«Κράτος» δια πυρός και σιδήρου: Η Τουρκία πιέζει για αναβάθμιση του ψευδοκράτους




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Κινήσεις στο παρασκήνιο γίνονται από τουρκικής πλευράς ενόψει της συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, με στόχο να υπάρξει αναφορά στην απόφαση σε «τουρκοκυπριακό κράτος». Το γεγονός ότι η σύνοδος φιλοξενείται στην Κωνσταντινούπολη, κάνει τους Τούρκους να θεωρούν ότι «παίζουν εντός έδρας» και θα αξιοποιήσουν το γεγονός αυτό, ώστε να αποκτήσουν πολιτικό πλεονέκτημα.

Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο και η τουρκική πλευρά έχει ανεβάσει στροφές στο παρασκήνιο, θέλοντας να υιοθετηθούν οι γνωστές αναφορές για το ψευδοκράτος. Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί από κοντά τις διεργασίες ενώ, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, την προσπάθεια της Λευκωσίας να αποτραπούν κινήσεις αναβάθμισης του ψευδοκράτους, βοηθά η Αίγυπτος αλλά και χώρες του Κόλπου. Είναι σαφές πως ενόψει του γεγονότος ότι η σύνοδος της ΟΙΣ πραγματοποιείται στην Τουρκία, δυσκολεύει τους χειρισμούς της Λευκωσίας, που δεν μπορεί ούτε στον «περιβάλλοντα χώρο» της σύναξης να βρεθεί.

Η Τουρκία ως φιλοξενούσα τη σύνοδο χώρα, αναλαμβάνει να παρουσιάσει το προσχέδιο της απόφασης και αναμένεται ότι θα αξιοποιήσει πλήρως το πλεονέκτημα αυτό για να προωθήσει τις πάγιες θέσεις της. Το τι θα καταφέρει, αυτό θα γίνει γνωστό την Πέμπτη, όταν θα εγκριθεί το τελικό κείμενο απόφασης.

Η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», σε δημοσίευμα της αναφέρει πως αναμένεται να ξεσπάσει καβγάς στην Ισλαμική για την Κύπρο, γνωρίζοντας προφανώς τόσο τις ενέργειες της Άγκυρας όσο και τις αντιδράσεις τρίτων χωρών. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το 2006, όταν η Τουρκία ήταν η φιλοξενούσα χώρα της τότε συνόδου της Ισλαμικής, είχε περάσει τη σχετική απόφαση-αναφορά για «τ/κ κράτος», που όμως με πρωτοβουλίες της Αιγύπτου ακυρώθηκε τον περασμένο χρόνο. Η Άγκυρα αυτή τη φορά επιχειρεί με συμμαχίες, καλοπιάσματα αλλά και εκβιασμούς προς κράτη-μέλη, να προωθήσει τα σχέδιά της.

Στη σύνοδο της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας θα παραστεί και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη από το Βερολίνο, όπου μετέβη χθες για επαφές. Αναμένεται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί θα προσφωνήσει τη σύνοδο ως προσκεκλημένος της Τουρκίας.

ΜΕΣΟΛΑΒΕΙ Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΙΚΟ ρόλο για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας – Αιγύπτου ανέλαβε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε με πολυμελή αντιπροσωπεία υπουργών το Κάιρο.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ, ο Σαουδάραβας βασιλιάς συνεχίζει τις προσπάθειες επικοινωνίας Άγκυρας και Καΐρου και σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου δυσκολεύει και την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ. Ο Σαουδάραβας βασιλιάς αναμενόταν χθες στην Άγκυρα για επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας θα συζητήσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το θέμα των Τουρκοκυπρίων.

ΑΚΙΝΤΖΙ: Και από Ε.Ε. και από Ισλαμική – Πρώτα Βερολίνο και στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη ο κατοχικός ηγέτης

Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί διαρκούσης της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στο ψευδοκράτος, μετέβη χθες στο Βερολίνο ως προσκεκλημένος του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του χθες το πρωί από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι λόγω και της διεθνούς διάστασης του Κυπριακού υπάρχουν πράγματα που η ΕΕ πρέπει να κάνει αλλά και η αλληλεγγύη που πρέπει να δείξει ο ισλαμικός κόσμος.

Στη συνέχεια ο Μουσταφά Ακιντζϊ θέλοντας να εξηγήσει την πιο πάνω αναφορά του είπε πως εν συντομία αυτές οι επισκέψεις αντικατοπτρίζουν την επιθυμία του τ/κ “λαού” ως μια από τις ίσες πλευρές σε αυτό το νησί, για ένα νέο μέλλον με αμοιβαίο σεβασμό των λαών, ειρήνη και ευημερία.

“Ο στόχος είναι ωραίος, η συμβολή στην οικοδόμηση ενός μέλλοντος με ειρήνη και ευημερία”, πρόσθεσε.  Περαιτέρω ανέφερε πως η βούληση των Τουρκοκυπρίων για λύση συνεχίζεται και για να επιτευχθεί αυτό το καθήκον που αναλογεί στον καθένα είναι αναπόφευκτο. Όπως είναι γνωστό, στο Βερολίνο ο κ. Ακιντζί θα συναντηθεί με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Φρανκ, Γουόλτερ Στάϊνμαγιερ και θα μιλήσει στην ομοσπονδιακή Βουλή και την Επιτροπή ΕΕ, αλλά και στο ίδρυμα Friedrich Ebert, όπως αναφέρεται.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΨΕΥΔΟΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Χωρίς δηλώσεις έληξε η συνεδρία της κομματικής βουλής, του ανώτατου κομματικού οργάνου, του ΚΕΕ, που συνήλθε χθες για να συζητήσει τη συνεργασία με το ΔΚ για το σχηματισμό “κυβέρνησης”. Η κομματική βουλή εξουσιοδότησε τον πρόεδρο του κόμματος, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν να διεξάγει τις διεργασίες με το ΔΚ και τους τέσσερις ανεξάρτητους “βουλευτές” για την κατάρτιση του νέου “υπουργικού” συμβουλίου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο πρόεδρος του ΚΕΕ δεν προέβη μετά τη συνεδρία σε καμία δήλωση. Το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται να δώσει τη λίστα με το “υπουργικό” συμβούλιο στον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Ο πρόεδρος του ΚΕΕ έλαβε την εντολή σχηματισμού “κυβέρνησης” από τον κ. Ακιντζί την περασμένη Παρασκευή και μπορεί να την κρατήσει και να προσπαθήσει να φέρει ένα αποτέλεσμα εντός 15 ημερών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: