Ομπάμα στον Ερντογάν: Δεν θα σταματήσουμε τη συνεργασία μας με τους Κούρδους




Πρόταση να εξουδετερώσει η Τουρκία, μαζί με τους Άραβες, τον ISIS, και να σταματήσει η συνεργασία με το κουρδικό PYD, υπέβαλε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη συνάντησή τους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα “Χουριέτ”. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ομπάμα δεν δέχθηκε να σταματήσει τη συνεργασία με το PYD.

Η “Χουριέτ” αναφέρει ότι οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν δέχθηκαν να σταματήσουν τη συνεργασία τους με το PYD, αλλά ανέφεραν ότι, σε περίπτωση που εμπλακούν τουρκικά στρατεύματα στην Συρία, θα αποτελέσουν στόχο των ρωσικών αεροσκαφών. Ανέφεραν επίσης ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί η Τουρκία να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο σε Συρία και Ιράκ, και πως ο Μπαράκ Ομπάμα δεν προτίθεται να αλλάξει τη στρατηγική του στη Συρία, ενόψει των αμερικανικών εκλογών.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι η αμερικανική πλευρά κάλεσε την Τουρκία να επιστρέψει στη διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού, και πως ο Ερντογάν απάντησε πως η διαδικασία δεν έχει τελειώσει αλλά έχει «μπει στο ψυγείο». Ανέφερε πως προς το παρόν προτεραιότητα για τον ίδιο και την Τουρκία είναι ο πόλεμος κατά του ΡΚΚ.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: