Οι πρόεδροι Σκοπίων, Κροατίας και Σλοβενίας ακύρωσαν επίσκεψη στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ




Οι Πρόεδροι των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς και της Σλοβενίας, Μπορούτ Πάχορ, ακύρωσαν την προγραμματισμένη επίσκεψή τους στη συνοριακή γραμμή της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, για λόγους ασφαλείας.

Οι Πρόεδροι των τριών χωρών επρόκειτο να επισκεφθούν τη συνοριακή γραμμή το μεσημέρι, όμως μετά από αίτημα της αστυνομίας των Σκο΄΄ιων ακύρωσαν την επίσκεψή τους στο σημείο, λόγω της έντασης που προκλήθηκε κοντά στον φράχτη.

Όπως ανέφερε η αστυνομία της ΠΓΔΜ, περίπου 200 μετανάστες, οι οποίοι είχαν πληροφορηθεί για την επικείμενη επίσκεψη των Προέδρων των τριών χωρών στο σημείο, «κατευθύνθηκαν στη συνοριακή γραμμή και άρχισαν να διαμαρτύρονται και να προκαλούν ταραχές, για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης».

Αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ προέβησαν σε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους μετανάστες από την συνοριακή γραμμή, ανέφεραν ακόμη από την αστυνομία των Σκοπίων.

Οι Πρόεδροι Σκοπίων, Κροατίας και Σλοβενίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην περιοχή, μετέβησαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων κοντά στην κωμόπολη Γευγελή.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ δήλωσε ότι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ειδομένη «πιέζουν για το άνοιγμα του βαλκανικού διαδρόμου, ο οποίος έκλεισε με απόφαση της ΕΕ».

Ο κ. Ιβάνοφ ευχαρίστησε τους Προέδρους της Κροατίας και της Σλοβενίας για την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων των χωρών τους, οι οποίες περιπολούν από κοινού με συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ στην περιοχή της Γευγελής.

Οι Πρόεδροι της Κροατίας και της Σλοβενίας ανέφεραν ότι οι χώρες τους θα συνεχίσουν να βοηθούν τα Σκόπια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από την προσφυγική κρίση.

«Είμαι ευγνώμων προς την “Μακεδονία” για το γεγονός ότι αυτή, στην παρούσα φάση, είναι o βασικός φύλακας, τόσο των δικών της συνόρων, όσο και των συνόρων της χώρας μου και κατ΄ επέκταση της ΕΕ», ανέφερε ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Μπαρούτ Πάχορ.

Η Πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπρ- Κιτάροβιτς σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει σύντομα μια ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει με τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην περιοχή, διότι, όπως ανέφερε, η κρίση αυτή δεν θα σταματήσει όσο τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες δεν είναι συγκεκριμένα και σαφή.

N. Φραγκόπουλος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σκόπια, ΠΓΔΜ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: