‘Οταν το πάθος επισκιάζει το ταλέντο και γίνεται εξάρτηση: Μία φωτογραφία χίλιες λέξεις…




Του Αντώνη Αντωνόπουλου

Δεν είναι κάτι που δεν ξέραμε, είναι παλιά ιστορία, όμως το ματωμένο πρόσωπο και ο αφυδατωμένος από το ποτό Πωλ Γκασκόιν μας σόκαρε όλους. Μια φώτο 1000 λέξεις όπως συνηθίζουν να λένε και οι κινέζοι. Χίλιες και δεν φτάνουν για να περιγράψεις τα … «κατορθώματα» και την κατάντια ενός ποδοσφαιρικού αστέρα.

Ο «Γκάζα» από μικρός χτυπούσε η την μπάλα η τους… συμμαθητές του. Ήταν ατίθασος, εγωιστής και πεισματάρης.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 το άστρο του λάμπει με την Νιούκαστλ για να γίνει κυπελλούχος Αγγλίας με την Τότεναμ αργότερα, να βρίσει τον προπονητή του γιατί τον έκανε αλλαγή και να φύγει από τους «Πετεινούς» Με την Λάτσιο τον πήρε ο …κατήφορος για να ανακάμψει στη Σκωτσέζικη Ρέιτζερς που πήρε πρωτάθλημα.

Είχε πάθος για το αλκοόλ, καυγάδιζε με την γυναίκα του, κατέφευγε σε προσβλητικές και απρόβλεπτες ενέργειες.

Λίγο πριν την τελική φάση του παγκοσμίου Κυπέλλου της Γαλλίας το 1988,οι Άγγλοι διεθνείς πρόσεχαν την διατροφή τους και ο Γκασκόιν ,όπως έγραψαν τα βρετανικά ταμπλόιτ ήταν με νέα μπουκάλι αλκοόλ στο χέρι, μέχρι που ο τεχνικός της εθνικής του ομάδας Χόλντ του έδωσε τα παπούτσια στο χέρι αφήνοντας τον εκτός παγκοσμίου Κυπέλλου.

Λένε ότι από εκείνη την στιγμή, από εκείνη την απόφαση τον πήρε η κάτω βόλτα.  Έδερνε την γυναίκα του, το πήρε από κάτω, δεν μπορούσε να δεχτεί ότι η καριέρα του τελειώνει έτσι άδοξα.

Η Αγγλική ομοσπονδία ,ομάδες και παίκτες της premier League με επικεφαλής τον αρχηγό της Λίβερπουλ Στήβεν Τζέραρντ μαζεύουν 40.000 λίρες για να κάνει αποτοξίνωση. Συνεχίζει να παίζει μπάλα στην Μίλντεσμπρο, την Εβερτον, την Μπέρνλεϊ, αλλά όπως αλλάζει τις ομάδες δυστυχώς αλλάζει και τα μπουκάλια με το αλκοόλ.

Φεύγει στην μακρινή Κίνα ,ακολουθεί το ταξίδι του στην Αριζόνα και πάλι για αποτοξίνωση. Επιστρεφει στην Αγγλία χτυπάει πόρτες ομάδων και τις βρίσκει ερμητικά κλειστές.!!! Ποιός ο Πωλ Γκασκόιν. Παίζει για λίγο με την Μπόστον Γιουνάιτεντ και έρχεται μετά το τέλος ,και ο ατελείωτος κατήφορος.

Ο πολύ σπουδαίος αυτός άγγλος ποδοσφαιριστής είχε αφήσει το πάθος του για το αλκοόλ να επισκιάσει το ταλέντο του, και να γίνει εξάρτηση. Να γίνει η θλιβερή και αδιέξοδη καθημερινότητα του.
Ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Iron Maiden Αντριαν Σμίθ ,θυμάται ότι ο Γκασκόιν τους είχε ακολουθήσει σε μια συναυλία στη Βουδαπέστη. Έκανε λογαριασμό στο μπαρ 4.500 ευρώ και την ώρα της συναυλίας ήταν μεθυσμένος μέχρι σημείου λιποθυμίας. Το 2008 λίγο έλειψε να πεθάνει, επιχείρησε να πνιγεί σε μπανιέρα ξενοδοχείου, μπαινοβγαίνει σε κλινικές απεξάρτησης.

Μαζί με το ποτό επιλέγει ως …επιδόρπιο και τα ναρκωτικά.

Πριν χρόνια ο Πώλ Γκασκόιν είχε θυμώσει όταν ο τότε προπονητής του τεράστιος Άγγλος ποδοσφαιριστής Κέβιν Κήγκαν ,του είχε πει για να προκαλέσει τον βρετανικό του εγωισμό ότι δεν θα έφτυνε ποτέ τον Τζώρτζ Μπέστ. Δεν του διευκρίνισε στη μπάλα η στο ποτό. Όμως ο Γκασκόιν εκείνη την ημέρα έγινε λιώμα στο μεθύσι και από ότι φάνηκε στην πρόσφατη φωτογραφία του ,ημπόρει να μην ξεπέρασε τον αείμνηστο Μπέστ, τον… έφτασε όμως ως εικόνα εξαθλίωσης ,κατάπτωσης και κατάντιας.

Και δεν είχε ως παραδείγματα προς αποφυγή σε ότι αφορά το ποτό και τα ναρκωτικά μονό τον Μπέστ.

Είχε τον Τζίμι Γκρίβς, τον Μάλκο Μακ Ντόναλντ, τον Δανό Γιάν Μέλμπι που οι μπάρμαν του Λίβερπουλ τον θυμούνται ακόμη .

Σε παγκόσμιο επίπεδο τεράστιες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες όπως ο Πώλ Γκασκόιν είχαν αδοξο τέλος, είχαν οδυνηρό υστερόγραφο.

Από την εποχή του μεγάλου βασιλιά της Ντρίπλας βραζιλιάνου Γκαρίντσα, του Ούγγρου Λαντισλάο Κουμπάλα, του Ολλανδού Νέεσκενς, του Πρωταθλητή κόσμου το 1974 Γκέρτ Μύλλερ που επέστρεψε πάμφτωχος από την Αμερική και εξαρτημένος από το ποτό, του Μαραντόνα ,του Σώκρατες, του Πωλ Μερσον, του Μπραϊαν Κλάφ, του Τόνι Ανταμς,Μέχρι και του Ροϊ Κάρολ του τερματοφύλακα που πέρασε και από τα γήπεδα μας.

Όλοι αυτοί ,και πιθανόν σε παγκόσμιο επίπεδο και αρκετοί άλλοι σε παγκόσμιο επίπεδο, άφησαν το πάθος τους να επισκιάσει το ταλέντο τους και να γίνει εξάρτηση τους. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ξέφυγαν .Οι περισσότεροι είχαν άδοξο τέλος και σύνδεσαν την δόξα τους με το οδυνηρό τους τέλος.

Η πρόσφατη ματωμένη εικόνα του Πωλ Γκασκόιν δείχνει πως δυστυχώς άλλος ένας μεγάλος του ποδοσφαίρου θα έχει άδοξο, και θλιβερό τέλος… Κρίμα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: