Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Ποικίλα είναι τα σημερινά θέματα στον Τύπο με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ να δεσπόζει και της αυριανής σύσκεψης όπου θα ληφθούν αποφάσεις για το θέμα των διώξεων. Προβάλλεται επίσης ότι ενώπιον της ολομέλειας αύριο θα βρεθεί ο εναρμονιστικός νόμος και οι κανονισμοί για τις εταιρείες που παρανομούν ενώ το θέμα της ρύθμισης των απεργιών μετατίθεται στη νέα βουλή. Γράφει επίσης ότι είναι θέμα χρόνου η έκδοση του Αιγύπτιου αεροπειρατή και ότι ο μισθός των Κυπρίων βουλευτών είναι χαμηλός, σύμφωνα με έρευνα του Euronews. Κάλυψη δίνεται και στην ξαφνική ανοιξιάτικη μπόρα και τις επιπτώσεις της στη Λευκωσία καθώς στη δίκη του Ρίκκου Ερωτοκρίτου καθώς και την έλλειψη κινήτρων για κινηματογραφικές παραγωγές στην Κύπρο.

Η “Αλήθεια” κάτω από τον τίτλο “Η Κύπρος δεν φοβάται τη φορολογική διαφάνεια” γράφει ότι η ΕΕ προωθεί σχέδια με τα οποία θα υποχρεώνονται μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες με εισοδήματα άνω των 750 εκ. ευρώ να δημοσιοποιούν τις φορολογικές τους υποθέσεις. Αλλού προβάλλει τη δήλωση του προέδρου της ΚΟΠ Κωστάκη Κουτσοκούμνη ότι “δεν παραιτείται”. Γράφει επίσης ότι έρευνα που διενήργησε το Euronews δείχνει ότι από τους λιγότερο καλά αμειβόμενους είναι οι Κύπριοι βουλευτές.

“Η Σημερινή” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Ες αύριον τα σπουδαία για τις ποινικές διώξεις” και γράφει ότι έκτακτη ενδοϋπηρεσιακή σύσκεψη για το φλέγον θέμα των ποινικών διώξεων φυσικών προσώπων για φορολογικές οφειλές πραγματοποιήθηκε χθες στο Τμήμα Φορολογίας για το θέμα των διώξεων στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και αύριο προγραμματίζεται δεύτερη για λήψη αποφάσεων. Γράφει επίσης ότι η Επιτροπή Αποκλεισμού θα μαυροπινακίζει εταιρείες που παρανομούν και αύριο η Βουλή θα εξετάσει τον νόμο και τους κανονισμούς για τις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων. Γράφει αλλού ότι είναι θέμα χρόνου η έκδοση του Αιγύπτιου αεροπειρατή.

“Ο Φιλελεύθερος” στο κύριο θέμα του με τίτλο “Συγκροτούν ομάδα στήριξης” γράφει ότι η Κομισιόν μετονόμασε την “Ομάδα Δράσης για τους Τ/κ” σε “Ομάδα στήριξης για λύση του Κυπριακού” επειδή οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το 2016 θα είναι έτος λύσης του Κυπριακού. Γράφει επίσης ότι με οδηγίες του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η Ελεγκτική Υπηρεσία ανοίγει το φάκελο με τις απαλλαγές των καθηγητών από διδακτικό χρόνο και 500 καθηγητές θα πάρουν απαλλαγές. Ο “Φ” προβάλλει αλλού ότι με drone θα κυνηγά το έγκλημα η Αστυνομία.

Η “Χαραυγή” προβάλλει το πρωτοσέλιδο θέμα της με τίτλο “Αναδιπλώθηκε ο ΔΗΣΥ λόγω κατακραυγής” και γράφει ότι σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε χθες ο ΔΗΣΥ μετά την κατακραυγή που δέχθηκε από την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την πρότασή του να ποινικοποιήσει το δικαίωμα στην απεργία. Αναβλήθηκε η πρόταση για να δοθεί χώρος στο διάλογο, γράφει. Αλλού η “Χ” προβάλλει δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού ότι είναι αναγκαία η στρατηγική για τη μικρομεσαία επιχείρηση. Επίσης γράφει ότι ένα μπουρίνι ήταν αρκετό για να ξεχειλίσουν δρόμοι και ο ποταμός Πεδιαίος αλλά και να εγκλωβιστούν σχολεία.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” στο κύριο θέμα της με τίτλο “Η μη στήριξη στέλλει τους παραγωγούς ταινιών μακριά”¨και γράφει ότι κατά τη διάρκεια της επιτροπής Παιδείας της Βουλής ακούστηκε ότι λόγω έλλειψης κινήτρων παραγωγή του BBC που αφορά τη μετανάστευση Κυπρίων στη Βρετανία, θα γυριστεί στη Μάλτα. Γράφει επίσης ότι το νομοσχέδιο για τους “μιζαδόρους εργολάβους” θα συζητηθεί ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής. Αναφέρεται επίσης στον τέως βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου ο οποίος είπε χθες στο δικαστήριο ότι βρίσκεται στο εδώλιο γιατί έκανε σωστά τη δουλειά του.

Η εβδομαδιαία “Οικονομική Καθημερινή” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Στις ΗΠΑ για την άρση του τραπεζικού `εμπάργκο` “ και γράφει ότι ο ΥΠΟΙΚ και η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας μεταβαίνουν στις ΗΠΑ για να πείσουν τις μεγάλες τράπεζες να συναλλάσσονται σε δολάριο με κυπριακές. Προβάλλει επίσης την παραπομπή της Προέδρου της Βραζιλίας για παραβίαση νόμων του προϋπολογισμού της χώρας. Γράφει επίσης ότι η Τράπεζα Κύπρου με την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, επιδιώκει να βελτιώσει την αξία της μετοχής της.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: