Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού: Θα γίνουν οι καθοριστικοί ρυθμιστές των εκλογών




Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ

Οι Ελληνες πολίτες που βρίσκονται μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό και είναι ήδη εκλογείς, δηλαδή είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και στους εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους, έχουν δικαίωμα ψήφου όπως και οι άλλοι Ελληνες πολίτες, αν και για πρακτικούς λόγους δεν είναι εύκολο να το ασκήσουν.

Το άρθρο 51 παρ. 4 Συντ. που παρέχει τη δυνατότητα στον κοινό νομοθέτη να ορίσει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών αυτών δεν τους δίνει ένα δικαίωμα που δεν διαθέτουν, αλλά απλώς θέλει να καταστήσει εφικτή την άσκησή του στον τόπο της κατοικίας ή της διαμονής τους.

Η ρητή αυτή πρόβλεψη του Συντάγματος καθώς και η αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών που απαιτείται για την ψήφιση του σχετικού νόμου, δικαιολογούνται από το γεγονός ότι η άσκηση του δικαιώματος αυτού, με οποιοδήποτε οργανωτικό σχήμα, μόνο κατά προσέγγιση μπορεί να είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές εγγυήσεις που περιβάλλουν το δικαίωμα της ψήφου (π.χ. η επιστολική ψήφος, την οποία ρητά επιτρέπει το άρθρο 51 παρ. 4, δεν διασφαλίζει τη μυστικότητα της ψήφου erga omnes, ενδεχομένως ούτε και την ελευθερία της ψήφου).

Το κυρίως πρόβλημα όμως είναι άλλο και αφορά την επίδραση που μπορεί να έχει η ψήφος των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του εξωτερικού στη διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος.

Η πρόταση νόμου που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία και η οποία προβλέπει ψήφο σε «προξενικά» εκλογικά τμήματα και δικαίωμα επιλογής μόνον μεταξύ των ψηφοδελτίων Επικρατείας των κομμάτων, ενσωματώνει οργανικά την ψήφο των εκτός επικρατείας εκλογέων στο άθροισμα των ψήφων κάθε κόμματος στην επικράτεια.

Με τον τρόπο όμως αυτόν οι Ελληνες του εξωτερικού μπορούν να γίνουν οι καθοριστικοί ρυθμιστές της εκλογικής αναμέτρησης, ιδίως αν διατηρηθεί το bonus, έστω και μειωμένο. Αυτό όμως δεν θα το ήθελαν ούτε οι ίδιοι.

  • Αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΑΠ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: