Η προσφυγική κρίση ως ευκαιρία ανάπτυξης, θέμα συζήτησης στο Atlantic Council




Σε ενημερωτικό πάνελ που διοργάνωσε το Atlantic Council, το οποίο διηύθυνε η ανταποκρίτρια της Καθημερινής και του Σκάι, Κατερίνα Σώκου, εξετάστηκε το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης υπό το πρίσμα της θετικής επίδρασης που μπορεί να έχει στην ανάπτυξη και τη δημογραφία της Ευρώπης.

Ο Αntonio Spilimbergo επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Τουρκία κυρίως εστίασε στα βασικά συμπεράσματα της από 20/01/2016 γνωστής έκθεσης του ΔΝΤ με τίτλο: «The Refugee Surge in Europe: Economic Challenges»

Η έκθεση βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.imf.org/external/pubs/ft/sdn/2016/sdn1602.pdf

Ο Spilimbergo στην εισαγωγή της ομιλίας του επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητή η οικονομική διάσταση της μετανάστευσης.

Στην Ευρώπη το 2015 εισήλθαν 1.260.000 μετανάστες, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2014, ενώ παγκόσμια ο αριθμός των μεταναστών ήταν 14,4 εκατ.

Ειδικά στη Συρία ο αριθμός όσων έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους ανέρχεται στα 8 εκατ. Όλοι οι μετατοπισμένοι είναι εν δυνάμει πρόσφυγες ενώ ήδη 4,3 εκατ έχουν μετακινηθεί στις γειτονικές χώρες. Ταυτόχρονα εμπόλεμες ζώνες σε Αφγανιστάν, Ιράκ και Ερυθραία επιτείνουν την προσφυγική κρίση.

Η Ευρώπη είχε αντιμετωπίσει και στο πρόσφατο παρελθόν μεταναστευτικές κρίσεις όπως στις αρχές του 90 με την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων και αργότερα με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Η παρούσα κατάσταση παρ’ όλα αυτά παρουσιάζει πιο έντονα χαρακτηριστικά και οι ροές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ιδιαίτερα εποχιακά (Άνοιξη και Καλοκαίρι). Ταυτόχρονα οι βασικοί προορισμοί είναι πρωτίστως Γερμανία, Αυστρία και Σουηδία και δευτερευόντως Γαλλία και Ισπανία. Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι χώρες διέλευσης.

Εν τω μεταξύ στο μέτρο που έχουν διαμορφωθεί μεταναστευτικές οδοί σε αυτές συρρέουν και άλλοι λαοί όπως για παράδειγμα Κοσοβάροι και άλλοι.

Αναφορικά με την αγορά εργασίας επισήμανε ότι οι μετανάστες αμείβονται κατά μέσο όρο 30% λιγότερο από τους ντόπιους ενώ ακόμα και μετανάστες δεύτερης γενιάς αμείβονται λιγότερο από τους ντόπιους. Επίσης υπογραμμίστηκε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι μετανάστες παίρνουν θέσεις εργασίας από τους ντόπιους. Σε διάφορες μελέτες, όπως στην Πορτογαλία και Ισραήλ, απεναντίας δεν απδεικνύεται κάτι τέτοιο.

Ένα από το βασικότερα συμπεράσματα της έκθεσης είναι ότι συνήθως οι δεξιότητες των μεταναστών είναι συμπληρωματικές εκείνων που διαθέτουν οι ντόπιοι.

Στο Ισραήλ για παράδειγμα οι μετανάστες από τη Ρωσία με γνώσεις στην υψηλή τεχνολογία δημιούργησαν το Ισραηλινό «Silicon Valley».

Στην Τουρκία απεναντίας υπάρχει κάποια ανταγωνιστικότητα μεταξύ γυναικών στη γεωργία.

Από την άλλη υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετανάστευση οδηγεί σε αναβάθμιση της μόρφωσης των ντόπιων.

Μεταξύ των χωρών-προορισμών των μεταναστών, εκείνη που ξοδεύει το μεγαλύτερο ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι η Σουηδία (1% ΑΕΠ). Αντίστοιχα η Γερμανία ξοδεύει το 0,35% ΑΕΠ. Σε αυτό το πλαίσιο επισημάνθηκε ότι δεδομένου ότι η μέση ηλικία των μεταναστών είναι χαμηλή, η είσοδος μεταναστών μακροπρόθεσμα θα λειτουργήσει επιβοηθητικά στην ανάπτυξη και εξισορροπητικά στο συνταξιοδοτικό.

Στη συνέχεια στο πάνελ που ακολούθησε ο Spilimbergo υπογράμμισε ότι η ενσωμάτωση των μεταναστών είναι γενικά δύσκολη. Ορισμένες χώρες όπως η Τουρκία δεν παρέχουν δυνατότητα εργασίας, οπότε αν οι μετανάστες μείνουν για δύο ή τρία χρόνια χωρίς δουλειά, χάνουν στην ουσία τις δεξιότητες που διαθέτουν.

Από τη μεριά της η Laura Lane που εργάζεται στην ταχυδρομική εταιρία UPS με πρότερη εμπειρία σε μεταναστευτικές κρίσεις επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας κυβερνήσεων, ΜΚΟ και ιδιωτικών εταιριών για την καλύτερη ενσωμάτωση των μεταναστών.

Ο Spilimbergo σημείωσε σε απάντησή του ότι τα κόστη του μεταναστευτικού τα οποία προβάλλει η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να αποδειχθούν.

Τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη προσαρμογής των προσφύγων στην ευρωπαϊκή κουλτούρα κάτι που απαιτεί καθοδήγηση και ειδικά προγράμματα για τη γλώσσα, την κατανόηση της διαφοράς κουλτούρας και αλλαγής των στερεοτύπων.

Τέλος με αφορμή την είδηση ότι ο Πάππας Φραγκίσκος θα μεταβεί στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό όλοι οι παριστάμενοι (ιταλικής καταγωγής) επισήμαναν τη θετική συνεισφορά της Καθολικής Εκκλησίας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Στο ίδιο πλαίσιο η κα Σώκου επισήμανε την πολύπλευρη συνεισφορά της Ελληνικής Εκκλησίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: