Νέα δολοφονία Σύρου δημοσιογράφου στην Τουρκία: Κατακραυγή κατά της Άγκυρας




Οργάνωση που προασπίζεται τους δημοσιογράφους σε όλον τον κόσμο κάλεσε τις τουρκικές αρχές να προστατεύσουν τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, μετά τη δολοφονία ενός Σύρου ρεπόρτερ από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη νοτιοανατολική Τουρκία, την τέταρτη που σημειώνεται τους τελευταίους έξι μήνες.

Ο Ζάχερ αλ Σούρκατ, δημοσιογράφος του Aleppo Today ο οποίος ταξίδευε συχνά στη Συρία για να μεταφέρει πληροφορίες από τη γραμμή του μετώπου στη μάχη εναντίον του ΙΚ, πυροβολήθηκε στον λαιμό την Κυριακή από έναν μασκοφόρο στην περιοχή του Γκαζίαντεπ, κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Ο Σούρκατ πέθανε δύο ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί. Το πρακτορείο Amaq, που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, μετέδωσε μια ανακοίνωση της τζιχαντιστικής οργάνωσης με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη για τη δολοφονία του Σούρκατ. Ανέφερε μάλιστα ότι η δημοσιογραφική δουλειά του θύματος ήταν “εχθρικά διακείμενη” απέναντι στο ΙΚ.

“Οι τουρκικές αρχές πρέπει κατεπειγόντως να δείξουν ότι η δολοφονία δημοσιογράφων στους τουρκικούς δρόμους είναι απαράδεκτη και δεν θα μείνει ατιμώρητη”, είπε η Νίνα Ογκνιάνοβα, μια εκπρόσωπος της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPT) που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Το Γκαζίαντεπ, απ’ όπου μετέδιδε, μέσω του διαδικτύου, ο Σούρκατ, είναι ένας σημαντικός κόμβος για τους Σύρους ακτιβιστές και τους πολεμικούς ανταποκριτές. Στην πόλη αυτή φιλοξενείται και μεγάλος αριθμός προσφύγων, απέναντι από τη συριακή πόλη Τζαραμπλούς που ελέγχεται από το ΙΚ. Η αστυνομία συχνά βάζει στο στόχαστρό της τα δίκτυα του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη.

Πριν από τρεις μήνες στο Γκαζίαντεπ δολοφονήθηκε ο Νάτζι Τζερφ, ένας Σύρος ακτιβιστής ο οποίος είχε γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για το ΙΚ. Άλλοι δύο Σύροι ακτιβιστές, μέλη της οργάνωσης “Η Ράκα Σφαγιάζεται Σιωπηρά”, πυροβολήθηκαν στο κεφάλι και αποκεφαλίστηκαν στη γειτονική πόλη Σανλιούρφα.

Ο Τζερφ και οι δύο ακτιβιστές είχαν απευθυνθεί στις τουρκικές αρχές επειδή δέχονταν απειλές, σύμφωνα με φίλους τους και συναγωνιστές τους από την Κωνσταντινούπολη και το Γκαζίαντεπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: