Με την ταινία «Mon Roi» άνοιξε η αυλαία του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου




Με την ταινία «Mon Roi» («Ο Βασιλιάς μου») της Μαϊγουέν, άνοιξε την Πέμπτη 7/4 η αυλαία του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Το φιλμ με πρωταγωνιστές την Εμανουέλ Μπερκό και τον Βενσάν Κασέλ που έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Καννών, ανήκει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης απ’ όπου θα προκύψουν το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και το Βραβείο Κοινού.

«Στο πέρασμα του χρόνου το φεστιβάλ έχει γίνει μια απαραίτητη συνάντηση στην ελληνική κινηματογραφική και πολιτιστική σκηνή» ανέφερε στην τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Κριστόφ Σαντεπί, τονίζοντας πως πρόκειται για «ένα γεγονός που περιμένουν χιλιάδες θεατές (πάνω από 16.000 το 2015) και που αποδεικνύει ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες της εποχής μας και τις κρίσεις που διανύει η Ελλάδα, ο πολιτισμός αποτελεί ένα σταθερό και θεμελιώδες σημείο αναφοράς».

Στην 17η διοργάνωσή του, το φεστιβάλ που θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 13 Απριλίου στην Αθήνα (κινηματογράφος Δαναός, Εmbassy Nova Odeon και Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου) και από τις 14 μέχρι τις 20 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη (Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας), φιλοδοξεί- όπως είπε ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος Μικαέλ Οσάν- να «δώσει την ευκαιρία στο κοινό μέσα από 14 ημέρες γεμάτες προβολές, να ανακαλύψει τον πλούτο της γαλλικής και της γαλλόφωνης κινηματογραφικής δημιουργίας. Ετσι φέτος οι ταινίες θα μας ταξιδέψουν στο Βέλγιο, στον Καναδά, στο Μαρόκο, στην Τσεχική Δημοκρατία, στη Ρουμανία, στην Ελβετία και στην Τυνησία».

Ειδικότερα, στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα συμμετέχουν 12 ταινίες που έχουν διανομή στην Ελλάδα και θα βγουν τους επόμενους μήνες στις αίθουσες. Ανάμεσά τους το «Η Ιδιωτική Ζωή του Κυρίου Σιμ» του Μισέλ Λεκλέρκ με τον υποψήφιο για Σεζάρ Ζαν-Πιερ Μπακρί, το «Υπόθεση: Αγνωστο DNA» του Φρεντερίκ Τελιέ για τον πρώτο Γάλλο κατά συρροή δολοφόνο, το «Ερωτας στα Τυφλά» του Κλοβίς Κορνιγιάκ, το «Παράφορα» του Πιερ Γκοντό με την Αντέλ Εξαρχόπουλος και τους «Λευκούς Ιππότες» του Χοακίμ Λαφός με τον βραβευμένο στις Κάννες για το «Νόμο της Αγοράς», Βενσάν Λιντόν.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: