Οι Σκοπιανοί έστειλαν 300 πρόσφυγες στο νοσοκομείο: Προς εκτόνωση της κατάστασης…




Τριακόσια περιστατικά, εκ των οποίων τα 200 είχαν αναπνευστικά προβλήματα αντιμετώπισαν, έως αυτή την ώρα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, στην Ειδομένη, εξαιτίας των επεισοδίων μεταξύ προσφύγων και των αρχών της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Τζέμο από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τουλάχιστον τρεις τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ενώ 34 άτομα είναι με ανοιχτά τραύματα και 30 φέρουν τραύματα από σφαίρες καουτσούκ.

Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της γειτονικής χώρας ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.

Αυτή την ώρα παραμένουν μπροστά στον φράχτη περίπου 200 πρόσφυγες, ενώ συνεχίζεται η ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης από τις αρχές της ΠΓΔΜ.

Οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ ρίχνουν νερό με υδροβόλο όχημα και εκσφενδονίζουν δακρυγόνα αρκετά μέτρα μέσα στο ελληνικό έδαφος, με κίνδυνο να πάρει φωτιά κάποια από τις σκηνές που είναι δίπλα στον φράχτη, ενώ συνεχίζεται και η ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι αποπνικτική, εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης χημικών στη διάρκεια των συμπλοκών. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενίσχυσαν την παρουσία τους και συνολικά 25 άτομα -προσωπικό και γιατροί – σε τρεις ομάδες, βοηθούν όσους προσέρχονται στα ιατρεία.

http://mignatiou.com/2016/04/agria-episodia-stin-idomeni-sferes-apo-kaoutsouk-kata-prosfigon-apo-skopianous/

Άρχισε να εκτονώνεται η κατάσταση. «Πυροσβεστικά» λειτούργησε η βροχή που άρχισε να πέφτει

Προς εκτόνωση βαίνει η κατάσταση στην Ειδομένη, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όπου νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ προσφύγων και των αρχών της γειτονικής χώρας.

Η βροχή που άρχισε να πέφτει φαίνεται πως λειτούργησε «πυροσβεστικά», με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από το σημείο του φράχτη, απ’ όπου ξεκίνησαν το πρωί τα επεισόδια.

Ωστόσο, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από την εκτεταμένη, συνεχή χρήση δακρυγόνων από τις αρχές της ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ νεαρός πρόσφυγας από το βόρειο Ιράκ, «να μην μπορούμε να μείνουμε ούτε μέσα στη σκηνή».

Πολλοί πρόσφυγες έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τη νύχτα, ανάβοντας φωτιές, ενώ σιγά σιγά έχει αρχίσει να σχηματίζεται ουρά στη διανομή φαγητού.

Επτά τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο εξαιτίας των επεισοδίων

Συνολικά επτά τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Κιλκίς από τα σημερινά επεισόδια μεταξύ προσφύγων και των αρχών της ΠΓΔΜ, στην Ειδομένη.

Σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς Αιμίλιο Σάτσογλου, οι τρεις από τους επτά έχουν ήδη επιστρέψει στον καταυλισμό, ενώ εκτιμάται από τους γιατρούς και η κατάσταση των υπολοίπων, χωρίς ωστόσο να εμπνέει ανησυχία.

Υπενθυμίζεται, ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τριακόσια περιστατικά, έως αυτή την ώρα, στην Ειδομένη, εξαιτίας των επεισοδίων, που ξέσπασαν γύρω στις 11:30 το πρωί. Απ’ αυτά, τα 200 ήταν αναπνευστικά, 34 άτομα έχουν ανοιχτές πληγές και 30 φέρουν τραύματα από σφαίρες καουτσούκ.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ: της απεσταλμένης μας Νατάσας Καραθάνου Ειδομένη, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: