Μογκερίνι: “Καμία διάθεση εκπτώσεων στα προαπαιτούμενα για τη βίζα στην Τουρκία”




Το θέμα της απελευθέρωσης της βίζα για τους Τούρκους πολίτες απασχόλησε το κολέγιο των επιτρόπων το οποίο συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες και του οποίου τις αποφάσεις παρουσίασε η Ύπατη εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι, αμέσως μετά στον Τύπο.

Το θέμα απασχόλησε όπως είπε η Φ.Μογκερίνι και το πρόσφατο ταξίδι μελών της Κομισιόν στην Τουρκία, επεσήμανε δε πως δεν υπάρχει καμία διάθεση από πλευράς Κομισιόν για υπαναχωρήσεις από την πλευρά της ΕΕ.

“Μόνο εάν και όταν η Τουρκία εκπληρώσει όλα τα νομοθετικά προαπαιτούμενα, όπως και όλες οι υπόλοιπες χώρες, τότε και μόνον τότε θα λάβει την απελευθέρωση της βίζα”, ανέφερε η Ύπατη εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: “θέλω να σας παραπέμψω στον ίδιο τον πρόεδρο Γιούνκερ που εξήγησε ότι είναι απλά ζήτημα κριτιρίων, τα οποία δεν σκοπεύουμε να νερώσουμε”.

Τέλος η Ύπατη εκπρόσωπος επέστησε στην προσοχή στην Τουρκία σε σχέση με το δικαίωμα της ελευθερίας του Τύπου, το οποίο αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΕΕ. “Οι πολίτες της Τουρκίας ταυτίζονται με τις Ευρωπαϊκές αξίες” σημείωσε η Φ.Μογκερίνι, σημειώνοντας ότι το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι αρχές.

Αθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: