Οι “φιλοσοφίες” του Βινιάλ για την Παγκόσμια Οικονομία: ‘Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…




Στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, ο Jose Vinals, δημοσιονομικός σύμβουλος στο Ταμείο, παρουσίασε χθες το Global Financial Stability Report. Στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις, ο Vinals σημείωσε ότι ο κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα αυξήθηκε λόγω:

α). της ανόδου των μακροοικονομικών κινδύνων, που αντικατοπτρίζουν την αβεβαιότητα όσον αφορά την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό,

β). της πτώσης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και των ανησυχιών για την οικονομία της Κίνας και γ) της πτώσης της εμπιστοσύνης στις υπερβολικά επιβαρυμένες νομισματικές πολιτικές.

Στην αρχή του έτους, επισήμανε ο κ. Vinals, οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά στα παραπάνω, όμως σήμερα εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένες. Η βελτίωση οφείλεται κατά ένα μέρος στα θετικά οικονομικά νέα και στις εντατικές πολιτικές της ΕΚΤ. Ο κ. Vinals ανέφερε ότι το Global Financial Stability Report καταλήγει στην άποψη ότι η οικονομική αναταραχή δεν έχει παρέλθει και χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να εξασφαλιστεί η παγκόσμια σταθερότητα. Επισήμανε ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα που θα καταλήξουν σε ένα πιο ισορροπημένο και δυναμικό μίγμα πολιτικών, ενώ χρειάζεται συλλογική δράση για την αντιμετώπιση των τριών παγκόσμιων προκλήσεων: τα «απόνερα» της κρίσης, των τρωτών σημείων των αναπτυσσόμενων αγορών και των συστημικών προβλημάτων ρευστότητας των αγορών.

Αναφορικά με την ευρωζώνη, ο κ. Vinals σημείωσε ότι οι πιέσεις των αγορών αναδεικνύουν τα μακροχρόνια προβλήματα. Τα αυξημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα με μια ενδελεχή στρατηγική, ενώ πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της ύπαρξης πάρα πολλών τραπεζών. Η Ευρώπη πρέπει να ολοκληρώσει την τραπεζική ενοποίηση και να εγκαθιδρύσει ένα κοινό σύστημα διασφάλισης καταθέσεων, επισήμανε. Καταλήγοντας, ο κ. Vinals παρατήρησε ότι χρειάζεται συλλογική δράση για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η οικονομική σταθερότητα, σημειώνοντας ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει να δημιουργήσουν ένα ισχυρό μίγμα πολιτικών που να ξεπερνά το εργαλείο της νομισματικής πολιτικής. Είναι απαραίτητες οι δομικές μεταρρυθμίσει, οι ισχυρότερες οικονομικές πολιτικές και οι δημοσιονομικές πολιτικές που είναι φιλικές προς την ανάπτυξη.

Σε ερώτηση σχετικά με την κινητικότητα των αγορών και τα αρνητικά επιτόκια, το στέλεχος του Ταμείου σημείωσε ότι η κινητικότητα συχνά οφείλεται σε μη-οικονομικούς κινδύνους, ενώ επισήμανε ότι τα αρνητικά επιτόκια, εντός ορισμένων περιορισμών εύρους και χρονικής διάρκειας, μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ενδεχόμενη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) ο κ. Vinals σημείωσε ότι αν κάτι τέτοιο συμβεί σίγουρα θα προκαλέσει σοκ στις αγορές και θα έχει αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη τόσο στην ΕΕ, όσο και στη Βρετανία. Το Ταμείο αναλύει τα πιθανά σενάρια και, αν και δεν μπορεί να κάνει συγκεκριμένες προβλέψεις για της επιπτώσεις μιας πιθανής εξόδου, μπορεί να προβλέψει ότι οι επιπτώσεις της αβεβαιότητας που θα προκληθεί θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια. Σε μεγάλο βαθμό οι επιπτώσεις στις αγορές θα εξαρτηθούν από τους όρους μιας ενδεχόμενης νέας σχέσης ΕΕ-Μεγάλης Βρετάνιας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προσφυγική κρίση και την τρομοκρατία και το κατά πόσο επηρεάζουν τις πολιτικές τoυ Ταμείου, ο κ. Vinals σημείωσε ότι πρόκειται για μη-οικονομικούς κινδύνους οι οποίοι μπορούν να έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις. Επισήμανε ότι είναι απαραίτητη μια ολιστική άποψη και το Ταμείο πάντα εξετάζει τρόπους να λάβει υπόψη του αυτούς τους παράγοντες. Το Ταμείο εξετάζει αυτούς τους παράγοντες και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην οικονομική κατάσταση και φροντίζει να τους περιλαμβάνει στις διμερείς συζητήσεις του με τις χώρες, όπου δραστηριοποιείται. Το Ταμείο έχει μηχανισμούς για να βοηθάει σε περιπτώσεις τέτοιων μη-οικονομικών κινδύνων όπως είναι οι συμβουλές πολιτικής, η τεχνική βοήθεια και οι χρηματοδοτικές διευκολύνσεις (financial facilities).

Τέλος σε ερώτηση για μια συνολική συμβουλή, ο κ. Vinals σημείωσε ότι δεν υπάρχει μια απάντηση που να ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς τα προγράμματα και οι συμβουλές του ΔΝΤ έχουν να κάνουν με την κάθε χώρα ξεχωριστά. Σαν γενική αρχή ανέφερε την ανάγκη για μια ισορροπημένη προσέγγιση πολιτικής, κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει. Επίσης επισήμανε τη σπουδαιότητα της εμπιστοσύνης ως παράγοντα οικονομικής σταθερότητας και την επίδραση των προσδοκιών στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης.

http://mignatiou.com/2016/04/dnt-iparchoun-politiki-kindini-gia-epitefxi-dimosionomikon-stochon-ke-stin-ellada/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: