Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Οι πιθανές επιπτώσεις από ενδεχόμενο Brexit για την Κύπρο, οι εξελίξεις γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ σε σχέση με την Κύπρο, μια έρευνα για μαύρες τρύπες στην παιδεία, η πρόταση για ρύθμιση των απεργιών και οι αντιδράσεις, η απεργία των υπαλλήλων της FBME, και η δημόσια κατακραυγή στον Πρόεδρο της ΚΟΠ Κωστάκη Κουτσοκούμνη, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Οι επιπτώσεις για Κύπρο από πιθανό Brexit”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι μελέτη γερμανικού ιδρύματος εκτιμά ότι ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα επηρεάσει αρνητικά χώρες που έχουν παραδοσιακές σχέσεις με τη Βρετανία όπως η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Κύπρος, η οποία μπορεί να έχει απώλεια του Κατά Κεφαλήν Εισοδήματος από 4% έως και 8%. Αλλού γράφει για δέκα έξυπνα περιπολικά που θα κυκλοφορήσουν στους κυπριακούς δρόμους, που θα αναγνωρίζουν πινακίδες. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι αυξάνονται συνεχώς οι καταγγελίες για παρενόχληση παιδιών στο διαδίκτυο, με 254 υποθέσεις το 2015..

Η “Σημερινή” στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Το στικάκι που ανοίγει τη Λίστα Λαγκάρντ”, γράφει ότι ο Γαλλο-ιταλός πληροφοριοδότης απάντησε θετικά στην έκκληση των κυπριακών Αρχών για συνεργασία, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Τμήμα Φορολογίας για να αποφασιστεί αν θα γίνουν εισηγήσεις προς τον Γενικό Εισαγγελέα για ποινικές διώξεις σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ. Αλλού αναφερόμενος στον Πρόεδρο της ΚΟΠ Κωστάκη Κουτσοκούμνη και το περιστατικό με την τουρκική φανέλα, γράφει ότι όλος ο κόσμος τον “αδειάζει” και ο ίδιος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Σε άλλο θέμα γράφει για πιθανή δημιουργία νέας μητρικής εταιρείας από την Τράπεζα Κύπρου ως ένα βήμα για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ο “Φιλελεύθερος”, κάτω από τον τίτλο “Μαύρες τρύπες στην παιδεία”, γράφει στο κύριο του θέμα ότι έγγραφο της Κομισιόν υποδεικνύει προβλήματα και μείζονες λόγους ανησυχίας στο σύστημα εκπαίδευσης της Κύπρου, μεταξύ των οποίων το ότι έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό ένταξης νέων πτυχιούχων στην αγορά εργασίας. Αλλού, γράφει για διοικητική έρευνα που διατάχθηκε από τον Υπουργό Γεωργίας εναντίον ανώτερου λειτουργού των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για προσπάθεια εύνοιας συγγενικού του προσώπου. Σε άλλο του θέμα ο “Φ” γράφει για όργιο φοροδιαφυγής πίσω από κηδείες, σημειώνοντας ότι από τα 27 γραφεία που λειτουργούν, τα 22 είναι παράνομα.

“Εξόργισε ο ΔΗΣΥ και τον Γ. Εισαγγελέα” είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της “Χαραυγής”, η οποία γράφει ότι ο κ. Κληρίδης εξοργίστηκε με τη βιασύνη του ΔΗΣΥ να ποινικοποιήσει το δικαίωμα στην απεργία, ενώ τα βρόντηξε και έφυγε από την Επιτροπή Εργασίας όταν διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε στο τραπέζι συγκεκριμένη πρόταση. Αλλού, γράφει για την κινητοποίηση και τις σοβαρές καταγγελίες των εργαζομένων στη FBME. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι την έντονη αντίδραση των συνταξιούχων της ΕΚΥΣΥ προκάλεσε η ανακοίνωση της Υπουργού Εργασίας για το πασχαλινό επίδομα, που κάνει λόγο για “πασχαλινή κοροϊδία για χιλιάδες εργαζομένους”.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Η απεργία σταματά τις πληρωμές των καταθετών της FBME”, γράφει ότι λόγω της απεργίας στη συγκεκριμένη τράπεζα, η Κεντρική Τράπεζα δηλώνει ότι είναι αδύνατο να πληρώσει τους καταθέτες ενόσω διαρκούν οι διάφορες απεργίες των υπαλλήλων. Σε άλλο θέμα γράφει για την υπόθεση με τον Πρόεδρο της ΚΟΠ Κωστάκη Κουτσοκούμνη και την απόφασή του να φορέσει ποδοσφαιρική φανέλα με το μισοφέγγαρο σε φιλικό αγώνα των προέδρων ομοσπονδιών ποδοσφαίρου που βρίσκονται για συνέδριο στην Τουρκία. Αλλού, γράφει ότι ξεκίνησε η δίκη του 23χρονου Κούρδου πρόσφυγα, ο οποίος φέρεται να σκότωσε το περασμένο καλοκαίρι τη μητέρα του στον καταυλισμό στη Δεκέλεια.

ΚΥΠΕ Θωμάς Κεττένης – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: