Ομπάμα: Η Αμερική ακλόνητη φίλη της Ελλάδας, θα εξέλθει πιο ισχυρή από την κρίση




Ακλόνητη φίλη της Ελλάδας θα παραμείνει η Αμερική, δήλωσε ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα στην καθιερωμένη εκδήλωση του Λευκού Οίκου για να τιμηθεί η Ελληνική Ανεξαρτησία με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Πολλοί ομογενείς ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ και προσήλθαν στο Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της εθνικής επετείου.

Εχοντας στο πλευρό του τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ο Αμερικανός ηγέτης αναφέρθηκε στα προβλήματα της Ελλάδας λόγω της οικονομικής κρίσης και αναγνώρισε ότι τα τελευταία χρόνια οι πολίτες της χώρας αντιμετώπισαν πρωτοφανείς προκλήσεις και έχουν περάσει μεγάλες δυσκολίες.

Αφού καλωσόρισε τους ομογενείς στο Λευκό Οίκο σε …άπταιστα ελληνικά, ο κ. Ομπάμα μίλησε για τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών, αναφέρθηκε στην βαθιά φιλιά που ενώνει την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και τόνισε την συνεισφορά της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας για τη διατήρηση και την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση και επαίνεσε την στάση του ελληνικού λαού. Οι Ελληνες, είπε ο κ. Ομπάμα, έχουν αγκαλιάσει με ανθρωπισμό αυτούς που έχουν ανάγκη.

«Οι δεσμοί μας είναι ιστορικοί, είμαστε φίλοι και σύμμαχοί στο ΝΑΤΟ και οι κουλτούρες μας είναι συνδεδεμένες. Αυτή δεν είναι μια σχέση αναμεσά σε κυβερνήσεις» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Είναι μια σχέση αναμεσά σε φίλους, αναμεσά σε οικογένειες».

Μετά το τέλος της ομιλίας του ρωτήθηκε από συναδέλφους δημοσιογράφους αν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία στο ελληνικό πρόβλημα της οικονομίας, ο κ. Ομπάμα είπε: «Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Πάντως, η εκτίμηση του είναι ότι η χώρα μας θα εξέλθει πιο ισχυρή από ποτέ από αυτή την κρίση, κάτι που δεν αποδεικνύεται βέβαια από τα γεγονότα, καθώς ο λαός δεν δέχεται πραγματική βοήθεια από τους συμμάχους της Ελλάδας.

Ο λαός, τόνισε, είναι ανθεκτικός και το έχει αποδείξει στο παρελθόν σε δυσκολότερες καταστάσεις, αλλά και επειδή η συνεισφορά της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας είναι καθοριστική προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν, έκανε αναφορά στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες πριν τη δεξίωση.

«Συνομιλήσαμε», είπε, «για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που απασχολούν την Ελλάδα σήμερα. Για την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και ασφαλώς για την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Μιλώντας εξ ονόματος και του ίδιου του Προέδρου Ομπάμα μετέφερε εκ μέρους και του αμερικανικού λαού το μήνυμα ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδος».

Μιλώντας αργότερα με Ελληνες δημοσιογράφους, ο κ. Μπάιντεν ανέφερε ότι η τηλεφωνική συνομιλία του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κράτησε 45 λεπτά. Τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις και ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι συνεργάζεται με την ελληνική κοινότητα σε όλη την πολιτική σταδιοδρομία του, τονίζοντας ότι αυτό που ενώνει τους δύο λαούς, πέρα από τις δημοκρατικές αρχές, είναι οι κοινές αξίες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν που καλωσόρισαν για μια ακόμη χρονιά, τους Έλληνες στον Λευκό Οίκο.

«Η ελευθερία», τόνισε, «ως θεμελιώδης και αδιαπραγμάτευτη αρχή της ανθρώπινης ύπαρξης, είναι μια αξία που βασίζεται στην αιώνια αλήθεια, στην ίδια την ύπαρξη του Θεού, του Δημιουργού μας». Πρόσθεσε ότι σε ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα η έννοια της ανθρώπινης ελευθερίας παραμένει απαράλλακτη.

Την Ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, που συνομίλησε με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, ενώ έδωσε το παρών του στη δεξίωση και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης, όπως και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: