Η Λαγκάρντ ξέχασε την Ελλάδα για προσφυγικό: Αναγνώρισε την “καλοσύνη” των Γερμανών




Σε εκδήλωση με τίτλο ‘Conflicts and the refugee crisis: An International Call for Action’ στo πλαισιo των εαρινών συνεδριάσεων του Δ.Ν.Τ. και της Παγκόσμιας Τράπεζας η Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστιν Λαγκάρντ, επισήμανε την οικονομική πίεση που δέχονται χώρες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Τυνησία και η Τουρκία uπό το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Αναγνώρισε την καλωσύνη του γερμανικού λαού και το πολιτικό ρίσκο που πήρε η Γερμανίδα Καγκελάριος ανταποκρινόμενη ανθρωπιστικά στην προσφυγική κρίση της Συρίας.

Επίσης, συνέστησε προσοχή αναφορικά με οποιαδήποτε σύνδεση της τρομοκρατίας με τους πρόσφυγες και υπενθύμισε ότι είναι θύματα των συγκρούσεων στη χώρα τους.

Η ενσωμάτωση των προσφύγων , δήλωσε, είναι κέρδος για τις χώρες υποδοχής, καθώς μπορούν να συνεισφέρουν στο ρυθμό ανάπτυξης μέχρι και 2% σε χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία.

Με προσωπική παρέμβαση της ίδιας, το πως ένας κράτος χειρίζεται τους πρόσφυγες στο έδαφος του, θα καθιερωθεί πλέον ως ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης μιας χώρας από το ΔΝΤ. Ενώ ήδη αναλύονται σε επίπεδο Δ.Ν.Τ οι μακροοικονομικές συνέπειες της μεταναστευτικής κρίσης στα κράτη.

H Kyung-wha Kang, βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ανέφερε οτι 42.000 πρόσφυγες εκτοπίζονται καθημερινά απο τις πατρίδες του και οτι το προσφυγικό πρόβλημα προϋπήρχε ( ιδιαίτερα βλ. Κονγκο) , αλλα συγκεντρώνει σήμερα την προσοχή διότι έφτασε στις παρυφές της Ευρώπης.

Η Kristalina Georgieva, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υποστήριξε ότι η Ε.Ε βάλλεται απο το 2008 με την οικονομική κρίση – η Ελλάδα έφτασε στο χείλος του γκρεμού- την απειλή της τρομοκρατίας και τώρα την προσφυγική κρίση. Ολα τα παραπάνω υπογραμμίζουν την ανάγκη για τη δημιουργία μιας πιο ισχυρής Ευρώπης.

Και ανέλυσε τους τέσσερις πυλώνες της Ε.Ε. Για την αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης: την εναρμόνιση της πολιτικής ασύλου των 28 κ-μ, την προστασία των εξωτερικών συνόρων, την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών και την αντιμετώπιση των αιτιών του προσφυγικού προβλήματος με την πρόληψη και επίλυση των συγκρούσεων.

Η Georgieva δήλωσε διακριτικά οτι η Ε.Ε. Περιμένει την αμερικανική βοήθεια γιατί πραγματικά σύμφωνα με μελέτες υπολείπονται 50 δις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη.

Ο Ιορδανος Υπουργός Fakhary περιέγραψε την οικονομική πίεση που έχει υποστεί η χώρα του απο τα εκατομμύρια πρόσφυγες που εδώ και πέντε χρονια έχει δεχτεί ( μόνο οι Συροι ειναι 1, 3 εκ. ). Η Ιορδανια ξοδεύει δυο δις δολάρια για τις ανάγκες των προσφύγων, δηλαδή το 9% του προϋπολογισμού της. Εξαιτίας των συγκρουςεων στα σύνορα της έχασε μεγάλο μερος των εξαγωγών της στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασια καθώς και τους εμπορικούς δεσμούς με το Ιράκ. Η χώρα συμμετείχε απο το 2011 έως το 2015 σε προγράμμα του Δ.Ν.Τ και τωρα χρειάζεται παλι να ξεκινήσει νέο.

Η Ιορδανια υπήρξε πάντα ο καλός γείτονες, δήλωσε ο Υπουργός, και έχει κανει εξαιρετική δουλειά στην ενσωμάτωση των προσφύγων. Ωστόσο, αν οι Ευρωπαίοι είχαν στηρίξει εξαρχής την Ιορδανία στο προσφυγικό πρόβλημα με σημαντική οικονομική βοήθεια τελικά θα τους στοιχίζει λιγότερο απο οτι τωρα που οι πρόσφυγες βρίσκονται προ των θυρών τους. Και κάλεσε τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας του Λονδίνου να βοηθήσουν οικονομικά την Ιορδανια, η οποία ειναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.

Ο αναλυτής Brenner υποστήριξε οτι οι προσφυγική κρίση ειναι παγκόσμιο πρόβλημα και θα πρέπει οι τρεις μεγάλοι παίχτες ΗΠΑ Κίνα Ιαπωνία να αναλάβουν δράση. επίσης, παρατήρησε οτι ο κόσμος βάδιζε σε ένα προ βεστφαλικο μοντέλο, όπου οι κρατικές οντότητες υποχωρούν και έρχονται στο προσκήνιο περιφέρειες, οπλαρχηγοί, διεθνείς οργανισμοί κλπ. Η Συρία καταρρέει και οι Ταλιμπαν ελέγχουν παλι το Αφγανιστάν ματαιώνοντας την αμερικανική επιχείρηση εκεί.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: