«Η τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη» στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης




H τυπογραφία ως “τέχνη της αποτύπωσης γραπτού λόγου και εικόνων σε χαρτί, ύφασμα, μέταλλο ή άλλο υλικό με τη βοήθεια τεχνικών μέσων και συνήθως σε μαζική κλίμακα” μάλλον περνά τη δική της “κρίση” στην εποχή της εικόνας και των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας , το βιβλίο επίσης , η τέχνη όμως που γεννάται απ αυτή και με αφορμή αυτή συνεχίζεται…

Απ τον 2ο π.Χ αιώνα στην Κίνα και την δυναστεία των Χαν στην Ασία ως το 15ο αιώνα και το Γουτεμβέργιο στην κεντρική Ευρώπη κύλησε πολύ… μελάνι στα μεταλλικά στοιχεία των τυπογράφων ανα τον κόσμο και τα εντυπα -εκτός απο αναπαραγωγές κειμένων μετατράπηκαν και σε καλλιτεχνικά “προιόντα”.

Αυτό το ταξίδι στα σημαντικότερα εικαστικά κινήματα του 20ού αιώνα, που αρχίζει από τα χρόνια και τους καλλιτέχνες της ρωσικής πρωτοπορίας, διανύει σταθμούς του ευρωπαϊκού και αμερικανού μοντερνισμού και καταλήγει σε σύγχρονους Έλληνες και ξένους εικαστικούς – ένα ταξίδι στην αποτύπωση του λόγου σε εικόνα, μέσα και από ειδική ενότητα για τα βιβλία-καλλιτεχνήματα ή artist books ή livres d’astistes, επιχειρεί να παρουσιάσει διεξοδικά η μεγάλη εκθεση με τίτλο “Η τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη” που αναπτύσσεται απο σήμερα ως και τις 9 Ιουλίου στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών.

Η έκθεση που ξεκινά σήμερα συνδέεται οργανικά με το «6ο Συνέδριο για την Τυπογραφία και την οπτική επικοινωνία» που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, 5 – 9 Ιουλίου. Συνδιοργανωτές: Ινστιτούτο Μελέτης & Έρευνας της Τυπογραφίας & Οπτικής Επικοινωνίας, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τμήμα Σχεδιασμού & Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Στην έκθεση θα γίνονται ξεναγήσεις ανοιχτές για το κοινό με το εισιτήριο εισόδου, από τους επιμελητές-ιστορικούς τέχνης του ΚΜΣΤ, κάθε Σάββατο στις 12:00, από τις 23.04 και μέχρι το τέλος της έκθεσης. Παράλληλα πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα .

Η έκθεση συνδέεται οργανικά με το «6ο Συνέδριο για την Τυπογραφία και την οπτική επικοινωνία» που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, 5 – 9 Ιουλίου. Συνδιοργανωτές: Ινστιτούτο Μελέτης & Έρευνας της Τυπογραφίας & Οπτικής Επικοινωνίας, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τμήμα Σχεδιασμού & Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: