Ο Δρίτσας κάνει πίσω και ανασκευάζει για την πώληση του λιμανιού και τον Πιτσιόρλα




Ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει «κατασκευές εμφανούς σκοπιμότητας και εφήμερης αντοχής» τις ερμηνείες στα δημοσιεύματα που θέλουν να τον εμφανίσουν ότι κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από τον πρωθυπουργό, εξέδωσε το μεσημέρι της Κυριακής ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ0δωρης Δρίτσας, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρωινές δηλώσεις του για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

«Στην τηλεοπτική συμμετοχή μου στο MEGA σήμερα το πρωί, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, προσπάθησα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με την απαιτούμενη σοβαρότητα και ειλικρίνεια να εξηγήσω την πορεία των χειρισμών της κυβέρνησης αναφορικά με την πώληση των μετοχών του ΟΛΠ» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προσθέτοντας ότι ερμηνείες σε διάφορα δημοσιεύματα που θέλουν να τον εμφανίσουν ότι κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από τον Πρωθυπουργό είναι «κατασκευές εμφανούς σκοπιμότητας και εφήμερης αντοχής».

Ο υπουργός υπογραμμίζει επίσης ότι κάθε συμμετοχή του σε τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή τον υποχρεώνει πρωτίστως να ενημερώνει υπεύθυνα όσους τις παρακολουθούν και αυτό έκανε. Συμπληρώνει επίσης ότι η αναγγελθείσα για την Τρίτη συνέντευξη τύπου καθόλου δεν συνδέεται με τα παραπάνω, αφού είχε προαποφασισθεί από την Παρασκευή.

Το πρωί, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», ο υπουργός Ναυτιλίας δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ.

«Το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι ο Πιτσιόρλας, είναι ένας οργανισμός που ελέγχεται πλήρως από τους δανειστές, την ΕΚΤ ακόμα και από ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Ο κ. Πιτσιόρλας λειτουργεί επί τη βάσει των κανόνων, που λειτουργεί το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θέλουμε να αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως ένα κράτος εν κράτει, ως ένα μόρφωμα, ένας οργανισμός, ο οποίος έχει τους δικούς του μηχανισμούς, που ελέγχονται από τους δανειστές».

Αναφερόμενος στη συμφωνία πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ στην κινεζική COSCO δήλωσε πως αρχικά παραχωρείται το 51% και σε πέντε χρόνια το υπόλοιπο 16% και μάλιστα υπό κάποιες προϋποθέσεις και υπόστηριξε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αλλάξει προς το καλύτερο πολλά σημεία της αρχικής συμφωνίας.

«Η πώληση των μετοχών του λιμανιού γίνεται για να ικανοποιηθούν ο δανειστές, δεν γίνεται επί τη βάσει ενός σχεδίου αναπτυξιακού για το λιμάνι του Πειραιά. Δυστυχώς περνάμε εποχές εποπτείας», είπε.

«Θα ήθελα μια άλλη προοπτική για το λιμάνι του Πειραιά, και θα κάνω τα πάντα και κάνει και η κυβέρνηση τα πάντα…», δήλωσε αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και τόνισε: «Δεν είναι μια προσωπική υπόθεση, εγώ τις απόψεις μου τις έχω, τις έχω πει. Διαφορετικά θα έπρεπε να οδηγηθούμε στην αξιοποίηση αυτού του τεράστιου πλούτου, η πίεση των πραγμάτων οδηγεί σε επιλογές που δεν είναι δικές μας, εγώ έχω τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη, ήταν και είναι η προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η προγραμματική θέση της κυβέρνησης η προοπτική μιας άλλης αξιοποίησης. Σε αυτή την κατεύθυνση καταλήξαμε μετά τη συμφωνία του περσινού Αυγούστου, η οποία δεσμευτικά οδηγήθηκε στην απόφαση να γίνουν οι ήδη δρομολογημένες ιδιωτικοποιήσεις».

Ο Θ. Δρίτσας, ο οποίος τόσο ο ίδιος όσο και η παράταξή του στο δημοτικό συμβούλιο του Πειραιά «Το λιμάνι της αγωνίας» είχαν δώσει μάχη κατά της ιδιωτικοποίησης, μίλησε για την αλλαγή πλεύσης ιδιαίτερα φορτισμένος και υπογράμμισε: «Δίνουμε μάχες καθημερινά και με τους εαυτούς μας και με την ιστορία μας και τις απόψεις μας και την προοπτική μας. Σε αυτή την κρίσιμη και πολύ σκληρή στιγμή κάποιοι επέλεξαν να μείνουν πιστοί στις προγραμματικές τους δεσμεύσεις, κάποιοι άλλοι επέλεξαν με βάση τη σκληρή πραγματικότητα και τους κινδύνους που υπήρχαν και έχω επιχειρήματα πολύ σοβαρά για αυτό να δεχθούν ακόμα και την προσωπική αυτοακύρωση μιας διαδρομής 50 ετών για χάρη ενός πολύ πιο αναγκαίου στόχου, να κρατηθεί ανοιχτός ο δρόμος για μια μάχη που δεν πρέπει να ρίξουμε τις ασπίδες».

http://mignatiou.com/2016/04/o-tsipras-poula-to-limani-o-dritsas-apili-me-paretisi-ke-katigori-to-teped/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: