε εφαρμογή των φορολογικών συμβάσεων με τους εταίρους της, η Γαλλία θα επιδιώξει της διαβιβαστούν τα στοιχεία των Panama Papers», ανέφερε σε ανακοίνωση ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι μόλις οι αρχές αποκτήσουν και επαληθεύσουν τις πληφορίες αυτές, θα επανεξετάσουν τους φόρους των ατόμων που εμπλέκονται στις υποθέσεις και την όποια επιβολή προστίμων, ιδιαίτερα για μη δηλωθέντες λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες και για εταιρίες βιτρίνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς, Λονδίνο, Βιέννη, Όσλο, Ρέικιαβικ, Μέξικο Σίτι, Κίεβο, Στοκχόλμη, Παρίσι, Βρετανία, Αυστρία, Νορβηγία, Ισλανδία, Μεξικό, Σουηδία, Ουκρανία, Γαλλία

http://mignatiou.com/2016/04/ta-engrafa-tou-panama-kene-72-nin-ke-proin-archigous-kraton-ke-ellinika-onomata/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: