Υπέρ συνέχισης του διαλόγου ο Αναστασιάδης: “Αντί διαίρεσης-διχοτόμησης δικαίωμα στη λύση”




Η πορεία «εξόδου» από το διάλογο δεν θα πρέπει να απασχολεί ούτε εμάς ούτε τις μέλλουσες γενιές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να σκεφτούμε όσοι πολιτευόμαστε τί χρωστούμε σε αυτή την πατρίδα και τι χρωστούμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας».

Σε χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ `55-`59 Γρηγόρη Αυξεντίου στο σωματείο «Σταυραετός» Κλήρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως η ε/κ πλευρά ενεπλάκη στο διάλογο «με στόχο να δούμε να ανατρέπεται αυτή η απαράδεκτη κατάσταση».

«Στόχο έχουμε να δούμε να επανενώνεται η πατρίδα μας κάτω από τα όσα έχουν συμφωνηθεί όσο και αν οδυνηρά φαίνονται για κάποιους», είπε.

Όπως είπε, «μεταξύ της διαίρεσης ή της διχοτόμησης, αυτό που επιβάλλεται σε εμάς, αν θέλουμε να τιμούμε τον ήρωα, είναι να έχουμε το δικαίωμα να ξαναπάμε στη Λύση, να ξαναπάμε εκεί όπου οι πατρογονικές εστίες των προσφύγων υπαγορεύουν να έχουμε το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης ή εγκατάστασης».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «μέσα από το διάλογο επιδιώκουμε ακόμα να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα.

«Δεν επιτρέπεται σε κανένα να νομίζει ότι μέσα από την ωραιοποίηση καταστάσεων η παρουσία του κατοχικού στρατού να μην αποτελεί ντροπή», είπε και συνέχισε: «Και ακριβώς αυτή την ντροπή είναι που πρέπει να ξεγράψουμε μέσα από το διάλογο, από έναν έντιμο συμβιβασμό, από μια αξιοπρεπή λύση που θα μας επιτρέψει μέσα και από τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες να δούμε πώς δημιουργούμε τις προϋποθέσεις και την προοπτική, έτσι ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να μπορούμε να συμβιώσουμε ειρηνικά και να προσβλέψουμε σε μια πατρίδα που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στις νέες γενιές».

«Κάποιοι από μας μπήκαν ήδη στην πορεία `εξόδου`, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για να συμπληρώνει πως «δεν θα πρέπει να απασχολεί τόσο εμάς όσο τις μέλλουσες γενιές. Θα πρέπει να σκεφτούμε όσοι πολιτευόμαστε τί χρωστούμε σε αυτή την πατρίδα και τί χρωστούμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας».

Όπως είπε, «αυτό που σίγουρα δεν χρωστούμε στους ήρωες μας είναι, απλά αρκούμενοι στα ωραία (λόγια), να αφήσουμε την πατρίδα μας υπό κατοχή, να επιτρέψουμε τη διχοτόμηση, να επιτρέψουμε την οριστική τουρκοποίηση, να θέσουμε εν αμφιβόλω την προοπτική επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού και στο υπόλοιπο ελεύθερο έδαφος».

Λέγοντας πως κάποια στιγμή «τα λάθη, η προδοσία μας οδήγησαν εδώ που είμαστε σήμερα. Θα πρέπει να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως «και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι άοκνα πιστεύοντας ότι όλοι θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Επισήμανε ακόμη όμως ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως η λύση που θα επιτύχουμε θα είναι ένας συμβιβασμός», προσθέτοντας «μακάρι να υπήρχε ο τρόπος να ήταν απόλυτα συμβατή με αυτό που το διεθνές δίκαιο υπαγορεύει».

«Όμως, οφείλουμε όλοι να θέσουμε μπροστά μας το δίλημμα: εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε μια ευρωπαϊκή πατρίδα, ή προτιμούμε μέσα από τον, χωρίς κόστος, ωραίο λόγο να κρατήσουμε την πατρίδα μας υπό κατοχή;. Εγώ επιλέγω την επανένωση και την απελευθέρωση. Αιωνία ας είναι η μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου. Αυτό είναι το χρέος όλων», κατέληξε.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: