Ο έμπρακτος ανθρωπισμός των νεότερων Ελλήνων στις ακτές των ελληνικών νησιών…




Τις προοπτικές που ανοίγει ο έμπρακτος ανθρωπισμός των νεωτέρων Ελλήνων στις ακτές των ελληνικών νησιών, ως «μαγιά», για την καθιέρωση ενός νέου πνεύματος φιλελληνισμού τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης στον χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση με θέμα «Ο Φιλελληνισμός της Λατινικής Αμερικής».

Ο ελληνικός ανθρωπισμός, στην προκειμένη περίπτωση, όπως είπε, «αντικατοπτρίζεται στην έκδηλη υποστήριξη επιφανών προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας και τη καλλιέργεια των φιλελληνικών αισθημάτων, τα οποία εδράζονται στις ελληνικές και συνάμα ευρωπαϊκές αρχές της αλληλεγγύης, της αδελφοσύνης και της δημοκρατίας».

Ο κ. Αμανατίδης εξήγησε ότι μέχρι και σήμερα «η ακτινοβολία του ελληνικού πνεύματος, του ανθρωπιστικού ιδεώδους, όπως αυτό εκφράζεται σε κάθε στίχο, κάθε έννοια της αρχαίας ελληνικής και σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματείας, εξακολουθεί να αποτελεί φανό προσέλκυσης επιφανών προσωπικοτήτων και πολιτών». Και πρόσθεσε: «Είναι αυτό το διαχρονικό πρότυπο του αγωνιστικού πνεύματος, που ξεπερνά τους ανθρωπογενείς περιορισμούς φυλής, χώρας ή εποχής, και ενώνει όλους, όσοι συντάσσονται των δράσεων των φιλελλήνων προγενέστερων γενεών, στην υπεράσπιση και προβολή των ελληνικών δικαίων, έναντι πολυδιάστατων προκλήσεων».

«Στο παρόν ασταθές και ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον», κατέληξε ο κ. Αμανατίδης, «καθίσταται περισσότερο εμφανής η ανάγκη να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί εκ νέου το πνεύμα του φιλελληνισμού. Πράγματι, αιχμή των ελληνικών προσπαθειών αποτελεί η ενίσχυση και ενεργοποίηση του φιλελλήνων, ως εν δυνάμει πρεσβευτών των ελληνικών ζητημάτων, καθώς δύνανται να επιτελέσουν καθοριστικό ρόλο στην κοινή μας προσπάθεια κεφαλαιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, στη διαμόρφωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης και άθροισης των κοινών μας δράσεων, στην υπεράσπιση των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών και αξιών».

Σοφία Αραβοπούλου, ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: