Μεγάλη απόσταση Αθήνας και δανειστών για τα “κόκκινα δάνεια” και το ασφαλιστικό




Ολοκληρώθηκε μετά τις 3 τα ξημερώματα σήμερα η μαραθώνια συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, η οποία διήρκησε περισσότερες από 15 ώρες και κάλυψε όλη τη γκάμα των βασικών θεμάτων της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη μαραθώνια αυτή επαφή καταγράφηκε η απόσταση που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών στα μέτωπα των «κόκκινων» δανείων και του ασφαλιστικού, ενώ επήλθε συμφωνία στο ζήτημα του πακέτου των έμμεσων φόρων, με την αύξηση του συντελεστή 23% του ΦΠΑ σε 24%.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο μετά το τέλος της συνάντησης για «ένα διάλειμμα ωρών» και επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων σήμερα στις 10.00. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε σύγκλιση «αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο», κατά τη διάρκεια του βραδινού γύρου επισκόπησης των βασικών εκκρεμοτήτων. Ερωτηθείς εάν περιμένει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στον νέο γύρο συζητήσεων, απάντησε «θα δούμε».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αναχωρήσουν σήμερα το απόγευμα για το ‘Αμστερνταμ, όπου θα συνεδριάσει αύριο το πρωί το άτυπο Eurogroup υπό την ολλανδική προεδρία και με την παρουσία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

— Θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί η συνάντηση των θεσμών με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη για το θέμα των κόκκινων δανείων.

Οταν αποχώρησε από το Χίλτον ο υπουργός, ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση σήμερα το πρωί. Πρόσθεσε ότι η συζήτηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι, οπότε και αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών με στόχο να βρεθούν οι γραμμές συμφωνίας για τα όρια στην προστασία της πρώτης κατοικίας και για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

Ο υπουργός δεν έκανε κάποια δήλωση, καθώς όπως είπε η διαπραγμάτευση συνεχίζεται “και για τα όρια της προστασίας και για το σύνολο του θέματος”.

Όμηρος Εμμανουηλίδης, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΘΗΝΑ, GREECE

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Σύμφωνα με το MEGA στις συμπληγάδες του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς οι δανειστές δεν έχουν απόλυτα κοινές θέσεις ωστόσο πιέζουν ασφυκτικά κυρίως στο θέμα της λήψης προληπτικών μέτρων 3,5 δισ. ευρώ που ζητά το ΔΝΤ.

Η χθεσινή διαπραγμάτευση που ξεκίνησε αρχικά για τα κόκκινα δάνεια διεκόπη και αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα καθώς η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στο θέμα του ασφαλιστικού το οποίο διαπραγματευόταν μέχρι και λίγο μετά τις 20:00 ο Γ. Κατρούγκαλος.

Οι συζητήσεις έχουν κολλήσει στο “έλος” του αφορολόγητου με την κυβέρνηση να επιμένει στο 9.090 ευρώ και το ΔΝΤ να “στυλώνει τα πόδια” για αφορολόγητο στα 8.182 ευρώ. Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατέθεσαν συμβιβαστική πρόταση για να παραμείνει φέτος το αφορολόγητο στις 9.090 ευρώ, το επόμενο έτος να φτάσει στις 8.636 ευρώ και το 2017 να πέσει στις 8.182 ευρώ.

Την ίδια στιγμή και οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών εμφανίζονται με δύο απόψεις. Χθες ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης τόνισε πως για να προχωρήσει το Eurogroup χρειάζεται την ψήφιση και των επιπλέον μέτρων που ζητά το ΔΝΤ ύψους 3,5 δισ. για το 2018, ωστόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του δήλωσε πως κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο.

http://mignatiou.com/2016/04/koroidevi-o-soimple-aisiodoxos-men-alla-aveveos-an-vgeni-to-programma-de/

http://mignatiou.com/2016/04/anatropi-stis-diapragmatefsis-dichasmeni-i-danistes-gia-chreos-epimenoun-gia-metra/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: