Οι Τούρκοι μας δουλεύουν άγρια από το 1973 με στόχο να οικειοποιηθούν τις θάλασσες μας




Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης

Οι Νεοθωμανοί έχουν βάλει για στόχο τις θάλασσές μας αλλά εμείς, πάσχοντας από το φοβικό σύνδρομο, δεν αντιδρούμε. Από την Συνθήκη της Λωζάννης το 1923 μέχρι το 1973, το Αιγαίο Πέλαγος ελέγχετο και κυριαρχείτο, από στρατιωτική, οικονομική και πολιτιστική άποψη, από την Ελλάδα. 

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, η Τουρκία ουδέποτε διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτή την κατάσταση και ποτέ δεν αμφισβήτησε το ισχύον νομικό καθεστώς.  Αυτή η κατάσταση άλλαξε  δραματικά το 1973, όταν ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα πετρελαίου έξω από την νήσο  Θάσο από την αμερικανική εταιρεία Oceanic Exploration. Εκείνη την περίοδο, βασικά για λόγους πολιτικής εσωτερικής κατανάλωσης, οι δικτάτορες που κυβέρνησαν την Ελλάδα από το 1967 μέχρι το 1974 ανακοίνωσαν ότι τα κοιτάσματα είχαν μεγάλη εμπορική αξία, χωρίς να συνειδητοποιήσουν τις διεθνείς επιπτώσεις αυτής της πράξης τους. Η Τουρκία αμέσως αντέδρασε και την 1η Νοεμβρίου 1973 έδωσε στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων TRAO δικαιώματα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στο Ανατολικό Αιγαίο.  Η περιοχή στην οποία η Τουρκία έδωσε δικαιώματα εξερεύνησης ξεκάθαρα επικάλυπτε της περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας των νησιών Λήμνου, Σαμοθράκης, Αγίου Ευστράτιου, Λέσβου και Χίου.

Έτσι ξεκίνησε η τελευταία τραγωδία του Ελληνισμού απέναντι σε  δόλιους γείτονες,  που θέλουν να επιβάλουν την νεοωθομανική ηγεμονία του στην Ανατολική Μεσόγειο και τους οποίους οι Ευρωπαίοι εταίροι μας καλοπιάνουν λέγοντάς τους ότι σύντομα θα είναι αδέλφια μας στην τραγική πλέον Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευτυχώς που αυτοί που οραματίστηκαν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης δεν ζουν πλέον, διαφορετικά θα είχαν αυτοκτονήσει.

Έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες από το 1973, αλλά σε μας επικρατεί η αντίληψη ότι στις διπλωματικές σχέσεις η Τουρκία είναι αποτελεσματικότερη από την Ελλάδα, και σήμερα με την εξέλιξη στο προσφυγικό/μεταναστευτικό αυτή η εντύπωση έχει γίνει βεβαιότητα. Οι Τούρκοι υπογράφουν πολύ εύκολα ό,τι τους ζητηθεί, γιατί αργότερα δεν πρόκειται ποτέ να σεβαστούν την υπογραφή τους, ενώ οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι αδιαφορούν γι’ αυτή την εξευτελιστική συμπεριφορά του μεγάλου συμμάχου τους.

Τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκε μιά μεγάλη διάσκεψη των 28 της ΕΕ με την Τουρκία και «Τελικά οι Τούρκοι πήραν τα λεφτά κι εμείς πήραμε τους πρόσφυγες !» Αυτό ήταν το πικρόχολο σχόλιο ενός διπλωμάτη, όταν έπεσαν οι υπογραφές στις Βρυξέλλες. Και τώρα οι Ευρωπαίοι αδελφοί μας έκλεισαν τα σύνορά τους με την Ελλάδα και εγκλώβισαν δεκάδες χιλιάδες σε μία χώρα, που δυσκολεύεται να ταΐσει τον λαό της.

Σκεφτείτε τι θα είχε γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν η Πολιτεία του Τέξας δεν μπορούσε να σταματήσει την είσοδο των λαθρομεταναστών από το Μεξικό και η Ουάσιγκτον αποφάσιζε να κλείσει τα σύνορά της αφήνοντας το Τέξας έξω από αυτά! Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έφευγε νύχτα από την Ουάσιγκτον.

Όπως σωστά γράφτηκε πρόσφατα:

«Oi ερασιτέχνες που μας κυβερνούν από την αρχή του 2015 δεν είχαν πάρει χαμπάρι τίποτα. Έτσι, οι «μαγκιές» που έκαναν  με τις διαπραγματεύσεις οδήγησαν τη χώρα σε νέο οδυνηρό Μνημόνιο και ανυπολόγιστο κόστος και τους ίδιους σε πολιτικό αδιέξοδο, το οποίο τώρα αρχίζει να φαίνεται. Στο εξωτερικό τρέχουν να κρυφτούν πίσω από τις φτερούγες της Μέρκελ (η οποία, ευτυχώς, δεν πήρε τοις μετρητοίς τα «go back» του Αλέξη Τσίπρα). Και στο εσωτερικό δεν μπορούν πλέον να πάνε πουθενά να μιλήσουν χωρίς αστυνομική προστασία.»

Η Ελλάδα κινδυνεύει, περισσότερο από ποτέ, από τους Νέοθωμανούς, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός, ένας απλός απόφοιτος του Πολυτεχνείου, με ύφος μεγάλου διπλωμάτη, γελούσε όταν τον παγίδευε ο Νταβούτογλου και τον ανάγκαζε να μοιράζει τριαντάφυλλα στις γυναίκες δημοσιογράφους λίγες ημέρες μετά την έφοδο του Σουλτάνου σε τουρκικές εφημερίδες.

Η Κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία με καθυστέρηση δώδεκα ετών προσπαθεί να βρει κάθε τρόπο να διορθώσει το μεγάλο λάθος της, όταν ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος ανακήρυξε την ΑΟΖ της Κύπρου και εκείνη, ουσιαστικά, αντέδρασε χλιαρά, δηλώνοντας απλώς, ότι δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ του μαρτυρικού νησιού. Οι Τούρκοι το φυσάνε και δεν κρυώνει.

Στην τελευταία ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης φαίνεται καθαρά το συνεχιζόμενο μίσος της για τις τρεις αυτές λέξεις, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όταν αναφέρει ότι  «η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της».

Οι Τούρκοι ποτέ δεν αναφέρουν την ΑΟΖ σε τέτοια ανακοινωθέντα, γιατί δεν μπορούν να ξεχάσουν την μεγάλη ήττα τους το 1982, όταν δημιουργήθηκε το UNCLOS, που αποτελεί το Σύνταγμα των Θαλασσών και των Ωκεανών του πλανήτη μας δίδοντας πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ στα νησιά όπως και στα χερσαία εδάφη.

Η Αθήνα παρακολουθεί αμήχανα την αποθράσυνση της Άγκυρας που προσπαθεί, εντελώς απροκάλυπτα, να διεκδικήσει ένα σημαντικό τμήμα όχι μόνο της κυπριακής αλλά και της ελληνικής ΑΟΖ, έχοντας σαν προκάλυμμα τις νατοϊκές επιχειρήσεις στο Αιγαίο. Οι Νεοθωμανοί, με ηγέτη στα θέματα θαλάσσιων επεκτατικών σχεδίων τον Νταβούτογλου, επιχειρούν την νατοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου με κύριο στόχο το Καστελόριζο και ο Νίκος Κοτζιάς δεν αντιδρά δημόσια στην απειλή αυτή για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.

Έτσι ο Νταβούτογλου βλέποντας να μη καταλαβαίνουμε τον κίνδυνο που συνεχώς αυξάνεται στις θάλασσές μας έσπευσε να αναγγείλει και νέο γύρο ερευνών με το ωκεανογραφικό σκάφος Tubitak Marmara  στην υφαλοκρηπίδα της Ρόδου και του Καστελόριζου μια και εμείς έχουμε, έτσι και αλλιώς, υπαινιχθεί δια στόματος πρωθυπουργού ότι δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα.

Οι Τούρκοι, ταυτόχρονα, επιχειρούν για πολλοστή φορά να ανατρέψουν την ήττα τους από τον διορατικό Τάσσο Παπαδόπουλο, σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ και χαρακτηρίζουν τουρκική υφαλοκρηπίδα ένα σημαντικό τμήμα του Οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι Τούρκοι έχουν πλέον αντιληφθεί τη μεγάλη αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες και τα μεγάλα οφέλη της Κύπρου και της Ελλάδας από την αξιοποίησή τους και είναι πανικόβλητοι μετά την ανακάλυψη του τεράστιου αιγυπτιακού κοιτάσματος Zohr, που κείται μόνο 3 ν.μ. από την οριοθετημένη ΑΟΖ της Κύπρου. Έτσι, εκτός από τις αξιώσεις να μη γίνουν διαγωνισμοί αδειοδότησης ερευνών στα Οικόπεδα 6, 8 και 10 στην Κυπριακή ΑΟΖ, προσπαθούν να εκφοβίσουν ξένες πετρελαϊκές εταιρίες, για να μη συμμετάσχουν σε αυτούς τους διαγωνισμούς.

Οι Νεοθωμανοί προσπαθούν να προλάβουν μία οριοθέτηση των ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο , διότι γνωρίζουν ότι έτσι χάνουν το τραίνο, μια και δεν θα έχουν θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και ο πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου θα ανήκει στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Η Ελλάδα αγνοούσε και αγνοεί τις θέσεις μου για την αξία της ΑΟΖ, ενώ θα μπορούσε να είχε αρχίσει τον διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχτηκε για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε ολόκληρο το Ιόνιο και νότια της Κρήτης της περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή από το 2004 μέχρι το 2009. Η τιμή του πετρελαίου τον Μάρτιο του 2005 ήταν $66 και έφτασε τον Ιούνιο του 2008 τα $145. Εάν είχαμε τότε αρχίσει την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μας, είμαι βέβαιος ότι θα είχαμε γλυτώσει όλα τα μνημόνια. Αλλά, δυστυχώς, η τότε ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη αντιπαθούσε την έννοια της ΑΟΖ και είχε κηρύξει αμείλικτο πόλεμο στον Πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο για την πρωτοβουλία του να ανακηρύξει της Κυπριακή ΑΟΖ φοβούμενη την αντίδραση της Τουρκίας. Αλλά ο μεγάλος Κύπριος ηγέτης, διαθέτοντας 5 τανκς και 4 ελικόπτερα, ανακήρυξε την ΑΟΖ το 2004, αλλά ο νόμος αυτός ετέθη, αναδρομικά, σε ισχύ από τις 21 Μαρτίου 2003, διότι τότε είχε γίνει η οριοθέτηση αναμεσά στην Κύπρο και την Αίγυπτο.

Εμείς βέβαια κάνουμε διαρκώς τριμερείς διασκέψεις, αντί να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες μας με την Ιταλία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και την Κύπρο, δηλαδή στις περιοχές που βρίσκεται η πλειοψηφία του ορυκτού μας πλούτου. Μόλις προχτές έγινε οριοθέτηση των ΑΟΖ Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας, μια σημαντική εξέλιξη που δεν έχει πάρει χαμπάρι ο ΣΥΡΙΖΑ και θα έχει επιπτώσεις και στην Ελλάδα, διότι η Αίγυπτος παραχώρησε δυο νησιά της στη Σαουδική Αραβία για να γίνει αυτή η οριοθέτηση και ο Σίσι έχει κατηγορηθεί ότι έδωσε τα νησιά έναντι τεράστιου ποσού, που έλαβε από τους Σαουδάραβες.

Τώρα , ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μια και δεν είναι αντιμέτωπος με τον μεγάλο Τάσσο, έχει βάλει στο μυαλό του να καταστρέψει την Κυπριακή ΑΟΖ ζητώντας όχι μόνο να σταματήσει κάθε δραστηριότητα σε αυτή, αλλά απαιτεί να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από το φυσικό αέριο σαν αποζημίωση για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες, ώστε να παραμείνουν ανενόχλητοι οι Τουρκοκύπριοι καταπατητές.

Όπως, τόσο γλαφυρά, έγραφε ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος:

“Εδώ και ένα χρόνο δίνουμε τα πάντα στην Τουρκία και δεν παίρνουμε τίποτα. Παραμένουμε εγκληματικά απαθείς μπροστά στον κίνδυνο «αυτοκατάργησης» της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη λύση που μεθοδεύεται. Στο Αιγαίο χάνουμε και τα αυγά και τα πασχάλια. Η Άγκυρα χρησιμοποίησε τη νατοϊκή ναυτική επιχείρηση για το προσφυγικό για να καταγράψει εντός της Συμμαχίας με ακόμα πιο έντονο μελάνι τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, ενώ επιπροσθέτως ενθάρρυνε τις προσφυγικές ροές να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη (για να αποσπάσει απ’ αυτήν, όπως αποδείχθηκε, όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη) μέσω της Ελλάδας, για να καταβάλει και να σαστίσει ακόμα περισσότερο μία ήδη καταπονημένη και σαστισμένη από την κρίση χώρα. Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο υπουργός εξωτερικών, κ. Κοτζιάς, όμως αθώωσαν την Τουρκία στο θέμα αυτό (και σε πολλά άλλα βέβαια).”

Ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης (φωτογραφία από το προσωπικό του αρχείο)
Ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης (φωτογραφία από το προσωπικό του αρχείο)

Επίλογος

Πρόσφατα Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα F-16 και F-4, για χιλιοστή φορά τα τελευταία χρόνια, παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Εκείνο που δεν γνωρίζουν οι Έλληνες είναι ότι αυτές οι παραβιάσεις είναι και παραβιάσεις των Αμερικανικών νόμων. Τα F-16 και F-4 κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο αμερικανικός νόμος δεν επιτρέπει την χρήση τους για παράνομες πράξεις. Κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, παραβιάζει και την αμερικανική νομοθεσία. Το ίδιο ισχύει και για τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας που έχουν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ, αλλά οι αμερικανικές κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο απέναντι στον δεύτερο μεγάλο τους έρωτα στην περιοχή. (Ο πρώτος είναι βέβαια το Ισραήλ).

Έτσι, οι Αμερικανικές κυβερνήσεις ουδέποτε παρεμβαίνουν στους Νέοθωμανούς που παραβιάζουν όχι μόνο το διεθνές δίκαιο και τους ελληνικούς νόμους αλλά και τους νόμους των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να απαιτούν από την Ελλάδα να μην ανακηρύξει την ΑΟΖ της, εάν δεν συμφωνήσει πρώτα με την Τουρκία.

Κινδυνεύομε από Grexit στην οικονομία, κινδυνεύουμε από Grexit  στο ποδόσφαιρο, αλλά εάν κινδυνέψουμε και από Grexit στο Αιγαίο τότε όπως είπε και ο μακαρίτης Τάσσος, σε παράφραση, «είχαμε κράτος και θα παραδώσουμε κοινότητα». Δεν απομένει τίποτα άλλο παρά η ευχή, η κατρακύλα να σταματήσει εδώ και η ζημιά να μη συνεχιστεί.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: