Και αν δεν γίνει σύνοδος κορυφής; Τα σενάρια της επόμενης μέρα του ναυαγίου




Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος, με την ελληνική κυβέρνηση, μετά και το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, να επιχειρεί να θέσει τη διαφωνία με τους δανειστές σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έκτακτη σύνοδο κορυφής για την Ελλάδα, ακόμα και μέσα στις ημέρες του Πάσχα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η απάντηση που θα λάβει μάλλον θα είναι αρνητική, αναφέρει η Ημερησία.

Πλέον, εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια για μη σύγκλιση Συνόδου Κορυφής (τουλάχιστον άμεσα όπως ζητά η ελληνική πλευρά), όλα είναι ανοικτά.

Αρμόδιες πολιτικές πηγές δεν απέκλειαν ακόμη και το γεγονός της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με τον Αλέξη Τσίπρα να καταγγέλλει το ΔΝΤ ότι τορπιλίζει τη συμφωνία.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα λέει η ΝΔ

Από τη Νέα Δημοκρατία τηρούν στάση αναμονής, ωστόσο, προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια. «Ακόμη και αυτό ενός… δημοψηφίσματος», λένε χαρακτηριστικά. Δεν αποκλείουν βεβαίως τις εκλογές το συντομότερο ενώ κάποιοι μιλούν και για νέα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης προκειμένου να συσπειρώσει τους βουλευτές που αντιδρούν στην ψήφιση ενός προληπτικού πακέτου μέτρων.

Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά «η συμφωνία έχει κλείσει, όμως, το τέταρτο μνημόνιο ή έκτακτος μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, είναι βαρύ για πολλούς βουλευτές. Η απειλή των εκλογών μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στους αντιδρώντες».

Πού το πάει ο Αλέξης Τσίπρας; Ρήξη, εκλογές ή τελική λύση;

Πάντως, δεν αποκλείεται και μια στρατηγική κίνηση από την πλευρά του πρωθυπουργού που βλέπει ότι το ΔΝΤ σκληραίνει όλο και περισσότερο τη θέση του. Η Ντ. Βελκουλέσκου φέρεται να έχει αμφισβητήσει τα νομικά εμπόδια που θέτει η Αθήνα στην ψήφιση προληπτικού πακέτου μέτρων και δείχνει να μην εμπιστεύεται την ελληνική πλευρά.

Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, καταγγέλλει το ΔΝΤ για τορπιλισμό της συμφωνίας και επιχειρεί να θέσει τους Ευρωπαίους προ των ευθυνών τους ζητώντας τους να τηρηθούν μόνον οι δεσμεύσεις του περασμένου καλοκαιριού και τίποτε περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση η κίνηση Τσίπρα μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων ενέχει πολλά ρίσκα καθώς μια άρνηση των ηγετών να προωθήσουν μια πολιτική λύση θα σημάνει είτε ένα νέο γύρο συζητήσεων για να βρεθεί ο «χρυσός συμβιβασμός», είτε εκλογές μέσα στον Ιούνιο κι ενώ η Ευρώπη κρατά την αναπνοή της για το δημοψήφισμα στη Βρετανία αλλά και για τις εκλογές στην Ισπανία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: